ΑΝΑΔΙΠΛΩΝΕΤΑΙτο υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων καθώς αφήνει «στη δικαιοδοσία του επιχώριου μητροπολίτη αν το εκκλησιαστικό γυμνάσιο ή λύκειο θα παραμείνει αμιγές αρρένων ή μεικτό». Είχε προηγηθεί η απόφαση της Ιεράς Συνόδου και αποστολή εγκυκλίου προς όλους τους μητροπολίτες να μην αποδέχονται τις αιτήσεις κοριτσιών στα εκκλησιαστικά γυμνάσια και λύκεια.

Η είσοδος των κοριτσιών στα εκκλησιαστικά σχολεία άνοιξε έπειτα από την απόφαση που είχε λάβει πριν από έναν μήνα το ίδιο το υπουργείο Παιδείας καθώς, όπως δήλωνε σε έγγραφο που απέστειλε στους διευθυντές όλων των εκκλησιαστικών σχολείων: «Ενημερώνουμε ότι από τις διατάξεις που διέπουν τη λειτουργία εν γένει των σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης δεν απαγορεύεται η εγγραφή και μαθητριών. Γι΄ αυτό και θα πρέπει να γίνονται δεκτές αιτήσεις εφόσον δεν υπάρχει αντίρρηση από τη σχολική εφορεία. Σε περίπτωση άρνησης θα πρέπει να υπάρχει επαρκής νομική αιτιολόγηση».

Αντίθετα, στην ανακοίνωση που εκδόθηκε προχθές τονίζεται ότι «δεν υπάρχει καμία πρόθεση εκ μέρους του υπουργείου Παιδείας για τη μεταβολή του χαρακτήρα των εκκλησιαστικών σχολείων».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ιεράρχες μετά την απόφαση της Ιεράς Συνόδου αλλά και τη νέα ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας δεν πρόκειται να δεχθούν καμία αίτηση για την εγγραφή κοριτσιών στα εκκλησιαστικά γυμνάσια και λύκεια.