από metereologos.gr
Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018
 
 
Η επέκταση της Αθήνας προς τα Μεσόγεια και τη Βορειοανατολική Αττική ενδέχεται να «σκοντάψει» στις καμένες περιοχές

«Φωτιά» στο νέο Ρυθμιστικό

Στην περιοχή του Αγίου Στεφάνου έχουν εκδοθεί από «λάθος της Πολεοδομίας» 500 οικοδομικές άδειες σε αναδασωτέα από το 1982 περιοχή
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ στο νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο της πρωτεύουσας, που προβλέπει επέκταση της Αθήνας προς τα Μεσόγεια και τη Βορειοανατολική Αττική, με την ένταξη στο σχέδιο πόλης περίπου 150.000
στρεμμάτων, τα οποία επρόκειτο σταδιακά να άρχίζαν να εντάσσονται από το τέλος του 2009, δεν αποκλείεται να επιφέρουν οι πρόσφατες πυρκαϊές, όπως τονίζουν επιστημονικοί φορείς, καθώς
πολλές από τις εκτάσεις που κάηκαν θα αποτελέσουν ανασταλτικό παράγοντα για ένταξη περιοχών στο σχέδιο πόλης. Χαρακτηριστικό έναυσμα για τον προβληματισμό που επικρατεί είναι η αποκάλυψη, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, ότι στην περιοχή του Αγίου Στεφάνου που κάηκε πρόσφατα έχουν εκδοθεί 500 οικοδομικές άδειες από «λάθος της Πολεοδομίας»- όπως αναφέρεται επίσημα- σε χαρακτηρισμένη από το 1982 αναδασωτέα περιοχή!
Oι ειδικοί εκτιμούν ότι η ένταξη περιοχών στο σχέδιο πόλης, που δεν μπορεί να περιλαμβάνει δασικές εκτάσεις παρά μόνο αν αυτές έχουν χαρακτηριστεί κοινόχρηστοι χώροι- και αυτό σε ποσοστό 25% επί της συνολικής έκτασης- πρέπει να «παγώσουν», προκειμένου να μελετηθούν εκ νέου πιο επισταμένα. Το ΤΕΕ, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων, ο Σύλλογος Χωροτακτών-Πολεοδόμων και άλλοι επιστημονικοί φορείς του τεχνικού κόσμου της χώρας έχουν ταχθεί κατά της εκτός σχεδίου δόμησης, η οποία, θεωρούν, πρέπει να καταργηθεί προκειμένου η πολιτεία να μην εντάσσει στο σχέδιο πόλης δομημένες περιοχές αλλά να σχεδιάζει και να προσφέρει πολεοδομημένη γη.

Ο α΄ αντιπρόεδρος του ΤΕΕ κ. Χρήστος Σπίρτζης σημειώνει ότι σήμερα, με την Αττική ολοσχερώς κατεστραμμένη, πρέπει: Να κυρωθούν οι υπάρχοντες δασικοί χάρτες και να ολοκληρωθούν άμεσα στις περιοχές όπου δεν υπάρχουν. Να συνταχθεί οραματικό ρυθμιστικό σχέδιο για μια Αθήνα ανθρώπινη, μικρότερη, πράσινη. Να προωθήσουμε την ανάπλαση στις γειτονιές της Αθήνας, την εκμετάλλευση των ακάλυπτων χώρων, το πρασίνισμα στις ταράτσες. Να αναδασωθούν όλες οι καμένες περιοχές. Τα πρόστιμα των ημιυπαιθρίων να μεταβληθούν σε περιβαλλοντικές δράσεις αναδάσωσης από τους πολίτες. Να συνταχθούν κανονισμοί πυρασφάλειας οικισμών και να εκτελεσθούν έργα πυρανίχνευσης και πυρόσβεσης.

