Μια καλή αρχή για την καλύτερη αντιμετώπιση των πυρκαϊών θα μπορούσε να είναι η κάλυψη των μεγάλων οργανικών κενών που παρουσιάζει το προσωπικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Η οργανική δύναμη προβλέπει 12.800 πυροσβέστες, οι οποίοι σήμερα ανέρχονται σε 9.700. Σαν να μην έφτανε αυτό, η πολιτική ηγεσία προχωρεί στη δημιουργία νέων πυροσβεστικών κλιμακίων είτε στις εκλογικές τους περιφέρειες είτε σε κρίσιμες μονοεδρικές περιφέρειες που έχουν την εύνοια των κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών. «Πόσο απαραίτητο ήταν άραγε να δημιουργηθούν στα Σφακιά και στην Ευρυτανία νέα κλιμάκια… Η απόφαση αυτή, όπως είναι εμφανές, ελήφθη με μικροπολιτικά κριτήρια και όχι φυσικά με υπηρεσιακά ή επιχειρησιακά δεδομένα».

Σαν να μην έφτανε ούτε αυτό, το ελληνικό δαιμόνιο επινόησε κάτι παγκοσμίως μοναδικό: θερινά τμήματα εκπαίδευσης για το προσωπικό της Πυροσβεστικής που έχει την ευθύνη και της δασοπυρόσβεσης! Για πρώτη φορά το εφετινό καλοκαίρι 400 δόκιμοι φοιτούν στη Σχολή Υπαξιωματικών Αρχιπυροσβεστών. «Οπως είναι προφανές, αυτός ο αριθμός των πυροσβεστών που μετέχει στα θερινά τμήματα της σχολήςπροκαλεί ισάριθμα κενά στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Πυροσβεστικής για την προστασία των δασών» υπογραμμίζουν υψηλόβαθμα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος. «Πού ακούστηκε να λειτουργούν σχολές Σωμάτων Ασφαλείας τους θερινούς μήνες; Πουθενά στον κόσμο δεν γίνονται αυτά τα πράγματα».

Την ίδια στιγμή το εποχικό προσωπικό διαρκώς εμπαίζεται από την εκάστοτε ηγεσία του υπουργείου, όπως τώρα που γίνεται λόγος για «αυξημένη μοριοδότηση» η οποία θα τους αποφέρει την πολυπόθητη μονιμοποίηση στο Δημόσιο. «Αν ήμασταν αγροφύλακες του Μητσοτάκη, τώρα θα είχαμε λύσει το πρόβλημά μας» λένε σήμερα οι εποχικοί δασοπυροσβέστες, οι οποίοι πολλές φορές έχουν πληρώσει με τη ζωή τους το μεροκάματο, δίχως η πολιτεία να έχει αναγνωρίσει τις πολύτιμες υπηρεσίες που προσφέρουν.