Συντηρητική χορήγηση των αντι-ιικών φαρμάκων όπως το Τamiflu σε παιδιά συνιστούν ειδικοί του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης με δημοσίευσή τους στο επιστημονικό έντυπο «Βritish Μedical Journal». Οι επιστήμονες τονίζουν πως δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι αυτού του είδους τα φάρμακα προλαμβάνουν τις επιπλοκές της γρίπης στις μικρές ηλικίες, ενώ την ίδια στιγμή συνδέονται με σοβαρές παρενέργειες. Το συμπέρασμα προέκυψε έπειτα από ανάλυση επτά προηγούμενων κλινικών μελετών σχετικά με χρήση των αντι-ιικών φαρμάκων σε 1.766 παιδιά ηλικίας ενός έως 12 ετών που είχαν προσβληθεί από εποχική γρίπη.

Στη Βρετανία, σύμφωνα με αναφορές, έχουν ήδη χορηγηθεί εκατοντάδες χιλιάδες δόσεις Τamiflu σε πάσχοντες από τη νέα γρίπη, οι μισοί εκ των οποίων ήταν παιδιά. Ωστόσο, όπως σημειώνουν οι ειδικοί από την Οξφόρδη, επικεφαλής των οποίων ήταν ο Μάθιου Τόμσον , αν και τα αντι-ιικά φαίνεται ότι μειώνουν τη διάρκεια της γρίπης σε παιδιά κατά περίπου μία ημέρα, δεν συνδέονται με μείωση των κρίσεων άσθματος, των λοιμώξεων στα αφτιά ή της ανάγκης λήψης αντιβιοτικών. Οι ειδικοί προειδοποιούν επίσης ότι το Τamiflu συνδέεται και με αυξημένο κίνδυνο εμέτου, ο οποίος μπορεί να είναι σοβαρός στα παιδιά. Τονίζουν ότι, αν και τα ευρήματά τους αφορούν την εποχική γρίπη, πιθανότατα ισχύουν και για την ήπια, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, νέα γρίπη που κυκλοφορεί σε παγκόσμιο επίπεδο. «Με δεδομένο ότι η νοσηρότητα και η θνησιμότητα στην πανδημία που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι χαμηλές, μια πιο συντηρητική στρατηγική σχετικά με τη χορήγηση αντιιικών φαρμάκων στα παιδιά θα μπορούσε να θεωρηθεί συνετή, καθώς τα στοιχεία που έχουμε είναι περιορισμένα ενώ παράλληλα παρουσιάζονται παρενέργειες όπως ο έμετος. Παράλληλα η μεγάλη χρήση αντι-ιικών μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη ανθεκτικών στελεχών γρίπης» αναφέρεται στη μελέτη.

Τις παρενέργειες από τη λήψη Τamiflu επεσήμανε πριν από μερικές ημέρες άλλη μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «Εurosurveillance». Ειδικοί της βρετανικής Υπηρεσίας για την Προστασία της Υγείας πραγματοποίησαν δύο μελέτες σε μαθητές βρετανικών σχολείων και εντόπισαν αυξημένα ποσοστά παρενεργειών, όπως η ναυτία, ο στομαχόπονος και τα προβλήματα ύπνου, ύστερα από λήψη του φαρμάκου.

Σ ημειώνεται ότι τα παιδιά σχολικής ηλικίας εκτιμάται πως αποτελούν την κύρια πηγή διάδοσης της γρίπης, καθώς τρία στα 10 μολύνονται από τον ιό. Η κύρια στρατηγική ώστε να τεθεί η γρίπη υπό έλεγχο είναι ο εμβολιασμός, αν και αυτός πρέπει να συνδυαστεί με άλλες προσεγγίσεις, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Την ίδια στιγμή η αυστραλιανή εταιρεία βιοτεχνολογίας Βiota αναφέρει ότι ένα νέο πειραματικό φάρμακο ενάντια στη γρίπη το οποίο αναπτύσσει, έδειξε σε προχωρημένες κλινικές δοκιμές πως είναι εξίσου αποτελεσματικό και ασφαλές με το Τamiflu. Από δοκιμές φάσης ΙΙΙ σε 1.000 ασθενείς στην Ανατολική Ασία προέκυψε ότι το φάρμακο θεράπευσε τα συμπτώματα τόσο της γρίπης Α όσο και της γρίπης Β, συμπεριλαμβανομένου του υψηλού πυρετού. Μάλιστα σύμφωνα με την εταιρεία μία εισπνεόμενη δόση της θεραπείας ήταν τόσο αποτελεσματική όσο 10 δόσεις Τamiflu. Πρέπει πάντως να υπογραμμιστεί ότι το πειραματικό φάρμακο δεν δοκιμάστηκε ειδικά ενάντια στο στέλεχος Η1Ν1 στην προχωρημένη φάση δοκιμών.

ΘΕΟΔΩΡΑΤΣΩΛΗ Σήμερα ενημερώνεται ο Πρωθυπουργός
Τον πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή αναμένεται να ενημερώσει σήμερα ο υπουργός Υγείας κ. Δ. Αβραμόπουλος σχετικά με τις εξελίξεις στο «πεδίο» της νέας γρίπης. Εν τω μεταξύ σύσκεψη με τους γενικούς γραμματείς των συναρμόδιων υπουργείων με θέμα τη νέα γρίπη πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Υγείας. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε ενημέρωση για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν στα υπουργεία εν όψει του νέου πανδημικού κύματος που αναμένεται από το φθινόπωρο. Σύμφωνα με πληροφορίες οι υπεύθυνοι των υπουργείων εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους σχετικά με το τι πρέπει να πράξουν με τους εμβολιασμούς στο προσωπικό τους, καθώς και με το πώς πρέπει να χειριστούν το θέμα με τις αναμενόμενες απουσίες εργαζομένων λόγω της νέας γρίπης. Σε ό,τι αφορά το άνοιγμα των σχολείων, το ζήτημα αναμένεται να συζητηθεί αύριο κατά τη διάρκεια σύσκεψης του Εθνικού Συμβουλίου για την Αντιμετώπιση της Πανδημίας.