Τα παιχνίδια κυριαρχίας στα δύο παράλληλα συστήματα υποκλοπών- μετά την ΕΥΠ το μεγασύστημα, που βαφτίστηκε «βαλιτσάκι», θα διαθέτει σε λίγο καιρό και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία- θα ορίζουν σύντομα τις εξελίξεις στην ΕΛ.ΑΣ. και στο υπουργείο Εσωτερικών. Ο «πόλεμος των δύο υπερκοριών» θα βρεθεί πίσω από κάθε κίνηση των διωκτικών αρχών. Τα δύο όμοια συστήματα θα υποκλέπτουν, όπως υπολογίζεται, καθημερινά περισσότερα από 1.500 τηλέφωναεφόσον χρειαστεί, η εμβέλειά τους μπορεί να καλύψει 3.500 ταυτόχρονες τηλεφωνικές συνομιλίες έκαστο- δημιουργώντας έναν ατελείωτο κύκλο παρακολουθούμενων προσώπων, αλλά και έναν αδυσώπητο παρασκηνιακό πόλεμο.

Το σύστημα της ΕΥΠ έχει τη δυνατότητα να υποκλέπτει συνομιλίες οποιουδήποτε με την επίκληση λόγων «εθνικής ασφαλείας», δίνοντας ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα στους χρήστες του, αλλά και στους προϊσταμένους των μυστικών υπηρεσιών. Το σύστημα της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας για να ενεργοποιηθεί επισήμως θα χρειάζεται περισσότερες δικαστικές «γραφειοκρατικές» διαδικασίες.

Τα δύο συστήματα υποκλοπών- με συνολικό κόστος περισσότερο από 8 εκατ. ευρώ- έχουν αποκτηθεί από τη γερμανική εταιρεία Syborg και έχουν εγκατασταθεί το μεν πρώτο της ΕΥΠ στον 15ο όροφο του κτιρίου της λεωφόρου Κατεχάκη και το δεύτερο της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας στον 12ο όροφο του κτιρίου της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, όπου έχει την έδρα της η υπηρεσία. Το σύστημα της ΕΥΠ λειτουργεί ήδη περισσότερο από ένα χρόνο, ενώ της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, το οποίο θεωρείται πιο σύγχρονο και με ορισμένες περαιτέρω δυνατότητες στις υποκλοπές κινητών τηλεφώνων, αλλά κυρίως στην παρακολούθηση του Ιnternet, βρίσκεται ακόμη σε στάδιο δοκιμών και εκπαίδευσης του προσωπικού, που θα αναλάβει τον χειρισμό του.

Στημάχη επικράτησης των δύο «μεγάλων αδελφών» του υπουργείου Εσωτερικών τον πρώτο λόγο, λόγω της ευελιξίας που έχει η υπηρεσία, θα έχει όπως φαίνεται η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Οι έρευνες για τη δράση της «Σέχτας Επαναστατών» και του «Επαναστατικού Αγώνα», για τη συμμορία του Παναγιώτη Βλαστού, για το κύκλωμα διαφθοράς στην ΕΛ.ΑΣ., αλλά και για τους φόνους «νονών» των συμμοριών της Αττικής, έρευνες που είναι σε εξέλιξη, έχουν εν πολλοίς βασιστεί στο σύστημα υποκλοπών της ΕΥΠ, με την επίκληση λόγων «εθνικής ασφαλείας», με βάση τον νόμο 2225 του 1994 και ορισμένες νεώτερες τροποποιήσεις του.

Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία αντιθέτως δεν θα μπορεί να επικαλεστεί αντίστοιχους λόγους για να ενεργοποιήσει το δικό της σύστημα. Θα προαπαιτείται οι αρχές ασφαλείας να παρουσιάζουν αναλυτικό σκεπτικό για τους λόγους παρακολούθησης των υπόπτων και μάλιστα να προσκομίζουν σχετική κατάθεση ή έγγραφο υλικό στη δικαστική αρχή, που θα δικαιολογεί την έναρξη υποκλοπών, έπειτα από γνωμάτευση αρμοδίου δικαστικού συμβουλίου.