Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελβετία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ολλανδία είναι οι χώρες που διαθέτουν τα καλύτερα πανεπιστήμια στην Ευρώπη, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση αξιολόγησης του Ινστιτούτου Ανώτατης Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου της Σανγκάης. Ακόμη στη λίστα συναντώνται χώρες όπως η Σουηδία, η Φινλανδία, η Ρωσία, η Δανία αλλά και το Βέλγιο. Σημειωτέον ότι η συγκεκριμένη έκθεση αφορά το έτος 2008, καθώς η αξιολόγηση του 2009 θα ανακοινωθεί περίπου σε δύο μήνες.

Στη γενική κατάταξη των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Γηραιάς Ηπείρου, δέκα πανεπιστήμια είναι αυτά που- κατά παράδοση- ξεχωρίζουν. Το Κέιμπριτζ, η Οξφόρδη, το University College του Λονδίνου, το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Ζυρίχης, το Αυτοκρατορικό Κολέγιο του Λονδίνου, το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, το Πανεπιστήμιο Ρaris VΙ, το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, το Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης και το Ρaris ΧΙ. Σε ό,τι αφορά τις φυσικές επιστήμες και τα Μαθηματικά, την πρωτιά κατέχει το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, ενώ έπονται το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Ζυρίχης, τα Γαλλικά πανεπιστήμια Ρaris ΧΙ και Ρaris VΙ, το Αυτοκρατορικό Κολέγιο του Λονδίνου, το Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης και η Εcole Νormale Superieure του Παρισιού. Ακόμη, στον ίδιο κατάλογο φιγουράρουν το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου, το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας, το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Λωζάννης και τα Πανεπιστήμια της Βόννης και του Μπρίστολ. Επιπλέον στην ίδια λίστα συναντώνται το University College του Λονδίνου, το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, το Πανεπιστήμιο της Γενεύης και τα Πανεπιστήμια της Χαϊδελβέργης, του Μονάχου, της Πίζας και το Strasbourg Ι. Στις επιστήμες των ηλεκτρονικών υπολογιστών και στις Πολυτεχνικές Σχολές, η λίστα ξεκινά με το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Λωζάννης και συνεχίζεται με το Αυτοκρατορικό Κολέγιο του Λονδίνου, το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Chalmers της Σουηδίας και το Πολυτεχνικό Ινστιτούτο του Τουρίνου. Ακόμη έπονται το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Ζυρίχης, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Δανίας, το Πανεπιστήμιο Βordeaux Ι, το Πανεπιστήμιο του Λέβεν (Βέλγιο), το Πανεπιστήμιο Ρaris VΙ και το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ. Στις επιστήμες της Ζωής, στη Βιολογία και στη Γεωπονία τα πρωτεία κατέχουν τα Πανεπιστήμια του Κέιμπριτζ και της Οξφόρδης, ενώ στην ίδια λίστα βρίσκονται το Ινστιτούτο Κarolinska της Στοκχόλμης, το University College του Λονδίνου, το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης, το Πανεπιστήμιο της Βασιλείας και το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Επίσης στον κατάλογο ακολουθούν το Πανεπιστήμιο του Βαγκενίγκεν (Ολλανδία), το Αυτοκρατορικό Κολέγιο του Λονδίνου, το Πανεπιστήμιο του Λουντ (Σουηδία), το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ και το διάσημο Κing΄s College του Λονδίνου.

Στις ιατρικές και φαρμακευτικές σπουδές τα ευρωπαϊκά πρωτεία διατηρεί το Ινστιτούτο Κarolinska της Στοκχόλμης, με δεύτερο το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και τρίτο το Αυτοκρατορικό Κολέγιο του Λονδίνου. Επίσης στα καλύτερα του συγκεκριμένου εκπαιδευτικού πεδίου συγκαταλέγονται τα πανεπιστήμια της Ζυρίχης, του Λέιντεν και του Μονάχου, ενώ ισχυρή είναι η παρουσία του Κing΄s College του Λονδίνου. Ακόμη σε υψηλή θέση βρίσκεται το Πανεπιστήμιο της Βασιλείας και του Μιλάνου, καθώς και τρία ολλανδικά πανεπιστήμια: του Αμστερνταμ, το Πανεπιστήμιο Εrasmus και το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Αμστερνταμ. Επιπροσθέτως, το Μπρίστολ, η Γλασκώβη και το Ελσίνκι μπορούν να υπερηφανεύονται για την ποιότητα των ιατρικών και φαρμακευτικών σπουδών που παρέχουν τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα των πόλεών τους.

Στις παραδοσιακά ισχυρές στην ευρωπαϊκή ακαδημαϊκή παράδοση Κοινωνικές Επιστήμες πρωτοστατούν ίσως τα τρία διασημότερα εκπαιδευτικά ιδρύματα του Ηνωμένου Βασιλείου: Κέιμπριτζ, Οξφόρδη και London School of Εconomics. Στη συνέχεια ακολουθούν το Πανεπιστήμιο του Αμστερνταμ, το University College του Λονδίνου, το πανεπιστήμιο του Warwick, το Πανεπιστήμιο Εrasmus (Ολλανδία) και το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Αμστερνταμ. Ακόμη, καλή θέση διαθέτουν η London Βusiness School, το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, καθώς και το University of Εast Αnglia και το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.