από metereologos.gr
Σάββατο 21 Ιουλίου 2018
 
 
ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ

Δημοπράτηση νέου αεροδρομίου

Το έργο, κόστους 1 δισ. ευρώ, υπολογίζεται ότι θα είναι έτοιμο το 2015
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Δημοπρατήθηκε χθες το έργο του Νέου Διεθνούς Αεροδρομίου Ηρακλείου Κρήτης στο Καστέλι Πεδιάδος, όπως και οι οδικές συνδέσεις του, που θα γίνει με σύμβαση παραχώρησης και υπολογίζεται να ολοκληρωθεί το 2015. Η σχετική διακήρυξη για τη διενέργεια του διαγωνισμού στάλθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης για δημοσίευση, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς .

Το ελληνικό Δημόσιο θα έχει την πλειοψηφία στο επιχειρηματικό σχήμα που θα αναλάβει την κατασκευή και λειτουργία του έργου, με ποσοστό συμμετοχής 55%. Το συνολικό κόστος του έργου φθάνει στο 1 δισ. ευρώ και η μέγιστη χρηματοδοτική συμβολή του Δημοσίου ορίστηκε στα 220 εκατ. ευρώ.

Οι προσφορές των ενδιαφερομένων θα υποβληθούν στις 9.2.2010. Το νέο αεροδρόμιο θα εξυπηρετεί 5,5 ως 10 εκατομμύρια επιβάτες τον χρόνο και θα αντικαταστήσει το υφιστάμενο, το οποίο θα κλείσει οριστικά και ο χώρος θα αποδοθεί στους κατοίκους.

Ωστόσο επιφυλάξεις εκφράζονται από κατοίκους και ενδιαφερομένους της περιοχής, καθώς το νέο αεροδρόμιο θα έχει ακριβότερα τέλη από αυτά που ισχύουν σήμερα. Ετσι, με το κλείσιμο του σημερινού αεροδρομίου ενδέχεται να μειωθεί η τουριστική κίνηση μέσω των πτήσεων «τσάρτερ» που επιλέγουν φθηνά αεροδρόμια και η περιοχή του Ηρακλείου να ζημιωθεί. Εξάλλου για την κατασκευή του έργου προβλέπεται μετεγκατάσταση οικισμών, κάτι που δεν έχει διευκρινιστεί πώς θα γίνει.

«Το ΠαΣοΚ αύριο ως κυβέρνηση θα επανεκτιμήσει τόσο τη δημοπράτηση των νέων οδικών αξόνων της Αττικής όσο και τη δημοπράτηση του νέου αεροδρομίου Ηρακλείου» δήλωσε ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ για τα δημόσια έργα και βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μαγκριώτης.

* Επίσης χθες δημοπρατήθηκε το έργο «Νέος λιμένας Πατρών, 3ο τμήμα Α΄ φάσης», προϋπολογισμού 186 εκατομμυρίων ευρώ, με απόφαση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιά. Το έργο χρηματοδοτείται με κοινοτικούς πόρους στο πλαίσιο της Δ΄ Προγραμματικής Περιόδου (ΕΣΠΑ). Οι προσφορές θα υποβληθούν στις 27.10.2009.

Τέλος με άλλη απόφαση του κ. Σουφλιά δημοπρατήθηκε το έργο «Νέος λιμένας Ηγουμενίτσας- Γ΄ φάση», προϋπολογισμού 110 εκατομμυρίων ευρώ, που χρηματοδοτείται με κοινοτικούς πόρους στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ. Οι προσφορές θα υποβληθούν στις 27.10.2009.Κοινωνία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ολική επαναφορά για το αεροδρόμιο στο Καστέλι 
 
 
σχόλια (0)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.