Τέλος στις καταπατήσεις και οικοπεδοποιήσεις των καμένων εκτάσεων, αλλά και γενικότερα των δασικών περιοχών, αρχής γενομένης από τα καμένα της Αττικής, θα θέσει νομοσχέδιο που αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κυρία Τίνα Μπιρμπίλη την προσεχή Πέμπτη, εκτός απροόπτου, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες. Την ίδια ημέρα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η κυρία Μπιρμπίλη αναμένεται να κάνει την πρώτη τοποθέτησή της για το θέμα της «τακτοποίησης» των ημιυπαίθριων, η οποία θα περιλαμβάνει κατά πάσα πιθανότητα την κατάργηση του νόμου της προηγούμενης κυβέρνησης και την έναρξη διαλόγου για το θέμα με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, με στόχο κατ΄ αρχήν να σταματήσει το φαινόμενο στο μέλλον και εν συνεχεία να ρυθμιστούν σε βάθος χρόνου οι υπάρχουσες παρανομίες.

Ειδικότερα, το νομοσχέδιο για την προστασία των καμένων εκτάσεων της Αττικής θα περιλαμβάνει σαφείς κανόνες κατά της οικοπεδοποίησης και αυστηρά πρόστιμα για όσους καταπατούν δασικές εκτάσεις. Πρώτο μέτρο αναμένεται να είναι η αναστολή εκτέλεσης των οικοδομικών αδειών που έχουν εκδοθεί στις περιοχές αυτές ώσπου να κυρωθούν οι δασικοί χάρτες, με εξαίρεση τις εντός σχεδίου περιοχές. Παράλληλα θα χαρακτηριστεί επείγουσα η διαδικασία κύρωσης των δασικών χαρτών, θα γίνει επείγουσα υποχρεωτική κτηματογράφηση, ενώ αναμένεται να δημιουργηθεί ειδική υπηρεσία πρόληψης και καταστολής αυθαιρέτων, με παράλληλη λειτουργία τηλεσκοπικού συστήματος εντοπισμού νέων οικοδομών. Σε ό,τι αφορά την «τακτοποίηση» των ημιυπαίθριων, όλα δείχνουν ότι ακυρώνεται, τουλάχιστον με τη διαδικασία που είχε επιλέξει η προηγούμενη κυβέρνηση. Επίσης αναμένεται να ακυρωθεί η διάταξη σύμφωνα με την οποία οι υπόγειοι και ισόγειοι χώροι πολυκατοικιών μετρούν στον συντελεστή δόμησης, καθώς εκτιμάται ότι έχει δημιουργήσει εμπλοκή στην οικοδομική δραστηριότητα επειδή δεν μπορούν τεχνικά να κατασκευαστούν χώροι στάθμευσης εντός του περιγράμματος του κτιρίου.

Οι υπάρχουσες αυθαιρεσίες στη χρήση των υπογείων, ισογείων και των ημιυπαίθριων των πολυκατοικιών φαίνεται ότι θα αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο ανάσχεσης της αυθαίρετης δόμησης με συνδυασμό μέτρων που θα καταλήξουν στη νομιμοποίηση των χώρων που άλλαξαν χρήση με τη βοήθεια που πολεοδομικού εργαλείου της μεταφοράς συντελεστή δόμησης.

Στις προτεραιότητες της υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής περιλαμβάνεται και το θέμα της απόσυρσης παλαιών αυτοκινήτων και των «πράσινων» τελών κυκλοφορίας, όπου αναμένονται τροποποιήσεις.

Συνάντηση με WWF
Χθες πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής συνάντηση της υπουργού με αντιπροσωπεία του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF Ελλάς), η οποία και της παρέδωσε πρόταση δέκα περιβαλλοντικών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) για την προστασία της βιοποικιλότητας.

Μετά τη συνάντηση η κυρία Μιρμπίλη τόνισε ότι είναι μια πρώτη συμβολική συνάντηση. «Θα μελετήσουμε τις προτάσεις αυτές και πολύ σύντομα θα καταλήξουμε στις επόμενες δράσεις μας στο θέμα της προστασίας της βιοποικιλότητας» είπε η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, η οποία τόνισε ότι θα αξιοποιηθεί και ενισχυθεί το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο προστασίας της βιοποικιλότητας.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις WWF Ελλάς, Greenpeace, Αρκτούρος, Αρχέλων, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, ΜΟm, Καλλιστώ, Δίκτυο Μεσόγειος SΟS προτείνουν μεταξύ άλλων τον εκσυγχρονισμό του συστήματος προστατευόμενων περιοχών, ρυθμίσεις για την προστασία του φυσικού χώρου, όπως κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης και συγκεκριμένων «δασοκτόνων» νομικών διατάξεων, αναβάθμιση των ελεγκτικών μηχανισμών για την αντιμετώπιση του περιβαλλοντικού εγκλήματος.