Περισσότερες από 4.500 αιτήσεις έχουν υποβληθεί σε 20 πολεοδομίες της επικράτειας από αντίστοιχο αριθμό ιδιοκτητών ακινήτων προκειμένου να «τακτοποιήσουν» τους κλειστούς ημιυπαίθριους χώρους, τα γκαράζ και τους υπόγειους χώρους. Αυτό τουλάχιστον αναφέρει η Ομοσπονδία Κατασκευαστών Κτιρίων Οικοδομικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΟΜΚΟΕΕ) σε μια προσπάθεια να μην «παγώσει» από την κυβέρνηση η παραπάνω διαδικασία, που εκτιμάται ότι αφορά περίπου 1.5 εκατομμύριο ακίνητα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΜΚΟΕΕ κ. Δ. Καψιμάλη , σε 20 πολεοδομικά γραφεία από τα εκατοντάδες που υπάρχουν σε όλη την επικράτεια είχαν υποβληθεί ως την περασμένη Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 4.596 αιτήσεις οι οποίες αφορούν περισσότερα από 10.000

ακίνητα. «Αν ληφθεί υπόψη ότι τα πολεοδομικά γραφεία στη χώρα μας είναι εκατοντάδες, συνεπάγεται ότι τα ακίνητα για τα οποία έχουν υποβληθεί ανάλογες αιτήσεις ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες» συμπληρώνει ο ίδιος.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι περισσότερες αιτήσεις προέρχονται από ιδιοκτήτες ακινήτων της Ανατολικής Αττικής (900 αιτήσεις) και ακολουθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων των βορείων προαστίων (750 αιτήσεις), της Θεσσαλονίκης (600 αιτήσεις), της Νότιας Αττικής (500 αιτήσεις), της Ανατολικής Θεσσαλονίκης (250 αιτήσεις) κτλ. Από τα παραπάνω στοιχεία προκύπτει ότι οι περισσότερες περιπτώσεις κλειστών ημιυπαίθριων χώρων καταγράφονται στις λεγόμενες μεσαίες και ακριβές περιοχές, εκεί όπου οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων είναι αρκετά υψηλότερες σε σύγκριση με άλλες περιοχές της επικράτειας.

Πάντως οι κατασκευαστές έστειλαν πρόσφατα επιστολή στην υπουργό Περιβάλλοντος, Ανάπτυξης και Κλιματικής Αλλαγής κυρία Τίνα Μπιρμπίλη, στην οποία επισημαίνεται ότι το πάγωμα του νόμου για την «τακτοποίηση» των ημιυπαίθριων χώρων θα οδηγήσει, μεταξύ άλλων, στην αναστολή πωλήσεων ακινήτων, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την εθνική οικονομία και την απασχόληση.