Την κατάργηση των πλευρικών διοδίων και τον επαναπροσδιορισμό- προς τα κάτω- όλων των αντιτίμων στην Εθνική oδό Αθηνών- Λαμίας, διεκδικούν οι κάτοικοι της Βόρειας Αττικής. Μάλιστα, επαναφέρουν ως αίτημα και την επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων παραχώρησης εκ μέρους του Δημοσίου της εκμετάλλευσης των διοδίων σε ιδιωτικές εταιρείες, υποστηρίζοντας ότι επίκειται νέο κύμα ανατιμήσεων. Την περασμένη Κυριακή δεν έμειναν μόνο στις γραπτές ανακοινώσεις και στις ανοικτές συνελεύσεις στους δήμους τους. Για περίπου δύο ώρες απέκλεισαν τα διόδια των Αφιδνών και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, προτρέποντας τους διερχόμενους οδηγούς να περάσουν χωρίς να καταβάλουν το αντίτιμο των 1,85 ευρώ. Η… ανταπόκριση και η υποστήριξη των εποχούμενων, που διήλθαν κατά το χρονικό αυτό διάστημα από τα διόδια, στην κινητοποίηση των κατοίκων εκφράστηκε με παρατεταμένα κορναρίσματα και χειρονομίες επιδοκιμασίας.

Στον συμβολικό αποκλεισμό των διοδίων πρωτοστάτησαν κάτοικοι και εκπρόσωποι φορέων του Ωρωπού, του Καπανδριτίου, του Αυλώνα, των Αφιδνών, του Συκάμινου και του Καλάμου. Οπως ανέφεραν, οι τιμές των διοδίων που έχουν διαμορφωθεί από τα τέλη του Σεπτεμβρίου έχουν «στεγνώσει» το πορτοφόλι τους. «Είναι σαν να έχουν τοποθετηθεί οι σταθμοί διοδίων μέσα στο σπίτι μας» τόνιζαν χαρακτηριστικά. Και υπογράμμιζαν ότι «για την πλέον απλή και συχνή διαδρομή, αυτή προς την Αθήνα, την οποία κάνουν καθημερινά δεκάδες εργαζόμενοι, το αντίτιμο φθάνει τα 3,70 ευρώ, ενώ μέχρι πρότινος το αντίτιμο ήταν 2,75 ευρώ και μόνο για το ρεύμα εξόδου από την πρωτεύουσα».

Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι γονείς της περιοχής που χρειάζεται να μετακινηθούν από παράπλευρους δρόμους από και προς τα σχολεία των παιδιών τους. Για παράδειγμα, ο Ωρωπός διαθέτει μόνο δημοτικό σχολείο και για τη μεταφορά των μαθητών προς τα σχολικά συγκροτήματα του γυμνασίου και του λυκείου επιβαρύνονται οι γονείς σε καθημερινή βάση από 0,35 (πλευρικά διόδια Οινοφύτων) ως 1,05 ευρώ (πλευρικά διόδια Καπανδριτίου), ανάλογα με τα πλευρικά διόδια τα οποία διασχίζουν για τον προορισμό τους.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, ανάλογες κινητοποιήσεις θα οργανώνονται σε εβδομαδιαία βάση σε κάποιον από τους πλευρικούς ή κύριους σταθμούς διοδίων έως ότου εισακουστούν τα αιτήματά τους. Για την ερχόμενη Κυριακή προγραμματίζεται ο αποκλεισμός των κυρίων διοδίων, προκειμένου να επιτραπεί η ελεύθερη διέλευση οχημάτων στην Τραγάνα, όπου πλέον οι διερχόμενοι πληρώνουν 2,20 ευρώ.

Σ ε αντίστοιχη κίνηση είχαν προχωρήσει και οι κάτοικοι της Τραγάνας, την περασμένη Παρασκευή, μπροστά από τα πλευρικά διόδια του οικισμού, τα οποία έχουν τοποθετηθεί σχεδόν απέναντι από τα πρώτα σπίτια και το νηπιαγωγείο. Εκεί, το αντίτιμο καθημερινά για να εισέλθουν οι κάτοικοι στην Εθνική οδό ανέρχεται στα 1,75 ευρώ.