Απόσυρση παλαιών αυτοκινήτων και ημιυπαίθριοι είναι δύο από τα θέματα που εξετάζονται από την κυβέρνηση κατά προτεραιότητα προκειμένου να τροποποιηθούν. Σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται την ερχόμενη εβδομάδα, μετά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μέτρο της απόσυρσης δεν θα καταργηθεί, αλλά θα βελτιωθεί με στόχο το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό όφελος. Το μέτρο, όπως διατυπώθηκε, θεωρείται αποκλειστικά εισπρακτικό, δεν ωφελεί το περιβάλλον και δεν θα περιλαμβανόταν στις κυβερνητικές προτεραιότητες. Υπάρχει ωστόσο ως μέτρο, οι πολίτες έχουν αρχίσει να αποσύρουν οχήματα και δεν μπορούν να αδικηθούν όσοι έκαναν χρήση, αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες. Για τον λόγο αυτόν το μέτρο θα τροποποιηθεί, ώστε να ωφεληθούν όσο το δυνατόν περισσότερο όσοι κάνουν χρήση του. Οσον αφορά τα πράσινα τέλη κυκλοφορίας, η κατεύθυνση που υπάρχει, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είναι να διαμορφωθούν με βάση τις εκπομπές καυσαερίων των οχημάτων και όχι με βάση το έτος κατασκευής του κάθε οχήματος. Δηλαδή θα ενεργοποιηθεί ουσιαστικά η Κάρτα Ελέγχου Καυσαερίων. Οι τροποποιήσεις αυτές πρέπει να γίνουν γρήγορα, διότι θα ισχύσουν για τα τέλη κυκλοφορίας του 2010 τα οποία καταβάλλονται στο τέλος του έτους.

Για τους ημιυπαίθριους θα ετοιμαστεί επίσης την άλλη εβδομάδα μια νέα, συνολικότερη πρόταση, που δεν θα έχει πιθανά προβλήματα με το Συμβούλιο της Επικρατείας. Η αρχική σκέψη ήταν οι ημιυπαίθριοι να περιληφθούν σε γενικότερο νομοσχέδιο για την αυθαίρετη δόμηση. Επειδή όμως κάτι τέτοιο είναι πιθανόν να καθυστερήσει, φαίνεται ότι επιλέγεται η τροποποίηση του συγκεκριμένου μέτρου, το οποίο θα συνοδευθεί με ρυθμίσεις για κανόνες δόμησης στο μέλλον ώστε να μην επαναληφθούν παρόμοια δυσάρεστα φαινόμενα αυθαιρεσίας.

Χθες η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κυρία Τίνα Μπιρμπίλη είχε την πρώτη της συνάντηση με τους δημοσιογράφους, στην οποία παρέστησαν οι υφυπουργοί κκ. Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος αναλαμβάνει τον τομέα της Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, και Θάνος Μωραΐτης, που αναλαμβάνει τον τομέα Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δασών.

Οπως τόνισαν, το υπουργείο αυτό κοιμόταν για μεγάλο διάστημα. Η νέα πολιτική ηγεσία θα βγάλει τα θέματα από τα συρτάρια. Το μεγάλο στοίχημα, είπε η κυρία Μπιρμπίλη, είναι πώς θα αξιοποιήσουμε την ενημέρωση για την κινητοποίηση των κοινωνικών δυνάμεων, ώστε να δημιουργηθεί μια συμμαχία θετικών ωθήσεων στον τομέα του περιβάλλοντος.

Μάλιστα ανέφερε ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι για την ίδια στόχος ζωής.

Επίσης ανέφεραν ότι θα επανεξεταστούν όλα τα χωροταξικά πλαίσια, ενώ ισχύει η προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης για απόσυρση του Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου για τον Τουρισμό με παράλληλη βελτίωση, αν αυτό κριθεί απαραίτητο, του Ειδικού Χωροταξικού για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Επίσης θα επανεξεταστεί το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αττικής, ενώ μελετάται η απόφαση του ΣτΕ για τη διπλή ανάπλαση σε Βοτανικό και λεωφ. Αλεξάνδρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΠΔ για τις αρμοδιότητες του νεοσύστατου υπουργείου Περιβάλλοντος θα είναι έτοιμο την ερχόμενη εβδομάδα και θα προβλέπει τρεις γενικές γραμματείες: Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Χωροταξίας και Αστικής Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος, Δασών και Φυσικών Πόρων. Επίσης προβλέπεται Ειδική Γραμματεία για τα νερά και τη διαχείρισή τους, ενώ γραμματεία θα υπάρχει και για τους επιθεωρητές Περιβάλλοντος.

Με το ίδιο ΠΔ θα διευκρινιστεί και ποιους οργανισμούς θα εποπτεύει το νέο υπουργείο, εκτός από την ΕΥΔΑΠ, το Κτηματολόγιο και τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), που όλα δείχνουν ότι αναλαμβάνει.