Χωρίς πρόβλημα νοσηλεύονται σε ειδικό θάλαμο του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα» τρία νεογνά που φέρουν το μικρόβιο «σεράτια». Από τον ίδιο παθογόνο μικροοργανισμό έχασαν τη ζωή τους, τον τελευταίο μήνα, τέσσερα νεογνά. Σύμφωνα με εκπροσώπους του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) τα τέσσερα νεογέννητα παρουσίασαν βαριά σηπτική εικόνα εξαιτίας μικροβιαιμίας από «σεράτια». Παρά τη χορήγηση της κατάλληλης αντιμικροβιακής αγωγής, τα νεογνά κατέληξαν. Σε ό,τι αφορά τα άλλα τρία, τα οποία νοσηλεύονται σε ειδικό χώρο, ώστε να αποφευχθεί η διασπορά του μικροβίου, δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας.

Οι αρμόδιοι του ΚΕΕΛΠΝΟ αφού επισκέφθηκαν τους χώρους του Νεογνολογικού Τμήματος έκριναν ικανοποιητικά τα ήδη ληφθέντα μέτρα και επεσήμαναν την αναγκαιότητα της συστηματικής εφαρμογής κανόνων υγιεινής των χεριών, τη σχολαστική καθαριότητα και απολύμανση των χώρων και την απομόνωση των περιστατικών.

Οπως δηλώνει στο «Βήμα» ο καθηγητής Μικροβιολογίας στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και συντονιστής του Ελληνικού Δικτύου Επιτήρησης Μικροβιακής Αντοχής κ. Αλκ. Βατόπουλος, το «σεράτια» είναι εντεροβακτηριακό μικρόβιο, που βρίσκεται στο περιβάλλον, και «εξαδελφάκι» του κολοβακτηρίου «κλεμπσιέλα». «Δεν είναι πολύ παθογόνο και γι΄ αυτό δεν δημιουργεί πρόβλημα σε υγιείς ανθρώπους. Λοιμώξεις μπορεί να προκαλέσει σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς, στα πρόωρα νεογνά και σε όσους νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας» αναφέρει, επισημαίνοντας ότι το «σεράτια» δεν δημιουργεί πρόβλημα ούτε στους ενηλίκους ούτε στα νεογνά. «Αυτό δεν μπορεί να εξηγηθεί, η λύση όμως είναι μία:να αυξηθεί το προσωπικό που φροντίζει τα νεογνά. Οσο λιγότερο είναι το προσωπικό τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος…» προσθέτει. Σημειώνει ωστόσο ότι κατά καιρούς περιγράφονται επιδημικά επεισόδια σε μονάδες πρόωρων νεογνών σε όλο τον κόσμο. O μικροοργανισμός «σεράτια», μεταξύ πολλών άλλων, «απειλεί» τους ασθενείς οι οποίοι νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής νοσηλείας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν επίσης δύο διαφορετικά είδη μυκήτων που ενοχοποιούνται για τη δημιουργία σοβαρών λοιμώξεων σε νοσηλευόμενους ασθενείς. «Τα τελευταία δέκα χρόνια έχει παρατηρηθεί αλματώδης αύξηση της συχνότητας των μυκητιάσεων και ραγδαία αλλαγή της επιδημιολογίας και της παθογένειάς τους» δηλώνει ο ογκολόγος- λοιμωξιολόγος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κρήτης κ. Γ. Σαμώνης. Κρούσματα της νέας γρίπης
Δεν εμπνέει ανησυχία η κατάσταση της υγείας τεσσάρων ατόμων που υπηρετούν στην Πολεμική Αεροπορία και ενός νοσοκομειακού γιατρού στη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι προσβλήθηκαν από τον ιό της νέας γρίπης. Αντιθέτως ένας 34χρονος αλβανικής καταγωγής, χωρίς ιστορικό υποκείμενης νόσου, νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, καθώς παρουσίασε σύνδρομο οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας.

Οπως έγινε γνωστό από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, οι τέσσερις πάσχοντες εμφάνισαν ήπια συμπτώματα της νόσου. Πρόκειται για έναν γιατρό και έναν σμηνίτη που υπηρετούν στη Θεσσαλονίκη και μία γιατρό και έναν Ικαρο που υπηρετούν στο Τατόι.

Σε ό,τι αφορά τα σχολεία, κλειστά θα παραμείνουν ως και σήμερα το τμήμα Ε3 του 1ου Δημοτικού Σχολείου Πανοράματος Θεσσαλονίκης, μετά την εμφάνιση έξι νέων κρουσμάτων της νέας γρίπης, και ως αύριο τα τμήματα Β2 και Γ2 του 3ου Γυμνασίου Ζακύνθου. Οι αρμόδιοι διαβεβαιώνουν ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας.