ΛΟΝΔΙΝΟ Η Σερί Μπλερ, σύζυγος του πρώην βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ, έχει προσβληθεί κατά πάσα πιθανότητα από τη νέα γρίπη Η1Ν1. Οπως ανέφεραν χθες τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, η κυρία Μπλερ διαγνώστηκε ως «πιθανό κρούσμα» του ιού την περασμένη Τρίτη και υποβάλλεται ήδη σε θεραπεία με το αντι-ιικό φάρμακο Τamiflu. Λόγω της ασθένειας ακύρωσε όλες τις δραστηριότητές της, μεταξύ αυτών μια τιμητική διάκριση που θα της απένειμε το Πανεπιστήμιο Χόουπ του Λίβερπουλ και ένα μπάρμπεκιου πάρτι με τους συνεργάτες της.

Ως αργά χθες τόσο ο πρώην πρωθυπουργός όσο και τα τέσσερα παιδιά του ζεύγους δεν είχαν παρουσιάσει ενδείξεις προσβολής από τον ιό.

Ο αριθμός των νεκρών από τη νέα γρίπη ανήλθε στη Βρετανία στους 29, σύμφωνα με επίσημες πηγές. Η πλειονότητα των 55.000 νέων κρουσμάτων την περασμένη εβδομάδα θεωρείται ήπιας μορφής, ενώ η κατηγορία που έχει πληγεί περισσότερα είναι τα παιδιά κάτω των 14 ετών.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν φθάσει επισήμως τις 94.512, ενώ έχουν σημειωθεί 429 θάνατοι. Η Χιλή είναι η χώρα της Λατινικής Αμερικής η οποία έχει πληγεί περισσότερο με 10.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού Η1Ν1.

Οπως υποστηρίζει ωστόσο το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, οι συγκεκριμένοι αριθμοί αποτελούν ένα μόλις τμήμα των πραγματικών κρουσμάτων, τα οποία δεν είναι δυνατόν να εντοπιστούν.

Την ίδια ώρα οι ειδικοί επισημαίνουν ότι σε περίπτωση που η νέα γρίπη αποδειχθεί πιο επικίνδυνη τον χειμώνα απ΄ ό,τι είναι σήμερα η εξασφάλιση του πολύτιμου εμβολίου για την αντιμετώπισή της ενδέχεται να εξελιχθεί σε πραγματική «μάχη». Η Ιταλία σχεδιάζει να εμβολιάσει 21 εκατομμύρια πολίτες (περισσότερο από το ένα τρίτο του πληθυσμού), ενώ η Γερμανία συμφώνησε προχθές στην παραγγελία 50 εκατομμυρίων δόσεων.