από metereologos.gr
Σάββατο 17 Μαρτίου 2018
 

Τον Οκτώβριο τελειώνουν τα αντιπλημμυρικά έργα στα καμένα

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιάς επισκέφθηκε χθες τις πληγείσες από τις πυρκαϊές περιοχές της Αττικής
Τον Οκτώβριο τελειώνουν τα αντιπλημμυρικά έργα στα καμένα
Αντιπλημμυρικά έργα με κορμοπλέγματα στις καμένες περιοχές του Μαραθώνα (ΕURΟΚΙΝΙSSΙ)
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Στα μέσα Οκτωβρίου υπολογίζεται να ολοκληρωθούν τα αντιπλημμυρικά έργα που εκτελούνται από το ΥΠΕΧΩΔΕ στις καμένες περιοχές της Βορειοανατολικής Αττικής, ενώ νωρίτερα, στο τέλος Σεπτεμβρίου, αναμένεται να ολοκληρωθούν τα αντιδιαβρωτικά έργα που εκτελούνται στις περιοχές αυτές. Αυτό τόνισε χθες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς, ο οποίος επισκέφθηκε τα εκτελούμενα έργα στις καμένες περιοχές της Αττικής και υπογράμμισε ότι ξεκίνησαν στις αρχές Σεπτεμβρίου, αμέσως μετά τις καταστροφικές πυρκαϊές, επειδή υπήρχε η εμπειρία από τα έργα στην Πάρνηθα.

Σε ό,τι αφορά την αναδάσωση των καμένων περιοχών ο κ. Σουφλιάς ανακοίνωσε ότι έπειτα από μελέτη θα γίνει σε έκταση 50.000 στρεμμάτων, ενώ όλη η υπόλοιπη έκταση δεν χρειάζεται καμία επέμβαση διότι τα καμένα δάση αναγεννιούνται από μόνα τους υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει βοσκή. Πάντως, κατά το ΥΠΕΧΩΔΕ, η συνολική καμένη έκταση στη Βορειοανατολική Αττική υπολογίζεται στα 183.378 στρέμματα.

Με βάση αεροφωτογράφιση και δορυφορική απεικόνιση της περιοχής που επλήγη από τις φωτιές έγινε η ακριβής οριοθέτησή της και ειδικοί επιστήμονες του υπουργείου εντόπισαν τις περιοχές που ενδέχεται να παρουσιάσουν πρόβλημα πλημμυρικής επικινδυνότητας ή κατολισθήσεων. Από τις αρχές Σεπτεμβρίου τρεις ομάδες από 240 εξειδικευμένους δασεργάτες εκτελούν αντιδιαβρωτικά έργα με κορμοπλέγματα και κλαδοπλέγματα στις περιοχές της λεκάνης απορροής του Μαραθώνα (λίμνη Μαραθώνα, Αγιο Στέφανο) και της λεκάνης απορροής της Ραπεντώσα (Σταμάτα, Ροδόπολη). Ως σήμερα έχουν κατασκευαστεί πάνω από 180 χιλιόμετρα κορμοπλεγμάτων και κλαδοπλεγμάτων στις περιοχές αυτές, ενώ ξεκίνησαν οι παρεμβάσεις στις περιοχές του Βαρνάβα και του Γραμματικού.

Παράλληλα από τις αρχές Σεπτεμβρίου κατασκευάζονται έργα αντιπλημμυρικής προστασίας με επτά εργολαβίες εγκατεστημένες με αντικείμενο τον καθαρισμό ρεμάτων, έργα προστασίας πρανών και κατασκευή αναβαθμών από συρματοκιβώτια ή από σκυρόδεμα σε κατάλληλες θέσεις για τη συγκρότηση φερτών υλικών. Οι εργολαβίες αυτές εκτελούνται στις περιοχές Μαραθώνα- ΓραμματικούΝ. Μάκρης, καθώς και Νότιας Πεντέλης (Νταού Πεντέλης, Καλλιτεχνούπολη, Ντράφι) που θα ολοκληρωθούν στα μέσα Οκτωβρίου. Επίσης θα γίνουν και δύο φράγματα στην ευρύτερη περιοχή, στο Ρέμα της Οινόης και στο ρέμα της Αγίας Τριάδας.Κοινωνία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (0)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
-