Εκτός από τη νέα γρίπη με εξαιρετική ταχύτητα μεταδίδονται και τα… πάρτι γρίπης. Σε Ηνωμένες Πολιτείες, Βρετανία, Γαλλία και σε άλλες χώρες – φήμες διαδίδονται ακόμη και για πάρτι στο Κολωνάκι- οργανώνονται «swine flu parties» με σκοπό όσοι συμμετέχουν σε αυτά να προσβληθούν από τον ιό και να αποκτήσουν αντισώματα ώστε να είναι προστατευμένοι από το επόμενο κύμα της πανδημίας που αναμένεται να «χτυπήσει» το φθινόπωρο. Στο βιβλίο τού Τζον Μπάρι «Η μεγάλη γρίπη» (2004) αναφέρεται ότι όσοι είχαν προβληθεί από το πρώτο ήπιο κύμα της ισπανικής γρίπης του 1918 ήταν προστατευμένοι όταν η νόσος επανήλθε δριμύτερη. Σήμερα πολλοί επιστήμονες αμφιβάλλουν αν ο συγκεκριμένος τρόπος ενίσχυσης του ανοσοποιητικού είναι σωστός.

Παρά τις αντιρρήσεις των ειδικών το μείζον ζήτημα είναι ότι τα πάρτι γρίπης τείνουν να γίνουν μόδα. Ομάδες πολιτών, ακόμη και παιδιά, συγκεντρώνονται μεεπίσημο καλεσμένο το… κρούσμα της νέας γρίπης. Οπως όμως επεσήμανε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου του υπουργείου Υγείας την περασμένη Τετάρτη ο ομότιμος καθηγητής Βακτηριολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης κ. Ι. Τσελέντης προτού κάποιος πάρει την απόφαση να συμμετάσχει σε ένα τέτοιο πάρτι θα πρέπει να γνωρίζει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι είναι απολύτως υγιής. «Εχει βρεθεί σίγουρα, πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι τα πολύ παχύσαρκα άτομα έχουν μιαν ευαισθησία στον ιό. Αρα κάποιος πολύ παχύσαρκος δεν θα έπρεπε να εκτεθεί σε αυτόν. Το ίδιο ισχύει και για όλες τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Ποιοι περιλαμβάνονται σε αυτές; Οσοι εμφανίζουν καρδιακή, νεφρική καιαναπνευστική ανεπάρκεια, οι μεταμοσχευμένοι, όσοι πάσχουν από διαβήτη, από ηπατικά νοσήματα, από νοσήματα του κολλαγόνου, οι έγκυες γυναίκες κ.ά. Αρα λοιπόν είναι πάρα πολύ δύσκολο να επιλεγούν αυτοί που θα μετέχουν σε αυτά τα περιβόητα «πάρτι». Σύμφωνα με τον καθηγητή μόνο όσοι είναι σίγουροι 100% ότι διαθέτουν άριστο ανοσοποιητικό σύστημα, ότι δεν έχουν κανένα «ψεγάδι», είτε κληρονομικό είτε επίκτητο, θα μπορούσαν να εκτεθούν στον ιό από επιλογή. «Αλλά κανένας δεν μπορεί να τους διαβεβαιώσει ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να βρεθούν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας με πνευμονία από αυτόν τον ιό».

Αμυνα
«Ασπίδα» η σωστή διατροφή
Αντί να ψάχνετε για αντισώματα σε κάποιο μοδάτο πάρτι γρίπης, θα ήταν ίσως προτιμότερο να ψάξετε αν το ψυγείο σας διαθέτει τα κατάλληλα τρόφιμα για να θωρακίσετε τον οργανισμό σας ενάντια στον «εχθρό». Σύμφωνα με τους ειδικούς μια ισορροπημένη, πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία διατροφή αποτελεί «ασπίδα» ενάντια στη νέα γρίπη. Σίγουρα όπως τονίζουν η περίοδος αυτή δεν είναι η κατάλληλη για εξαντλητικές δίαιτες. Προσθέτουν συγχρόνως ότι η πολλή δουλειά τρώει τον… εργαζόμενο, μειώνοντας τις άμυνες του οργανισμού.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από μελέτες, βασικά διατροφικά «όπλα» αποτελούν οι καλές πρωτεΐνες, όπως τα ψάρια, τα πουλερικά, τα αβγά και τα γαλακτοκομικά, αλλά και τα πλούσια σε βιταμίνη Α και καροτινοειδή τρόφιμα που ενισχύουν την εσωτερική «φόδρα» του δέρματος και των βλεννογόνων, μπλοκάροντας τα πιθανά μονοπάτια εισόδου του ιού στον οργανισμό. Στα τελευταία ανήκουν τα βερίκοκκα, τα καρότα και το σπανάκι. Τη σημαντικότερη ενίσχυση του ανοσοποιητικού προσφέρει η βιταμίνη C που περιέχεται σε εσπεριδοειδή, φράουλες, καρπούζι αλλά και σε διάφορα λαχανικά.