Στην κατάργηση της θητείας στο Πολεμικό Ναυτικό και στην Πολεμική Αεροπορία προσανατολίζεται η νέα ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.

Αυτό δήλωναν χθες αρμόδιες πηγές, προσκείμενες στον υπουργό Αμυνας κ. Ευ. Βενιζέλο (φωτογραφία), αποφεύγοντας πάντως να προσδιορίσουν χρονικά πότε θα γίνουν σχετικές ανακοινώσεις. Οι ίδιες πηγές προσέθεταν ότι δεν τίθεται ζήτημα να μειωθεί η θητεία στα δύο Οπλα σε εννέα μήνες, όπως ήδη ισχύει από τον περασμένο Αύγουστο για τον Στρατό Ξηράς, δείχνοντας ότι η κατεύθυνση που ακολουθεί η κυβέρνηση είναι προς την πλήρη κατάργηση. Η συγκεκριμένη δέσμευση περιλαμβανόταν στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΠαΣοΚ, ενώ είχε εξεταστεί και από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας με χρονικό ορίζοντα το έτος 2011.

Αναμφίβολα πάντως η υλοποίηση μιας τέτοιας εξαγγελίας συνδέεται άμεσα με την αύξηση του αριθμού των Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ) ώστε να καλυφθούν οι υπάρχουσες ανάγκες. Από τις αρχές του έτους έχει διαταχθεί η απαγόρευση μετατάξεων στο Πολεμικό Ναυτικό και στην Πολεμική Αεροπορία, προκειμένου να ενισχυθεί ο αριθμός των στρατευσίμων στον Στρατό Ξηράς. Αυτό έχει οδηγήσει σε σημαντική μείωση των κληρωτών σε Ναυτικό και Αεροπορία (σύμφωνα με πληροφορίες, είναι χαρακτηριστικό ότι στην Αεροπορία οι κληρωτοί ανά ΕΣΣΟ έχουν μειωθεί από 1.900-2.000 το 2008 περίπου σε 600 ανά ΕΣΣΟ το 2009). Ωστόσο, αν και όντως αυτά τα δύο όπλα δεν παρουσιάζουν τις αυξημένες ανάγκες του Στρατού Ξηράς, υπάρχουν συγκεκριμένες ειδικότητες, όπως οι γιατροί, οι οποίες θα είναι δύσκολο να καλυφθούν χωρίς στρατευσίμους.

Μιλώντας σχετικά κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στη Βουλή, ο υπουργός Αμυνας δήλωσε ότι «η εννεάμηνη θητεία γίνεται πραγματικότητα.Η θέση κάθε στρατευσίμου στις Ενοπλες Δυνάμεις θα προσδιορίζεται από τα προσόντα του,τυπικά και ουσιαστικά». Πρόσθεσε ότι «από αυτή την οπτική γωνία αντιμετωπίστηκε ήδη και το ζήτημα των εκκρεμών διαδικασιών για την επιλογή και κατάταξη Επαγγελματιών Οπλιτών» και επανέλαβε ότι «ο διαγωνισμός του Στρατού Ξηράς που βρίσκεται στην τελική του φάση θα ολοκληρωθεί χωρίς να ληφθεί υπόψη η παράμετρος της συνέντευξης».