Απρόβλεπτες διαστάσεις προσλαμβάνει η αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει μεταξύ του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ι. Τέντε και του Α΄ αντιπροέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου και προϊσταμένου της επιθεώρησης δικαστηρίων κ. Ι. Παπανικολάου.

Αφορμή για την ανταλλαγή «σκληρών» εγγράφων μεταξύ των δύο αξιωματούχων στην ανώτατη ιεραρχία του Αρείου Πάγου αποτέλεσε η πειθαρχική έρευνα που διετάχθη εις βάρος του 4ου ειδικού ανακριτή κ. Ν. Ζαγοριανού, ο οποίος χειρίστηκε την υπόθεση της Siemens.

Στην αντιπαράθεση αυτή των κορυφαίων της Δικαιοσύνης παρενέβησαν χθες το ΠαΣοΚ και ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Ν. Δένδιας. Το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠαΣοΚ κ. Ντ. Ρόβλιας τόνισε ότι η αντιπαράθεση στα ανώτατα κλιμάκια του Αρείου Πάγου είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής που άσκησε η ΝΔ στον τομέα της Δικαιοσύνης. Ο βουλευτής του ΠαΣοΚ σημείωσε ότι « η υπόθεση Siemens χειραγωγήθηκε παρασκηνιακά από τη ΝΔμε σκοπό τη συσκότιση της περιόδου 2004-2007, που ήταν κυβέρνηση, πράγμα που η ΝΔ τελικώς επέτυχε». Ο κ. Ρόβλιας ζήτησε να δοθούν αμέσως στη δημοσιότητα «τα έγγραφα που ανταλλάσσονται μεταξύ των ανωτάτων δικαστικών λειτουργών, τουλάχιστον κατά το μέρος τους που δεν άπτεται της μυστικότητας της πειθαρχικής διαδικασίας».

Από την πλευρά του ο κ. Δένδιας απάντησε στον κ. Ρόβλια ότι «το ΠαΣοΚ είναι αυτό που οφείλει επιτέλους να αφήσει τη Δικαιοσύνη να λειτουργήσει ανεπηρέαστη, αντί να ζητεί- κατά παράβαση κάθε έννοιας Δικαίου- τη δημοσιοποίηση μιας εν εξελίξει πειθαρχικής έρευνας σε ένα πολιτικό κόμμα!».

Τα προβλήματα ξεκίνησαν όταν ο κ. Τέντες ζήτησε από τον κ. Παπανικολάου να του παραδώσει την πειθαρχική δικογραφία εις βάρος του κ. Ζαγοριανού. Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός επικαλέστηκε στο έγγραφό του ότι έχει δώσει εντολή στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και προϊστάμενο του Εφετείου Αθηνών κ. Φ. Μακρή να διεξαγάγει πειθαρχική έρευνα εις βάρος του 4ου ειδικού ανακριτή. Ο κ. Παπανικολάου αρνήθηκε να παραδώσει τη δικογραφία και στην έγγραφη απάντησή του χρησιμοποιεί βαριές εκφράσεις με υπονοούμενα για προσπάθεια συγκάλυψη ευθυνών. O κ. Τέντες απάντησε στο ίδιο ύφος, σημειώνοντας ότι κατέχει ανώτερο βαθμό από αυτόν του κ. Παπανικολάου και κάλεσε τον αντιπρόεδρο να συμμορφωθεί σύμφωνα με το άρθρο 55 του κανονισμού των δικαστηρίων. « Δεν εκχωρώ σε κανέναν τις αρμοδιότητες του προϊσταμένου της επιθεώρησης των δικαστηρίων» απάντησε ο κ. Παπανικολάου, προσθέτοντας ότι έχει ήδη λάβει καταθέσεις μαρτύρων και βρίσκεται λίγο προ του τέλους της πειθαρχικής έρευνας. Μάλιστα υπενθύμισε ότι πρέπει να ολοκληρώσει την έρευνά του, καθώς στις 16 Σεπτεμβρίου εγκαταλείπει τη θέση του προϊσταμένου της επιθεώρησης.

Κατά την ανταλλαγή των εγγράφων δεν έλειψαν οι αναφορές για παράβαση καθήκοντος, συγκάλυψη της έρευνας, κατάργηση του θεσμού της επιθεώρησης των δικαστηρίων κτλ. Τελικά κ. Τέντες υποχώρησε και άφησε τον κ. Παπανικολάου να συνεχίσει την πειθαρχική έρευνα. Αβέβαιο είναι πάντως αν ο κ. Παπανικολάου θα προλάβει να καλέσει τους μάρτυρες που προτείνει ο κ. Ζαγοριανός στο απολογητικό του υπόμνημα, καθώς ως την ερχόμενη Δευτέρα πρέπει να έχει ολοκληρώσει το πόρισμά του, αφού παραδίδει τη σκυτάλη του προϊστάμενου της επιθεώρησης των δικαστηρίων.

Οι μάρτυρες που προτείνει είναι ο τέως εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Γ. Σανιδάς, ο τέως πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Ρ. Κεδίκογλου, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κ. Ι. Σακελλάκος , ο τέως αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου και πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού κ. Δ. Κυριτσάκης και ο πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων αρεοπαγίτης κ. Χαρ. Αθανασίου . Πάντως, όπως έλεγαν χθες ανώτεροι δικαστές, η αντιπαράθεση μεταξύ θεσμικών παραγόντων στα ανώτατα κλιμάκια της ιεραρχίας του Αρείου Πάγου « καταρρακώνουν το κύρος της Δικαιοσύνης».