ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Τα τουρκικά ΜΜΕ ανακοίνωσαν τη ματαίωση της επίσκεψης Ερντογάν, επικαλούμενα τις ανακοινώσεις της Αθήνας, την ώρα που το ΝΤV και το CΝΝ Τurk μετέδιδαν απευθείας ομιλία του στη Σμύρνη. Ο κ. Ερντογάν απευθυνόμενος σε μέλη του κόμματός του αναφέρθηκε και στα αίτια ματαίωσης, σημειώνοντας με έμφαση ότι οι λόγοι δεν είναι πολιτικοί αλλά οφείλονται σε μικρό πρόβλημα υγείας, το οποίο εμφανίστηκε το πρωί της Παρασκευής σε ομιλία του στην Αδριανούπολη. Συγκεκριμένα εξήγησε ότι λόγω θερμοκρασίας η αρτηριακή του πίεση ανέβηκε, πράγμα που τον οδήγησε στη ματαίωση της επίσκεψής του για προληπτικούς λόγους. Αργότερα, ανακοινώθηκε και η ακύρωση της μετάβασης του κ. Ερντογάν στο Καραμάν Μαράς, στα σύνορα με τη Συρία. Εκτός του κ. Ερντογάν ματαιώθηκε και η επίσκεψη στην Αθήνα των υπουργού Πολιτισμού κ. Ερτουργούλ Γκιουνάι, και υπουργού Προεδρίας κ. Εγκεμέν Μπαγίς.

Χθες το μεσημέρι, λίγες μόνο ώρες πριν από την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κ.Καραμανλή (και ενώ οι πρώτες εκδόσεις των κυριακάτικων εφημερίδων ήδη εκτυπώνονταν), ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ξαφνικά ότι αναβάλλει την επίσκεψή του στην Αθήνα, επικαλούμενος λόγους υγείας. Ο κ. Ερντογάν, ο οποίος επρόκειτο να συναντηθεί στις 18.30 χθες με τον έλληνα πρωθυπουργό και στη συνέχεια να παραστεί στα εγκαίνια του Μουσείου της Ακρόπολης, επικοινώνησε το μεσημέρι με τον κ. Καραμανλή και τον ενημέρωσε ότι λόγοι υγείας (ανέφερε «υψηλή αρτηριακή πίεση») δεν του επιτρέπουν να ταξιδέψει. Τού εξέφρασε τη λύπη του για την απρόοπτη αυτή εξέλιξη και τού υποσχέθηκε ότι θα φροντίσει να συναντηθούν σύντομα και να εξετάσουν από κοινού όλα τα προβλήματα που ταλανίζουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Διπλωματικές και κυβερνητικές πηγές πάντως εξέφραζαν έντονες επιφυλάξεις για την ειλικρίνεια των προθέσεων του κ. Ερντογάν, επισημαίνοντας ότι θεωρούν πιθανότερο η επίσκεψή του να αναβλήθηκε λόγω τού κακού κλίματος που επικρατεί αυτή την περίοδο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η εκτίμηση αυτή ενισχυόταν από το γεγονός ότι ματαίωσε την άφιξή του στην Αθήνα και ο επίσης αναμενόμενος εδώ υπουργός Εξωτερικών κ. Αχμέτ Νταβούτογλου.

Οπως πληροφορείται «Το Βήμα» οι κκ. Καραμανλής και Ερντογάν είχαν συμφωνήσει να συζητήσουν όλα τα ακανθώδη ζητήματα χθες που επρόκειτο να συναντηθούν, ενώ όπως δήλωσε προχθές ο έλληνας πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες σκόπευε επίσης να θέσει στον τούρκο πρωθυπουργό το ζήτημα της νέας έξαρσης των τουρκικών παραβιάσεων που παρατηρούνται στο Αιγαίο, με συχνές υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών σε χαμηλό ύψος πάνω από τα ελληνικά νησιά. Από την άλλη πλευρά ο κ. Ερντογάν είχε ενημερώσει τον κ. Καραμανλή ότι θα του έθετε ζήτημα σεβασμού των δικαιωμάτων της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη.