Πρώτη είδηση αναδείχθηκε σε πολλά διεθνή ΜΜΕ η πύρινη λαίλαπα της Αττικής. Οι εκκενώσεις κατοικημένων περιοχών, η οικονομική και οικολογική καταστροφή, καθώς και το γεγονός ότι απειλούνται προάστια της πρωτεύουσας της χώρας τονίζονται σε όλα ανεξαιρέτως τα ρεπορτάζ, ενώ φαίνεται ότι και στο εξωτερικό είναι νωπές ακόμη οι μνήμες από τις μεγάλες πυρκαϊές του 2007, στις οποίες επίσης γίνεται εκτενής αναφορά.

Ετσι το αμερικανικό δίκτυο CΝΝ έπαιξε πρώτο το θέμα των ελληνικών πυρκαϊών, κάνοντας λόγο για «κήρυξη έκτακτης ανάγκης στην Ελλάδα, καθώς οι κάτοικοι απομακρύνονται» και προσθέτοντας ότι οι πυροσβεστικές δυνάμεις «έχουν εξαντληθεί, αλλά επιχειρούν με αποφασιστικότητα». Ιδιος ο τόνος και στο βρετανικό ΒΒC, με το πρώτο θέμα του να τιτλοφορείται «Η απειλή της πυρκαϊάς αδειάζει τα προάστια της Αθήνας».

Ο ανταποκριτής του δικτύου στην Ελλάδα αναφέρεται μάλιστα εκτενώς στις καταγγελίες των τοπικών φορέων για καθυστερημένη αντίδραση των Αρχών. Το ίδιο κάνει και ο ανταποκριτής του Αssociated Ρress, ο οποίος μεταφέρει και σχετικές επιθετικές δηλώσεις του επικεφαλής του ελληνικού παραρτήματος του WWF, σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση δεν έχει αξιοποιήσει όσο θα έπρεπε τους εθελοντές δασοπυροσβέστες και πρωτίστως έχει αποτύχει να διώξει τους «κακοποιούς εργολάβους, που χτίζουν αυθαίρετα σπίτια μέσα στο καμένο δάσος» . «Οσο διατηρείται η αοριστία για το πού τελειώνει το δάσος και αρχίζει η κατοικημένη περιοχή, θα διατηρείται και το κίνητρο για να βάλει κάποιος φωτιά» δήλωσε μιλώντας στο ΑΡ o κ. Δ. Καραβέλας.

Πρώτο θέμα οι ελληνικές φωτιές και στην ισπανική «Εl Ρais», η οποία είχε τίτλο «Φωτιά και πανικός στα περίχωρα της Αθήνας» και υπογράμμιζε ότι οι φλόγες «κυκλώνουν την ελληνική πρωτεύουσα». Η εφημερίδα δίνει μεγάλο βάρος στην υποχρεωτική απομάκρυνση «χιλιάδων κατοίκων», συνοδεύοντας τις ειδήσεις με πλούσιο φωτορεπορτάζ στην ιστοσελίδα της. Πρώτο θέμα έγιναν οι φλόγες τόσο στο γερμανικό κανάλι ΑRD όσο και στο γαλλικό ΤV5 και στην ιστοσελίδα του «Μonde», ενώ η ιταλική «La Repubblica» μπορεί να μην έκανε τις ελληνικές πυρκαϊές πρώτο θέμα αλλά είχε εκτενές ρεπορτάζ με τίτλο «Οι φλόγες προ των πυλών της Αθήνας».

Ιδιαίτερη μνεία αξίζει πάντως χθεσινό τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters με τίτλο «Λίγα μαθήματα πήραν οι Ελληνες από τις φωτιές του 2007». Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά, η προπέρσινη καταστροφή δεν οδήγησε στην αγορά ή στην ενοικίαση περισσότερων και ποιοτικότερων εναέριων μέσων, ούτε στη δημιουργία καλύτερων μηχανισμών συντονισμού των πυροσβεστικών δυνάμεων. Σημειώνεται επίσης ότι «αν και η Ελλάδα έχει έναν από τους μεγαλύτερους και πλέον δαπανηρούς πυροσβεστικούς μηχανισμούς της Ευρώπης, υποφέρει ακόμη από έλλειμμα στην αντιπυρική προστασία και στη διαχείριση των δασών» , ενώ το τηλεγράφημα καταλήγει με την εκτίμηση ότι η συντηρητική κυβέρνηση της Ελλάδας δεν θα μπορέσει να αντιμετωπίσει εύκολα τον πολιτικό αντίκτυπο των πυρκαϊών στις επικείμενες εκλογές, όπως είχε κάνει το 2007.