Oμάδα ελλήνων μαθητών που συμμετείχαν σε summer school αγγλικού πανεπιστημίου κόλλησαν τη νέα γρίπη. Τα περιστατικά, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), αντιμετωπίζονται επιτόπου από τις βρετανικές υγειονομικές αρχές. Οι μαθητές αναμένεται ότι θα επιστρέψουν στην Ελλάδα τις επόμενες ημέρες αφού πρώτα ιαθούν πλήρως, προκειμένου να αποτραπεί περαιτέρω διασπορά του ιού. Και αυτό διότι πρόκειται να ταξιδέψουν αεροπορικώς. Σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές δεν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία τους αφού τα συμπτώματα της νόσου είναι ήπια. Οι γονείς των παιδιών έχουν ενημερωθεί.

Σύμφωνα με το Βρετανικό Συμβούλιο στην Αθήνα κάθε χρόνο μερικές εκατοντάδες μαθητές επισκέπτονται τη Βρετανία για θερινά μαθήματα. Ετσι έγινε και φέτος, παρά την πανδημία. Αυτή τη στιγμή, όπως σημειώνουν οι αρμόδιοι, τα περισσότερα τμήματα των βρετανικών κολεγίων ολοκληρώνονται. Τα μαθήματα είχαν ξεκινήσει στις αρχές Ιουλίου. Ετσι, από τώρα και στο εξής θα αρχίσουν σταδιακά να επιστρέφουν οι μαθητές στην Ελλάδα.

Γενικότερα, όσοι ταξιδεύουν στο εξωτερικό θα πρέπει να ενημερώνονται από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) ή από τους δικτυακούς τόπους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (www. who. int) και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ecdc. europa.eu) για τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν την πανδημία. Οι ταξιδιώτες επιβάλλεται να τηρούν αυστηρά τα μέτρα προσωπικής υγιεινής, δηλαδή να πλένουν συχνά τα χέρια τους. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει πρόσβαση σε νερό και σαπούνι μπορεί να γίνει χρήση των ειδικών καθαριστικών χεριών τα οποία περιέχουν αλκοόλ (με περιεκτικότητα τουλάχιστον 62% σε οινόπνευμα). Εν τω μεταξύ και στην Κύπρο σήμανε συναγερμός έπειτα από κρούσματα της νέας γρίπης που αναφέρθηκαν σε κέντρα κατάταξης νεοσυλλέκτων. Σε στρατόπεδο εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων στη Λάρνακα παρουσιάστηκαν το τελευταίο 48ωρο διαπιστωμένα κρούσματα σε επτά στρατιώτες, ενώ άλλοι 19, που θεωρούνται ύποπτοι στον ιό, εξετάζονται από τις υγειονομικές αρχές. Ολοι οι νεοσύλλεκτοι πήραν άδειες και βρίσκονται είτε στα σπίτια τους είτε σε νοσοκομεία για θεραπεία. Η αναστάτωση ανάμεσα στους γονείς είναι πρόδηλη και ο υπουργός Αμυνας κ. Κ. Παπακώστας έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα, η κατάσταση αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά και συνέστησε ψυχραιμία και ρεαλιστική αντιμετώπιση των πραγμάτων. Δεν απέκλεισε πάντως το ενδεχόμενο να παραταθεί η περίοδος της εκπαίδευης των νεοσυλλέκτων σε περίπτωση κατά την οποία υπάρξουν περισσότερα κρούσματα.