Καθυστέρηση στην ένταξη στο σχέδιο
O προβληματισμός που επικρατεί μετά τις φωτιές ενδέχεται να οδηγήσει σε καθυστέρηση των διαδικασιών για συγκεκριμένες εντάξεις, οι οποίες είχαν αρχίσει και θα ολοκληρώνονταν σταδιακά και κατά περίπτωση από το τέλος του 2009, με βάθος πενταετίας. Πρόκειται για 35 περιοχές της Βορειοανατολικής Αττικής, όπου οι μελέτες ένταξης έχουν προχωρήσει. Από αυτές «προβληματικές» θεωρούνται περιοχές όπως η Αρτέμιδα, η Νέα Μάκρη, το Μαρκόπουλο, το Πόρτο Ράφτη και η Κερατέα καθώς έχει ήδη δομηθεί το μεγαλύτερο μέρος τους, ενώ το μεγαλύτερο «αγκάθι» είναι η αυθαίρετη δόμηση αφού η Ανατολική Αττική κατέχει- από κοινού με τη Χαλκιδικήτην «πρωτιά» στο θέμα αυτό. Σύμφωνα με εκτιμήσεις στην περιοχή υπάρχουν 250.000 αυθαίρετα.

Στις περιοχές της Βορειοανατολικής Αττικής εκκρεμούν σε στρέμματα οι ακόλουθες εντάξεις:

* Αγιος Στέφανος: οι πολεοδομικές ενότητες 1, 2, 3 και 4. Εδώ, έχει δημιουργηθεί πρόβλημα για 500 σπίτια των οποίων εκδόθηκαν άδειες σε χαρακτηρισμένη από το 1982 αναδασωτέα περιοχή.

* Ανάβυσσος: επέκταση σχεδίου πόλης για α΄ κατοικία στην περιοχή Μαύρο Λιθάρι, ενώ η περιοχή Βούρλα είναι οικοδομήσιμη.

* Ανθούσα: 5.500 στρέμματα υπό ένταξη. * Ανοιξη: 1.900 στρεμμ. * Αρτέμιδα: 10.350 στρεμμ. * Αχαρνές: 3.400 στρεμμ. * Αυλώνας: 600 στρεμμ. * Βαρνάβας: ο οικισμός Παραλία και οι οικισμοί Πούριθι, Αγ. Παρασκευή και Μεταμόρφωση Σωτήρος.

* Γέρακας: επέκταση σχεδίου πόλης για τις περιοχές Κέντρο, Μπαλάνα και Γαργηττός.

* Γλυκά Νερά: 10.500 στρεμμ. * Γραμματικό: οικισμός, παραλία και οι περιοχές Συλλόγου Αστυνομικών και Αγία Μαρίνα.

* Διόνυσος: 4.400 στρεμμ. * Καλύβια: 9.600 στρεμμ. * Καπανδρίτι: 800 στρεμμ. * Κερατέα: 7.700 στρεμμ. * Κορωπί: 5.900 στρεμμ. * Κουβαράς: 2.500 στρεμμ. * Κρυονέρι: 2.500 στρεμμ. * Λαύριο: 4.800 στρεμμ. * Μαλακάσα: 1.360 στρεμμ. * Μαραθώνας: ο οικισμός και η παραλία. * Μαρκόπουλο Μεσογαίας 5.930 στρεμμ. * Μαρκόπουλο Ωρωπού: 500 στρεμμ. * Νέα Μάκρη: 9.400 στρεμμ. * Παιανία: 4.000 στρεμμ. * Παλλήνη: 4.900 στρεμμ. * Πικέρμι: 6.000 στρεμμ. * Ραφήνα: 1.800 στρεμμ. * Σταμάτα: 700 στρεμμ.


Κοινωνία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΑ ΚΑΜΕΝΑ Οικοπεδοφάγοι βάζουν τη νύχτα πασαλάκια! 
ΠΥΡΚΑΪΕΣ Βαθύς ύπνος στο Μαύρο Βουνό 
Οι 7 πληγές της Αττικής 
Γιατί καίγεται η Ελλάδα 
Το ντόμινο των λαθών και των παραλείψεων 
Γιατί πέφτουν τα πυροσβεστικά 
O τραγέλαφος με τους «συναρμοδίους» 
Ασυνεννοησία για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς «δείχνει» η έρευνα Ρακιτζή 
Βαθύς ύπνος στο Μαύρο Βουνό  
 
 
σχόλια (0)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.