Τον αριθμό των 7.400 θέσεων θα προσφέρει για το ακαδημαϊκό έτος 2010-2011 το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ). Οι θέσεις αυτές, που αφορούν σε 32 συνολικά προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα, θα οριστικοποιηθούν σύντομα με απόφαση του υπουργείου Παιδείας. Ειδικότερα, 4.200 θέσεις φοιτητών θα διατεθούν για τα έξι προπτυχιακά προγράμματα και 3.200 για 26 μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών.

Ακόμη, αποφασίστηκε η δημιουργία 320 επιπλέον (10%) θέσεων μεταπτυχιακών φοιτητών, οι οποίες θα προορίζονται αποκλειστικά για μέλη εκπαιδευτικού προσωπικού των ΤΕΙ, τα οποία δεν κατέχουν μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών (Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης).

Επισημαίνεται ότι για την επιλογή και την εγγραφή των ενδιαφερομένων στις εν λόγω θέσεις ισχύουν οι ίδιες διαδικασίες και προϋποθέσεις οι οποίες ισχύουν και για τους υπόλοιπους υποψηφίους που εγγράφονται στα αντίστοιχα μεταπτυχιακά προγράμματα του ΕΑΠ.

Ο παραπάνω αριθμός θέσεων είναι συνολικός και κατανέμεται ανάλογα στα 26 προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών που υπάρχουν. Αν δεν υπάρξουν υποψήφιοι σε ένα πρόγραμμα, ο αριθμός των θέσεων που αναλογεί στο πρόγραμμα αυτό κατανέμεται ανάλογα σε άλλα προγράμματα με απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής (ΔΕ), η οποία λαμβάνει υπόψη, κατά το δυνατόν, τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων.

Παράλληλα, ο συνολικός αριθμός θέσεων των προπτυχιακών φοιτητών που εμπίπτουν στην κατηγορία των ατόμων με ειδικές ανάγκες ορίστηκαν σε 126, για το ακαδημαϊκό έτος 2010- 2011.

Ο παραπάνω αριθμός θέσεων είναι συνολικός και κατανέμεται ανάλογα στα έξι προπτυχιακά προγράμματα σπουδών που προσφέρονται. Σε περίπτωση που δεν καλυφθεί ο αριθμός των υποψηφίων σε ένα πρόγραμμα σπουδών, ο αριθμός των θέσεων που αναλογεί στο πρόγραμμα αυτό κατανέμεται ανάλογα σε άλλα προγράμματα με απόφαση της ΔΕ, η οποία λαμβάνει υπόψη, κατά το δυ νατόν, τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων.

Η προσφορά των σπουδών στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ) της Ελλάδας γίνεται με τη μεθοδολογία της εξ αποστάσεως και η επιλογή των φοιτητών θα γίνει με δημόσια και ανοιχτή, ηλεκτρονική διαδικασία (κλήρωση). Κάθε υποψήφιος μπορεί να υποβάλει αίτηση συμμετοχής για ένα μόνο πρόγραμμα.

Αν κάποιος υποβάλει περισσότερες από μία αιτήσεις, στον έλεγχο που θα γίνει θα απορριφθεί ακόμα και αν μετά την ηλεκτρονική κατάταξη βρίσκεται μεταξύ των προσωρινώς επιλεγέντων. Για την απόκτηση πτυχίου απαιτείται η επιτυχής παρακολούθηση και εξέταση τουλάχιστον 12 Θεματικών Ενοτήτων σε τέσσερα έτη.

Στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο γίνονται πέντε ομαδικές Συμβουλευτικές Συναντήσεις ετησίως σε εννέα πόλεις (Αθήνα- ΘεσσαλονίκηΠάτρα- Ηράκλειο- Ιωάννινα- Κομοτηνή- Ξάνθη – Πειραιά- Λάρισα). Κάθε φοιτητής, όπου κι αν βρίσκεται στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, μπορεί με τον κωδικό του: να βλέπει τη βαθμολογία του, είτε κατά μάθημα είτε για τις εργασίες του, ανά πάσα στιγμή, να αντλεί το διδακτικό του υλικό, να δηλώνει τις θεματικές του ενότητες και αυτομάτως η Μονάδα Διακίνησης Υλικού να του αποστέλλει κατ΄ οίκον το απαιτούμενο εκπαιδευτικό υλικό.

Οπως έχει γίνει γνωστό από τη διοίκηση του ιδρύματος, δεν θα υπάρξει εφέτος καμία αύξηση της συμμετοχής των φοιτητών στις δαπάνες σπουδών. Για τέσσερα συνεχή ακαδημαϊκά έτη, τα δίδακτρα φοίτησης παραμένουν στα 700 ευρώ ανά ενότητα για τα προπτυχιακά προγράμματα του ιδρύματος και 850 ευρώ για τα μεταπτυχιακά του προγράμματα.

Το ΕΑΠ σε αριθμούς

Αριθμός προπτυχιακών φοιτητών 16.763

Αριθμός μεταπτυχιακών φοιτητών 11.305

Συνολικά αποφοιτήσαντες (προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί) 8.320

Αριθμός υποτροφιών από το 1998 ως σήμερα 2.841

Υποψήφιοι για μία θέση στον νέο κύκλο σπουδών του ΕΑΠ 70.000-

75.000