Το νέο σύστημα προσλήψεων στο Δημόσιο, η διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας, η μετατροπή των ΚΕΠ σε «υπηρεσίας μιας στάσης» και ο νέος εκλογικός νόμος θα είναι στις άμεσες προτεραιότητες του υπουργείου Εσωτερικών, οι οποίες θα συμπεριληφθούν και στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Ειδικότερα, απόφαση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει άμεσα η μετατροπή των ΚΕΠ σε αυτόνομες διοικητικές μονάδες που θα έχουν την ευχέρεια να διεκπεραιώνουν σύνθετες υποθέσεις πολιτών και επιχειρήσεων, όπως είναι η αδειοδότηση, έτσι ώστε να μειωθεί αισθητά η γραφειοκρατία. Το μέτρο αυτό εκτιμάται ότι θα περιορίσει και τη διαφθορά, καθώς αποτελεί πλέον πεποίθηση ότι η διαφθορά γιγαντώνεται από την «επαφή» των πολιτών με πολύπλοκες και χρονοβόρες διοικητικές διαδικασίες.

Η κυβέρνηση, όπως κατέδειξαν και οι συναντήσεις του υπουργού Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούση με τη διοίκηση της ΑΔΕΔΥ και τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ κ. Γ. Βέη, είναι να περάσουν όλες ανεξαιρέτως οι προσλήψεις προσωπικού στο Δημόσιο υπό την άμεση ευθύνη της ανεξάρτητης αρχής. Ταυτόχρονα, θα καταργηθεί η περιβόητη προσωπική συνέντευξη ως μέτρο αποκατάστασης της διαφάνειας και της αξιοκρατίας. Η προσωπική συνέντευξη θα καταργηθεί και για την αξιολόγηση των στελεχών του Δημοσίου. Εξάλλου, θα υπάρξει αλλαγή στη σύνθεση των Πειθαρχικών Συμβουλίων, ενώ η κυβέρνηση εξετάζει και την πρόταση της ΑΔΕΔΥ για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου φορέα, ανάλογου με το ΑΣΕΠ, που θα αναλάβει την αξιολόγηση των διευθυντικών στελεχών.

Στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης παραμένει και η αλλαγή του εκλογικού νόμου με την υιοθέτηση του γερμανικού μοντέλου, ενός μεικτού δηλαδή συστήματος ανάδειξης των βουλευτών με λίστα και σταυρό προτίμησης, όπως είχε δεσμευθεί προεκλογικά ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με το σχέδιο που έχουν επεξεργαστεί κυβερνητικά στελέχη, οι 120 βουλευτές θα εκλέγονται με λίστα σε έξι μείζονες εκλογικές περιφέρειες και οι 180 με σταυρό σε ισάριθμες μονοεδρικές περιφέρειες.

Α βέβαιο ωστόσο παραμένει το χρονοδιάγραμμα για τη διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας, καθώς επίκεινται σε έναν περίπου χρόνο δημοτικές εκλογές. Απόφαση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει προς το παρόν η καθιέρωση της αιρετής περιφερειακής διοίκησης, χωρίς όμως να αλλάξει ο αριθμός των υφιστάμενων 13 περιφερειών. Αντιθέτως, ο «Καποδίστριας ΙΙ», όπως όλα δείχνουν, θα μετατεθεί για μετά τις δημοτικές εκλογές, με δεδομένο ότι ο χρόνος για την εκπόνηση των επιχειρησιακών προγραμμάτων για τη στήριξη του νέου θεσμού δεν επαρκεί.