Με αφορμή ορισμένες δηλώσεις και κριτικές -που αφορούν τις προτεινόμενες ρυθμίσεις για την αλλαγή χρήσης νόμιμα δομημένων χώρων- και στις οποίες φαίνεται ότι δεν έγινε προσεκτική προσέγγιση, είμαστε υποχρεωμένοι να επισημάνουμε και πάλι ορισμένα βασικά θέματα:
1) Οι ρυθμίσεις αυτές αφορούν αποκλειστικά στην τακτοποίηση της αλλαγής χρήσης νόμιμα δομημένων χώρων και δεν αφορούν σε καμία περίπτωση χώρους που έχουν κατασκευαστεί χωρίς οικοδομική άδεια. Να σημειωθεί ότι οι εν λόγω ρυθμίσεις διαφέρουν εντελώς από παλαιότερες, με τις οποίες είχε νομιμοποιηθεί μεγάλος αριθμός κτηρίων, χωρίς οικοδομική άδεια.
2) Με τις ρυθμίσεις αυτές αντιμετωπίζεται κατά πάγιο και αποτελεσματικό τρόπο ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα και λαμβάνονται μέτρα με σκοπό την αποτροπή του στο μέλλον. Τονίζεται, για μια ακόμη φορά, ότι αν δεν προβλέπαμε συγκεκριμένα μέτρα, μέσα από τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, έτσι ώστε να μην επαναληφθούν οι παραβάσεις αυτές στο μέλλον, δεν θα προβαίναμε σε αυτή την τακτοποίηση. Για να μην συμβάλλουμε στην δημιουργία εντυπώσεων ότι μπορεί κάποιος να παρανομήσει και στο μέλλον θα νομιμοποιηθεί. Η μέριμνα αυτή δεν είχε ληφθεί στις παλαιότερες ρυθμίσεις.
Συγκεκριμένα: α) Ενώ μέχρι τώρα ήταν δυνατή η συγκέντρωση των ημιυπαίθριων χώρων μιας οικοδομής σε έναν ή δύο ορόφους, στο μέλλον οι ημιυπαίθριοι χώροι θα κατανέμονται αναλογικά σε κάθε όροφο. Επιπλέον, το βάθος των ημιυπαίθριων χώρων περιορίζεται σε 1,80μ που δεν επιτρέπει την μετατροπή τους σε δωμάτια.
β) Τα ισόγεια κλειστά γκαράζ ενώ μέχρι σήμερα δεν μετρούσαν στο συντελεστή δόμησης από τώρα και στο εξής θα μετρούν στο συντελεστή.
γ) Το ύψος της οροφής των υπόγειων χώρων σε κανένα σημείο δεν θα υπερβαίνει τα 0,80μ από την οριστική στάθμη του εδάφους, αντί του ισχύοντος 1,5μ. Έτσι δεν θα προσφέρονται για αλλαγή χρήσης και μετατροπή τους σε κατοικία.
3) Για να μην διαστρεβλώνεται η αλήθεια, για ακόμη μια φορά ξεκαθαρίζουμε ότι, καταβάλλοντας την εισφορά που προβλέπουν οι προτεινόμενες ρυθμίσεις, οι παραπάνω χώροι διατηρούν στη διάρκεια ζωής του κτηρίου τη χρήση στην οποία έχουν μετατραπεί και δεν υπάρχει περίπτωση επιβολής κανενός μελλοντικού προστίμου.
4) Για τους ανωτέρω χώρους που έχουν αλλάξει χρήση δίνεται η δυνατότητα στον πολίτη να ακολουθήσει την προτεινόμενη ρύθμιση. Διαφορετικά, όπως προβλέπεται από τη ρύθμιση, η αλλαγή χρήσης υπάγεται στις διατάξεις περί αυθαίρετων και υπόκειται σε πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης και υποχρέωση επαναφοράς των χώρων στη νόμιμη χρήση.
5) Επισημαίνεται, ότι η Πολιτεία θα προβεί σε συστηματικό και εκτεταμένο έλεγχο όλων αυτών των περιπτώσεων. Στους εκπροσώπους του ΤΕΕ, που έχουν κάνει σχετικές δηλώσεις, τονίζουμε ότι μεγάλα χρονίζοντα κοινωνικά προβλήματα δεν λύνονται ούτε με θολές θέσεις, ούτε με απρεπείς εκφράσεις, ούτε βεβαίως με συνδικαλιστικές κορώνες.