Τις λανθασμένες εκτιμήσεις των πρώτων στιγμών της φωτιάς στο Μαύρο Βουνό του Γραμματικού ακολούθησε σειρά παραλείψεων και τις τέσσερις ημέρες της πυρκαϊάς που έκανε στάχτη τη Βορειοανατολική Αττική. Οι επικεφαλής της Πυροσβεστικής δεν κατάφεραν να αξιοποιήσουν όλες τις δυνάμεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ στην Αττική υπηρετούν περίπου 2.000 πυροσβέστες στη μάχη με τις φλόγες την Κυριακή, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, έπαιρναν μέρος 390 πυροσβέστες και 205 άτομα πεζοπόρο τμήμα. Ακόμη, όπως επισημαίνουν συνδικαλιστές, καθυστέρησε πολύ η αποστολή ενισχύσεων από την επαρχία, κυρίως σε μέσα, δηλαδή πυροσβεστικά οχήματα.

Η διαχείριση της κρίσης ήταν προβληματική με παντελής έλλειψη συντονισμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δυνάμεις που ήρθαν από την επαρχία δεν μπορούσαν να βρουν κάποιον αξιωματικό επικεφαλής στα πύρινα μέτωπα για να τους ενημερώσει πού θα πάνε με αποτέλεσμα να επιστρέφουν άπρακτες στους πλησιέστερους πυροσβεστικούς σταθμούς αναμένοντας οδηγίες.

Επίσης, δεν αξιοποιήθηκαν πολλά μέσα που διαθέτει η Πυροσβεστική, όπως τα ελικόπτερα, ενώ έμειναν ακινητοποιημένα τα τέσσερα υπερσύγχρονα κινητά συντονιστικά κέντρα στα γκαράζ.

Αναξιοποίητοι έμειναν και οι χιλιάδες εθελοντές που προσφέρθηκαν να βοηθήσουν. Ο πρόεδρος του Εθελοντικού Σώματος Ελλήνων Πυροσβεστών Αναδασωτών (ΕΣΕΠΑ) κ. Νίκος Σαχινίδης μιλώντας στο «Βήμα» κατήγγειλε ότι έπειτα από δυόμισι ημέρες μάχη με τις φλόγες αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν γιατί λόγω της γραφειοκρατίας κανείς δεν τους έδινε χρήματα για καύσιμα για τα οχήματά τους, ενώ δεν υπήρχε κάποιος αρμόδιος να τους πει πού να πάνε.

Χαρακτηριστικό και της έλλειψης συντονισμού είναι πως δεν είχε προβλεφθεί η επαρκής τροφοδοσία. Χρειάστηκε μάλιστα να επιστρατευτεί η βοήθεια της οργάνωσης Αλληλεγγύη, της Εκκλησίας της Ελλάδος, που έστειλε χίλιες μερίδες φαγητού. Ομως ουδείς υπήρχε για να συντονίσει τη διανομή τους με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος από αυτές τις μερίδες, ενώ είχε σταλεί από το Σάββατο, να φτάσει στους πυροσβέστες στην πρώτη γραμμή της φωτιάς την Κυριακή.

Πολυδιαφημισμένα σχέδια, όπως ο περίφημος Ξενοκράτης, έμειναν ουσιαστικά στα χαρτιά διότι ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Μαργ. Μουζάς δεν είχε φροντίσει όλα αυτά τα χρόνια να οργανώσει μια στοιχειώδη άσκηση έτσι ώστε οι εμπλεκόμενοι φορείς να γνωρίζουν τι έπρεπε να κάνουν. Ενδεικτικό είναι το αλαλούμ που επικράτησε σε περιοχές όπως ο Διόνυσος, ο Μαραθώνας, το Γραμματικό και ο Αγιος Στέφανος, όπου άλλες κατευθύνσεις έδιναν οι αστυνομικοί, άλλες οι πυροσβέστες και άλλες οι δημοτικοί άρχοντες.

Επίσης, συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των πυροσβεστών έλεγαν ότι και φέτος τα δάση δεν είχαν καθαριστεί έγκαιρα και σωστά, δεν είχε αφαιρεθεί η καύσιμη ύλη, δεν είχαν δημιουργηθεί αντιπυρικές ζώνες και δεν είχαν ανοίξει σωστά οι δασικοί δρόμοι για να φτάνουν έγκαιρα τα πυροσβεστικά οχήματα στα πύρινα μέτωπα.