Με τον φόβο αναζωπυρώσεων πέρασαν τη νύχτα κάτοικοι και πυροσβέστες στη Βορειοανατολική Αττική. Επειτα από τέσσερις εφιαλτικές ημέρες, χθες το απόγευμα στη Βορειοανατολική Αττική, σύμφωνα με τους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής, δεν υπήρχαν σημαντικά ενεργά μέτωπα, ωστόσο οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής παρέμεναν σε επιφυλακή για τον κίνδυνο αναζωπυρώσεων. Επίσης, σύμφωνα με το Ερευνητικό Κέντρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης που καταγράφει δορυφορικά τις πυρκαϊές, το τελευταίο τριήμερο σε όλη τη χώρα έγιναν στάχτη 313.680

στρέμματα δασικής έκτασης εκ των οποίων 212.710 στην περιοχή της Βορειοανατολικής Αττικής.

Σήμερα, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαϊάς που εκδίδεται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, πολύ υψηλός είναι ο κίνδυνος πυρκαϊάς στις περιοχές Λέσβου, Χίου, Σάμου, Ικαρίας, Ευβοίας, Σκύρου, Αθηνών και Ανατολικής Αττικής.

Στις πληγείσες περιοχές ξεκίνησε η καταγραφή των ζημιών. Σύμφωνα με την πρώτη καταγραφή που έκαναν συνεργεία του ΥΠΕΧΩΔΕ και της Νομαρχίας, ζημιές έχουν υποστεί τουλάχιστον 150 σπίτια. Στις πληγείσες περιοχές αυτές τις ημέρες περιοδεύουν κλιμάκια κοινωνικών λειτουργών του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης προκειμένου να καταγράψουν τις ζημιές.

Χθες το πρωί ισχυρές εναέριες και επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής επιχειρούσαν νότια του Νταού Πεντέλης προς τη Μονή Παντοκράτορα, στην Καλλιτεχνούπολη και στην περιοχή Διώνη προς Πικέρμι. Εξάλλου χθες το πρωί στο Πικέρμι κινδύνεψε προς στιγμήν ο αντιπρόεδρος της κοινότητας κ. Κ. Ξηντάρας, όταν εγκλωβίστηκε σε πυροσβεστικό όχημα από τις φλόγες. Τελικά το όχημα καταστράφηκε από τη φωτιά.

Επίσης σε εξέλιξη ήταν ως αργά το απόγευμα πυρκαϊά στον Κιθαιρώνα που απείλησε κατοικίες στην περιοχή Πόρτο Γερμενό ενώ πυκνοί καπνοί κάλυψαν την ευρύτερη περιοχή. Μάλιστα νωρίς το μεσημέρι δόθηκε εντολή για προληπτικούς λόγους να εκκενωθεί ο οικισμός. Ωστόσο πολλοί κάτοικοι αρνούνταν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και όσοι έφυγαν βρήκαν προσωρινά καταφύγιο στην παραλία και στον αρχαιολογικό χώρο. Λόγω των ισχυρών ανέμων δεν ήταν εφικτό να γίνει ρίψη νερού από τα πυροσβεστικά αεροσκάφη. Τελικά οι πυροσβέστες κατάφεραν να την περιορίσουν στη θέση Προσήλι.

Στην Κάρυστο η μεγάλη σε έκταση πυρκαϊά από το Σάββατο χθες το απόγευμα πλησίασε σε απόσταση αναπνοής από την περιοχή Πανοχώρι. Και εδώ λόγω των ανέμων δεν συμμετείχαν στην επιχείρηση κατάσβεσης τα εναέρια μέσα. Επίσης σε επιφυλακή ήταν χθες οι πυροσβέστες στη Νέα Μάκρη λόγω των συνεχών αναζωπυρώσεων στην περιοχή Ανατολή.

Σε ύφεση ήταν χθες οι δύο πυρκαϊές στη Σκύρο, καθώς και στην περιοχή Ελαιοχώρι Αχαΐας. Η πυρκαϊά στην Ανω Καλλιθέα Αχαΐας τέθηκε υπό μερικό έλεγχο, όπως και στην Καμαρωτή του Δήμου Ιωνίας στη Χίο.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής κ. Ι. Καπάκη, χθες το απόγευμα η εικόνα που παρουσίαζε η Ανατολική Αττική ήταν καλύτερη σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες καθώς δεν υπήρχαν σημαντικά ενεργά μέτωπα. «Ωστόσοο κίνδυνος αναζωπυρώσεων δεν έχει ακόμη εξαλειφθεί, γι΄ αυτό και όλες οι δυνάμεις κατάσβεσης παρέμεναν στην ευρύτερη περιοχήσε πλήρη ανάπτυξη» τόνισε.

Επιπροσθέτως, μηχανική βλάβη υπέστη χθες το μεσημέρι πυροσβεστικό αεροσκάφος CL-415 κατά τη διάρκεια υδροληψίας στην περιοχή του Σχινιά. Το πλήρωμά του δεν κινδύνευσε, ενώ στο σημείο μετέβη κλιμάκιο για την αποκατάσταση της ζημιάς.

Η καταστροφή από τον δορυφόρο

ΝΑSΑ Οπως φαίνεται από τη φωτογραφία που τράβηξε χθες ο δορυφόρος της ΝΑSΑ, οι καπνοί από τις πυρκαϊές στην Ανατολική Αττική, στην Κάρυστο και στο Πόρτο Γερμενό, παρασυρμένοι από τους ισχυρούς βορειοδυτικούς ανέμους, κάλυψαν σχεδόν ολόκληρη την Πελοπόννησο και τα νησιά του Αργοσαρωνικού. Μάλιστα σε ορισμένες από τις περιοχές αυτές, όπως το Ναύπλιο και η αργολική πεδιάδα, οι καπνοί ήταν τόσο πυκνοί που αρκετοί κάτοικοι παραπονούνταν για δυσκολία στην αναπνοή. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε φωτογραφίες που είχε τραβήξει ο δορυφόρος της ΝΑSΑ προχθές μπορούσε κανείς να δει τους καπνούς από τις πυρκαϊές στην Αττική να φθάνουν ως την Αφρική.