Η πλήρης έλλειψη οποιουδήποτε σχεδίου αντιμετώπισης της πύρινης λαίλαπας που έκανε στάχτη χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης και πολλές κατοικίες στη Βορειοανατολική Αττική αλλά και οποιουδήποτε συντονισμού μεταξύ των συναρμοδίων υπηρεσιών είχε ως αποτέλεσμα για μία ακόμη φορά οι τηλεοπτικοί σταθμοί να λειτουργήσουν σαν αυτοσχέδια κέντρα επιχειρήσεων.

Κατά τη διάρκεια των τριών ημερών που μαίνονταν οι φωτιές, ο ένας μετά τον άλλον δήμαρχοι και κοινοτάρχες από τις περιοχές που πλήττονταν από τις πυρκαϊές εμφανίζονταν στα τηλεοπτικά κανάλια, προκειμένου να κάνουν εκκλήσεις για την αποστολή αεροσκαφών και πυροσβεστικών δυνάμεων στις περιοχές της αρμοδιότητάς τους και να καταγγείλουν την ανυπαρξία συντονισμού των υπηρεσιών στις προσπάθειες για την κατάσβεση των πυρκαϊών.

Παρών σχεδόν σε όλα τα κανάλια ο κ. Δ. Καλογερόπουλος, δήμαρχος του Αιγάλεω και πρόεδρος της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής, περιοριζόταν στο να απολογείται με γενικότητες για την αδυναμία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να αντιμετωπίσει την καταστροφή. Ο δήμαρχος Μαραθώνα κ. Σπ. Ζαγάρης έκανε εκκλήσεις για αποστολή αεροσκαφών και πυροσβεστών στα μέτωπα της φωτιάς, ενώ δεν παρέλειπε να επαναλαμβάνει ότι είχε επιχειρήσει να κάνει ζώνες πυροπροστασίας και ο δασάρχης Καπανδριτίου υπέβαλε σωρεία μηνύσεων εναντίον του. Ο πρόεδρος της Κοινότητας Γραμματικού κ. Ν.Κούκης έκανε καταγγελίες για ολιγωρία των αρχών και ανεπάρκεια των πυροσβεστικών δυνάμεων, ενώ συνεχώς ζητούσε από τα κανάλια να αποσταλούν αεροσκάφη πότε στη μία και πότε στην άλλη περιοχή του Γραμματικού, εκλαμβάνοντας προφανώς τους τηλεοπτικούς σταθμούς ως το κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής.

Το να τηλεφωνούν οι πολίτες στους τηλεοπτικούς σταθμούς σε ανάλογες περιπτώσεις είναι κατανοητό, αλλά το να βλέπει κανείς όλους αυτούς τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να καταφεύγουν στην τηλεόραση για να ζητήσουν επιπλέον υδροφόρες και αεροσκάφη είναι ενδεικτικό της πλήρους αποδιοργάνωσης του κρατικού μηχανισμού σε περιπτώσεις μεγάλων φυσικών καταστροφών.

Κάτω από τις συνθήκες αυτές, δεν πρέπει να προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι κάποιοι από τους παρουσιαστές των δελτίων ειδήσεων αλλά και ορισμένοι ρεπόρτερ ανέλαβαν να εκτελέσουν χρέη συντονιστών των προσπαθειών πυρόσβεσης, δίνοντας οδηγίες και εντολές σε οποιονδήποτε τους άκουγε που μάλλον συντελούσαν περισσότερο στο γενικό κομφούζιο, κάνοντας την κατάσταση ακόμη πιο χαοτική.