Σαμπάνιες στη Σίνδο, οργή στον Λαγκαδά, κατήφεια στη Μίκρα και απογοήτευση στο ΑΠΘ. Αυτή είναι η εικόνα στη Θεσσαλονίκη λίγα 24ωρα μετά την εξαγγελία του πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή περί μετεγκατάστασης της ΔΕΘ στο ΤΕΙ της Σίνδου. «Προετοιμάζεται, έπειτα από πολλή δουλειά που έγινε στον χρόνο που πέρασε,η δημιουργία νέου εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου έξω από τον αστικό ιστό, στη Σίνδο, αλλά και η δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου στη θέση του σημερινού χώρου της ΔΕΘ» δήλωσε μιλώντας το βράδυ του Σαββάτου από το συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» ο Πρωθυπουργός.

Με το που ολοκλήρωσε τη φράση του ο κ. Καραμανλής οι τηλεοπτικές κάμερες έπιασαν τα βλέμματα του υπουργού Μακεδονίας- Θράκης κ. Στ.Καλαφάτη και του προέδρου της ΗΕLΕΧΡΟ κ. Αρ. Θωμόπουλου να συναντώνται. Το χαμόγελο ικανοποίησης ήταν έκδηλο. Δίπλα τους ο πρόεδρος της ΔΕΘ κ. Δ.Μπακατσέλος παρέμενε ανέκφραστος, προφανώς σκεπτόμενος τα 35+35 χιλιόμετρα που θα χρειάζεται από το αεροδρόμιο «Μακεδονία» ως τη Σίνδο και πίσω ο επισκέπτης της έκθεσης. Το ίδιο βράδυ, ο δήμαρχος Εχεδώρου κ. Γ. Αρβανιτίδης , στη χωρική αρμοδιότητα του οποίου υπάγεται η Σίνδος, φωταγώγησε τα δημοτικά κτίρια του δήμου του και συγκάλεσε εκτάκτως το δημοτικό συμβούλιο «σε ανοιχτή εορταστική συνεδρίαση», κάνοντας λόγο για δικαίωση ενός αγώνα.

Στον αντίποδα, πλήρης ήταν η απογοήτευση στο άλλο στρατόπεδο των διεκδικητών της ΔΕΘ, δηλαδή στους Δήμους Μυγδονίας και Λαγκαδά, οι οποίοι είχαν προτείνει την τοποθεσία «Μεράς». Κατήφεια επικράτησε και στη Μίκρα και απογοήτευση στο ΑΠΘ. Ειρωνεία της τύχης: η κυβέρνηση χρειάστηκε πέντε χρόνια- μετά την απόρριψη της υποψηφιότητας της Θεσσαλονίκης για την ΕΧΡΟ2008- για να επιλέξει εκ νέου την ίδια τοποθεσία με την οποία διεκδίκησε η πόλη τη διεθνή διοργάνωση! Αν και το ΠαΣοΚ συμφωνεί με την επιλογή της Σίνδου, αφού επί των ημερών του είχε επιλεγεί ως χώρος μετεγκατάστασης της ΔΕΘ, εν τούτοις το ερώτημα παραμένει ένα: πώς θα βρεθούν τα 217 εκατομμύρια ευρώ που θα στοιχίσει το εκθεσιακό κέντρο, καθώς και άλλα 600 για έργα γενικότερων υποδομών στην περιοχή.