Η είδηση αγγλικής εφημερίδας ότι η Αθηνά Ωνάση έχει αναθέσει σε μεγάλο κτηματομεσιτικό γραφείο στο Λονδίνο να βρει αγοραστή για τον Σκορπιό δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία. Πριν από περίπου τρία χρόνια υπήρξαν ανάλογες πρωτοβουλίες, οι οποίες όμως δεν τελεσφόρησαν. Αυτό όμως που προκαλεί το ενδιαφέρον είναι ότι πριν από τρία χρόνια η χρυσή κληρονόμος ζητούσε 300 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με το τωρινό δημοσίευμα με 100 εκατ. στερλίνες (120 εκατ. ευρώ) το νησί που έχει συνδεθεί με την οικογένεια Ωνάση αλλάζει ιδιοκτήτη. Σε συνδυασμό με την πρόσφατη πώληση άλλων περιουσιακών στοιχείων από την κληρονομιά, όπως πίνακες του ιμπρεσιονιστή γάλλου ζωγράφου Μονέ και μια βίλα στην Ελβετία, εγείρονται ερωτηματικά αν η 23χρονη Αθηνά αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα.

Ο προφανής λόγος πάντως που η Αθηνά βάζει πωλητήριο στον Σκορπιό- από το Ιδρυμα Ωνάση γνωρίζουν ότι έχει ανατεθεί σε κτηματομεσιτικό γραφείο η εξεύρεση αγοραστή- είναι οι ανύπαρκτοι δεσμοί της με την Ελλάδα. Δεν γνωρίζει ελληνικά, σπανίως έρχεται στη χώρα της μητέρας της και μοιράζει τη ζωή της μεταξύ της Ελβετίας, όπου και έχει μεγαλώσει, και της Βραζιλίας, χώρας καταγωγής του συζύγου της Αλβάρο Αλφόνσο Ντε Μιράντα.

Σε συνδυασμό με το υψηλό ετήσιο κόστος συντήρησης του νησιού- εκτιμάται στο 1,5 εκατ. ευρώ, αν και ύστερα από γενναίες περικοπές έχει περιοριστεί στις 800.000 ευρώ- η απόφαση της Αθηνάς να πωλήσει τον Σκορπιό μάλλον εντάσσεται στο πλαίσιο μιας επιχειρηματικής κίνησης, ανεξαρτήτως αν για τους περισσότερους Ελληνες ο Σκορπιός είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την οικογένεια Ωνάση.

Υπάρχει και μια άλλη παράμετρος που ενδεχομένως έπαιξε ρόλο στην απόφαση της Αθηνάς να πουλήσει τον Σκορπιό και ουσιαστικά να κόψει κάθε δεσμό με την Ελλάδα. Οταν ο σύζυγός της, αθλητής με περγαμηνές στο άθλημα της ιππασίας, ζήτησε το 2004 να αποκτήσει την ελληνική υπηκοότητα προκειμένου να αγωνιστεί με τα χρώματα της ελληνικής ομάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, η απάντηση ήταν αρνητική. Το γεγονός, όπως ισχυρίζονται κύκλοι πολύ κοντά στο ζευγάρι, πλήγωσε και τους δύο, με αποτέλεσμα να αλλάξει η στάση τους προς την Ελλάδα.

Η πώληση του Σκορπιού αναμένεται να προσελκύσει αρκετούς κροίσους, αφού το τίμημα πλέον θεωρείται «χαμηλό» σε σχέση με την τρέχουσα αξία του νησιού, τις υποδομές που παρέχει (πολυτελείς κατοικίες, δρόμοι, μαρίνα, ελικοδρόμιο) αλλά κυρίως για την ιστορία που το συνοδεύει. Ηδη κυκλοφόρησαν φήμες ότι ένας από τους ενδιαφερομένους θα είναι ο ιδιοκτήτης της Μicrosoft κ. Μπιλ Γκέιτς, ο οποίος έκανε πριν από λίγες ημέρες κρουαζιέρα στο Ιόνιο, με αποτέλεσμα να έχει «βαφτιστεί» φαβορί για τον Σκορπιό, ανεξάρτητα αν η παρουσία του στην περιοχή ήταν ένα τυχαίο γεγονός.

