Ως την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να ισχύσειεκτός απροόπτου- το μέτρο απόσυρσης των παλαιών οχημάτων καθώς ως αύριο Παρασκευή εκτιμάται ότι θα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών, ΠΕΧΩΔΕ και Μεταφορών και Επικοινωνιών, με την οποία καθορίζονται επακριβώς η διαδικασία για την εφαρμογή του μέτρου και ο τρόπος καταβολής των οικονομικών κινήτρων. Το μέτρο θα ισχύσει ως τις 31.12.2012.

Την απόφαση υπέγραψε χθες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιάς, ο οποίος επεσήμανε ότι τα κίνητρα απόσυρσης θα κλιμακώνονται με βάση την κατηγορία και τον κυβισμό του οχήματος που αποσύρεται. Προβλέπονται, επιπλέον, οικονομικά κίνητρα για εκείνους οι οποίοι μετά την απόσυρση θα προβούν σε αγορά οχήματος νέα τεχνολογίας. «Το κατ΄ εξοχήν αυτό περιβαλλοντικό μέτρο της απόσυρσης αποτελεί καλά μελετημένο και αυτοχρηματοδοτούμενο σχέδιο δράσης για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από την οδική κυκλοφορία» τόνισε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ.

Ειδικότερα:

Η διαδικασία απόσυρσης, που θα ακολουθηθεί για τα ΙΧ αυτοκίνητα και τα φορτηγά έως 3,5 τόνους μεικτό φορτίο, περιλαμβάνει τα παρακάτω στάδια:

▅ Ο ιδιοκτήτης του οχήματος ή εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπός του παραδίδει προς απόσυρση το όχημα σε έναν από τους 81 εγκεκριμένους χώρους εναλλακτικής διαχείρισης Οχημάτων Τέλους Κύκλου Ζωής (ΟΤΚΖ), για τους οποίους οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν στο www.edoe.gr ή στο τηλέφωνο 210 6899.039. Στη συνέχεια ο ιδιοκτήτης του οχήματος λαμβάνει τησχετική βεβαίωση παραλαβής τού προς απόσυρση οχήματος.

▅ Σε διάστημα οκτώ ημερών η Εγκατάσταση Επεξεργασίας χορηγεί στον ενδιαφερόμενο ιδιοκτήτη πιστοποιητικό καταστροφής του οχήματος. Προκειμένου, παράλληλα, να γίνει και η οριστική διαγραφή του αποσυρόμενου οχήματος από τα οικεία μητρώα διαβιβάζεται αντίγραφο του πιστοποιητικού καταστροφής μαζί με τα στοιχεία κυκλοφορίας του οχήματος σε οποιαδήποτε Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.

▅ Σε διάστημα τριών εργάσιμων ημερών η Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης εκδίδει τη μηχανογραφημένη πράξη οριστικής διαγραφής του οχήματος.

▅ Αυτή η πράξη οριστικής διαγραφής αποτελεί το δικαιολογητικό για την παροχή και το προβλεπόμενο ποσό καταβάλλεται από την αρμόδια ΔΟΥ.

Το πιστοποιητικό καταστροφής του οχήματος πρέπει να συνοδεύεται από δήλωση της Εγκατάστασης Επεξεργασίας, με την οποία να δηλώνεται ότι το προς απόσυρση όχημα κινείται αυτοδύναμα, φέρει όλα τα μηχανικά του μέρη και έχει πλήρες αμάξωμα. Ανάλογη είναι η διαδικασία απόσυρσης για τα φορτηγά που είναι μεγαλύτερα από 3,5 τόνους μεικτό φορτίο.

Ποιοι δεν υπάγονται στο μέτρο
Εξαιρούνται από την απόσυρση τα οχήματα τα οποία δεν πληρούν τις προαναφερόμενες προϋποθέσεις, καθώς και τα οχήματα που έχουν καταστραφεί από ατύχημα, πυρκαϊά, εμπρησμό ή βανδαλισμό. Οι προϋποθέσεις και η διαδικασία για την παροχή οικονομικού κινήτρου αγοράς οχήματος είναι οι εξής:

▅ Να έχει ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία. ▅ Να έχει προηγηθεί η αγορά νέου οχήματος. ▅ Στην άδεια κυκλοφορίας του νέου οχήματος να αναγράφεται το αποσυρθέν όχημα.

▅ Το προς πληρωμήν ποσό επιδότησης καταβάλλεται στον ενδιαφερόμενο ιδιοκτήτη από την αρμόδια ΔΟΥ.