Μετά την απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) να ανεβάσει το επίπεδο εγρήγορσης των κρατών-μελών για τη νέα γρίπη από τη φάση 5 στη φάση 6 (πανδημία), το υπουργείο Υγείας εξέδωσε χθες ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι η χώρα μας ήδη εφαρμόζει τα αντίστοιχα μέτρα της φάσης 6. «Η Ελλάδα είναι απόλυτα προετοιμασμένη και για αυτό το στάδιο εξάπλωσης της νέας γρίπης» τονίζει ο υπουργός Υγείας κ. Δ. Αβραμόπουλος, επισημαίνοντας ότι το σύστημα τελεί υπό διαρκή εγρήγορση και ετοιμότητα, με βάση και το προβλεπόμενο σχέδιο. «Δεν υπάρχει συνεπώς λόγος ανησυχίας λόγω της ηπιότητας της νόσου και της θερινής περιόδου αλλά κυρίως λόγω της θωράκισης της χώρας μας απέναντι σε αυτήν» καταλήγει ο υπουργός. Για τις περαιτέρω ενέργειες του υπουργείου ο κ. Αβραμόπουλος συγκαλεί σήμερα στις 10 το πρωί στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας σύσκεψη της Επιστημονικής Επιτροπής Αντιμετώπισης της Νέας Γρίπης.

Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί επτά κρούσματα της νόσου. Ολα τα μέχρι στιγμής επιβεβαιωμένα περιστατικά αφορούν ταξιδιώτες από χώρες του εξωτερικού, όπου υπάρχει εκτεταμένη διάδοση της νόσου από άνθρωπο σε άνθρωπο. Τα πρώτα πέντε εκ των επτά περιστατικών έχουν ήδη πάρει εξιτήριο, ενώ τα άλλα δύο νοσηλεύονται σε καλή κατάσταση. Ολα τα άτομα που ήρθαν σε στενή επαφή με τα επιβεβαιωμένα περιστατικά, έχουν πάρει τις κατάλληλες οδηγίες και την απαραίτητη χημειοπροφύλαξη με αντιιικό φάρμακο.

Οσον αφορά την προετοιμασία της χώρας, ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε χθες ότι συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για την προμήθεια του νέου εμβολίου, όταν αυτό θα είναι έτοιμο. «Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Βέβαια δεν εφησυχάζουμε. Συνεχίζουμε εφαρμόζοντας τα σχέδιά μας, είμαστε σε διαρκή ετοιμότητα και επαγρύπνηση και προετοιμαζόμαστε για το φθινόπωρο οπότε αναμένουμε και στο Βόρειο ημισφαίριο έξαρση του ιού» τόνισε. Σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) κ. Σ. Τσιόδρα, φαίνεται ότι ως τα τέλη Σεπτεμβρίου- αρχές Οκτωβρίου το εμβόλιο θα είναι έτοιμο. Οπως τόνισε ο ίδιος χθες, «το πιο σημαντικό είναι να παρακολουθούμε πλέον για μια μετάλλαξη του ιού προς μια πιο παθογόνα μορφή».