Το επιτακτικό αίτημα των ιθυνόντων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Πολεμικής Αεροπορίας να υπάρξει άμεση αντικατάσταση του απαρχαιωμένου στόλου των εναέριων μέσων δασοπυρόσβεσης επανέφερε στην επικαιρότητα το τραγικό συμβάν της πτώσης του πυροσβεστικού αεροσκάφους τύπου ΡΖL στην Κεφαλλονιά, που στοίχισε τη ζωή του Στέργιου Κωτούλα . Ο σμήναρχος της Πολεμικής Αεροπορίας, πατέρας δύο παιδιών, βρήκε τραγικό θάνατο την Πέμπτη το μεσημέρι, όταν το αεροσκάφος του χτύπησε σε καλώδια υψηλής τάσης της ΔΕΗ, σε μια από τις επικίνδυνες καθόδους που πραγματοποίησε κατά την κατάσβεση της πυρκαϊάς στην περιοχή Κατελειός.

Η πτώση του πολωνικής κατασκευής πυροσβεστικού αεροσκάφους ήρθε να προστεθεί στον μακρό κατάλογο των απωλειών πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας, οι οποίοι έπεσαν στο καθήκον της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και των δασών της χώρας. Ο 55 ετών σμήναρχος της Πολεμικής Αεροπορίας είναι ο 19ος πιλότος εναέριων μέσων δασοπυρόσβεσης που έχασε τη ζωή του από το 1974 ως σήμερα.

Την ίδια στιγμή στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος ζητούν εκ νέου να εξεταστεί το αίτημά τους για την αντικατάσταση των συγκεκριμένων πυροσβεστικών αεροσκαφών, καθώς πέραν των άλλων, όπως υπογραμμίζουν, το κόστος συντήρησης έχει καταστεί απαγορευτικό. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του Πυροσβεστικού Σώματος, η συντήρηση των πεπαλαιωμένων πυροσβεστικών αεροσκαφών κοστίζει 35 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, «δίχως ουσιαστικά να προσφέρουν σημαντικά πράγματα στο έργο της δασοπυρόσβεσης».

Τα πολωνικά αεροσκάφη αγοράστηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1980 για τον ψεκασμό αγροτικών καλλιεργειών και λίγα χρόνια αργότερα μετασκευάστηκαν σε πυροσβεστικά αεροσκάφη. Κατά την 25ετή παρουσία τους στους ελληνικούς αιθέρες, έχουν σημειωθεί 12 αεροπορικά ατυχήματα με Ρezetel, τα οποία στοίχισαν τη ζωή έξι πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας. Το 2005 ο τότε αρχηγός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κ. Χρ. Σμέτης είχε εισηγηθεί την αντικατάσταση των θρυλικών Ρezetel, αίτημα το οποίο δεν έγινε δεκτό από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Σήμερα όμως η απόσυρσή τους θεωρείται επιβεβλημένη.