Υ πενθυμίζεται ότι ο Σκορπιός είχε αγοραστεί από τον Αριστοτέλη Ωνάση το 1963 αντί τιμήματος 3 εκατ. δρχ. και απέχει 3 ναυτικά μίλια από το Νυδρί της Λευκάδας. Η Αθηνά κληρονόμησε στα 18 της χρόνια το νησί μαζί με σειρά άλλων περιουσιακών στοιχείων (ακίνητα, σε Ελλάδα και εξωτερικό, μετοχές, ομόλογα, κοσμήματα και έργα τέχνης), η αξία των οποίων ξεπερνούσε τα 2,5 δισ. ευρώ.

Σήμερα περίπου 60 νησιά και βραχονησίδες σε όλη τη χώρα ανήκουν σε ιδιώτες.

Στο σφυρί και το νησί του Τίτο

Ο Σκορπιός έχει έκταση περίπου 800 στρεμμάτων και απέχει 3 ναυτικά μίλια από το Νυδρί της Λευκάδας. Είχε αγοραστεί από τον Αριστοτέλη Ωνάση το 1963 αντί τιμήματος 3 εκατ. δραχμών

Το γνωστό νησί Μπριόνι που βρίσκεται στην Αδριατική και αποτελούσε αγαπημένο μέρος διακοπών του ηγέτη της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας Γιόσιπ Μπροζ Τίτο έβγαλε στο σφυρί η κροατική κυβέρνηση. Στο νησί αυτό είχαν φιλοξενηθεί πολλές μεγάλες προσωπικότητες, όπως ο αιγύπτιος πρόεδρος Γκαμάλ Νάσερ, ο ινδός πρωθυπουργός Παντίτ Νεχρού, ο αιθίοπας μονάρχης Χαϊλέ Σελασιέ, ο αμερικανός πρόεδρος Φραγκλίνος Ρούζβελτ, η Σοφία Λόρεν και ο συγγραφέας Τζέιμς Τζόις.

Ειδικότερα, το νησί, γνωστό και ως Μεγάλο Μπριόνι (Βrioni Grande), τιμάται 1,2 δισ. ευρώ, ενώ αν κάποιος πιο ανοιχτοχέρης επιθυμεί να αποκτήσει όλο το αρχιπέλαγος με τα μικρότερα νησάκια θα πρέπει να πληρώσει στο Δημόσιο της Κροατίας το ποσό των 2,5 δισ. ευρώ. Με το ποσό αυτό ο υποψήφιος αγοραστής θα αγοράσει άλλα 14 νησιά και ένα εθνικό πάρκο με πλούσια άγρια φύση, αλλά και τον ιστορικό, κατάλευκο παπαγάλο του Τίτο, ο οποίος είναι σήμερα 52 ετών και χαίρει άκρας υγείας.

Η ΔΙΑΘΗΚΗ
Εξαιρούνται οι τάφοι της οικογένειας
Σ τη διαθήκη του Αριστοτέλη Ωνάση αναφέρεται ρητώς ότι σε περίπτωση πώλησης του νησιού από τους κληρονόμους του δεν θα περάσουν στον νέο ιδιοκτήτη τα περίπου 30 στρέμματα του οικογενειακού τάφου (σήμερα βρίσκονται στη συγκεκριμένη έκταση ο τάφος του ίδιου και τα μνήματα των παιδιών του Αλέξανδρου και Χριστίνας ). Η εξαίρεση αυτή λογικά δεν θα προβληματίσει τον επίδοξο αγοραστή, αφού η έκταση του Σκορπιού είναι περίπου 800 στρέμματα. Στη διαθήκη μάλιστα του έλληνα μεγιστάνα ορίζεται ότι αν οι κληρονόμοι του αδυνατούν να ανταποκριθούν στα έξοδα του νησιού, τότε αυτό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως θέρετρο για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή ως κατασκήνωση για τα παιδιά των υπαλλήλων της Ολυμπιακής Αεροπορίας.