από metereologos.gr
Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018
 
 

Από το φθινόπωρο τα διόδια στην Εγνατία

Από το φθινόπωρο τα διόδια στην Εγνατία
Η γέφυρα του Βενέτικου ποταμού στην Εγνατία οδό, κοντά στα Γρεβενά, όπου το περασμένο Σάββατο, σε ειδική τελετή παρουσία του πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή και του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιά (διακρίνονται στη φωτογραφία), δόθηκε στην κυκλοφορία το τμήμα από την Ηγουμενίτσα ως την Αλεξανδρούπολη (ΕURΟΚΙΝΙSSΙ)
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Για το φθινόπωρο μετατίθεται, εκτός απροόπτου, η είσπραξη διοδίων στην Εγνατία οδό, της οποίας τα έργα κατασκευής ολοκληρώθηκαν και ο δρόμος δόθηκε στην κυκλοφορία από την Ηγουμενίτσα ως την Αλεξανδρούπολη. Για την ολοκλήρωση του έργου έγινε ειδική τελετή το περασμένο Σάββατο στη γέφυρα του Βενέτικου ποταμού, κοντά στα Γρεβενά, παρουσία του πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή και του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργου Σουφλιά.

Με την ολοκλήρωση των έργων κατασκευής του νέου αυτοκινητόδρομου θα έπρεπε να αρχίσει η είσπραξη διοδίων με χιλιομετροχρέωση σε 13 σταθμούς της Εγνατίας οδού. Ωστόσο, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι εγκαταστάσεις των 13 σταθμών διοδίων δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί και ως εκ τούτου η καταβολή των διοδίων θα ξεκινήσει το φθινόπωρο σταδιακά, αρχής γενομένης από τα διόδια Πολυμύλου, μεταξύ Βέροιας και Κοζάνης, όπου οι εγκαταστάσεις είναι έτοιμες. Παράλληλα, τα διόδια Μαλγάρων, που σήμερα χρησιμοποιούνται στον ΠΑΘΕ, θα περάσουν στην Εγνατία οδό. Στην πλήρη λειτουργία, το κόστος των διοδίων θα είναι περί τα 0,40 ευρώ ανά χιλιόμετρο. Οι 13 σταθμοί διοδίων έχουν προγραμματιστεί στις θέσεις: Σελλών (Ανισόπεδος Κόμβος (Α/Κ) Νεοχωρίου- Α/Κ Σελλών), Ιωαννίνων (Α/Κ Ιωαννίνων- Α/Κ Αράχθου), Μετσόβου (Α/Κ Μετσόβου- Α/Κ Παναγιάς), Γρεβενών (Α/Κ Βόλου- Α/Κ Βενέτικου), Πολυμύλου (Α/Κ ΠολύμυλουΑ/Κ Βέροιας), Μαλγάρων (Α/Κ Μαλγάρων- Α/Κ Χαλάστρας), Θεσσαλονίκης (Α/Κ Ιωνίας- Κ2- Α/Κ Ευκαρπίας-Κ4), Νυμφόπετρας (Α/Κ Προφήτη- Α/Κ Βαϊχωρίου), Παγγαίου (Α/Κ Ορφάνιου- Α/Κ Μουσθένης), Νέστου (Α/Κ Χρυσούπολης - Α/Κ Βανιάνου), Ξάνθης (Α/Κ Βαφέικων- Α/Κ Ιάσμου), Κομοτηνής (Α/Κ Κομοτηνής Ανατ.- Α/Κ Μέστης), Αλεξανδρούπολης (Α/Κ ΒΙΠΕ Αλεξ/λης- Α/Κ Αρδανίου).

Επίσης, η Εγνατία Οδός ΑΕ έχει προγραμματίσει τη δημιουργία παρόδιων εγκαταστάσεων, οι οποίες διευκολύνουν τους χρήστες να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις με άνεση. Πρόκειται για σταθμούς εξυπηρέτησης αυτοκινητιστών (ΣΕΑ), ενώ θα υπάρξουν και χώροι στάθμευσης και αναψυχής (ΧΣΑ) για τους οδηγούς. Σημειώνεται ότι με την ολοκλήρωση του έργου της Εγνατίας οδού η απόσταση από την Ηγουμενίτσα ως την Αλεξανδρούπολη και τους Κήπους μειώνεται κατά πέντε ώρες συνολικά: πριν από την κατασκευή της Εγνατίας χρειάζονταν 11 ώρες και 30 λεπτά. Με την ολοκλήρωση της Εγνατίας η διαδρομή καλύπτεται σε 6 ώρες και 30 λεπτά.

Το συνολικό κόστος της Εγνατίας οδού, περιλαμβανομένων και των κάθετων οδικών αξόνων, ανέρχεται σε 6,5 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 2,5 δισ. ευρώ είναι κοινοτική συγχρηματοδότηση.Κοινωνία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (0)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.