Αγνωστοι αι βουλαί του πρώην ισχυρού άνδρα της Siemens Ηellas κ. Μιχάλη Χριστοφοράκου, ο οποίος αναστάτωσε με την αιφνίδια στρατηγική του κίνηση να μην προσέλθει να απολογηθεί ενώπιον του 4ου ειδικού ανακριτή κ. Νίκου Ζαγοριανού και κυριολεκτικά στο παρά πέντε να ενημερώσει ότι βρίσκεται στο Μόναχο ασθενής.

Η κίνησή του αυτή ερμηνεύτηκε από τον ανακριτή κ. Ν. Ζαγοριανό- ο οποίος νωρίτερα είχε αρνηθεί να του δώσει νέα προθεσμία- ως σαφής άρνηση απολογίας και για τον λόγο αυτό, την ίδια ημέρα, έσπευσε να εκδώσει διεθνές ένταλμα σύλληψης σε βάρος του.

«Δώρο άδωρον» η έκδοση εντάλματος σύλληψης, λένε όσοι συνδυάζουν την παρουσία του κ. Χριστοφοράκου στο Μόναχο με τη γερμανική του υπηκοότητα και την ανοιχτή εισαγγελική έρευνα της γερμανικής Δικαιοσύνης για τα «μαύρα ταμεία» της Siemens.

Και εξηγούν: Ο κ. Χριστοφοράκος, εκμεταλλευόμενος τη γερμανική νομοθεσία και τα όσα προβλέπει για τους γερμανούς πολίτες, δεν θα εκδοθεί ποτέ στην ελληνική Δικαιοσύνη, θα παραμείνει στο Μόναχο, θα συνεργαστεί με τη γερμανική Δικαιοσύνη και θα «ξεμπλέξει» με μια μικρή ποινή φυλάκισης, αντίστοιχη με αυτή του πρώην μεγαλοστελέχους Ράινχαρτ Σίκατσεκ, την οποία δεν θα χρειαστεί καν να εκτίσει. Οσον αφορά την περίπτωση της επανόδου του θα τη διαπραγματευτεί σκληρά.

Αλλωστε, στη Γερμανία έχει την επιλογή της συνεργασίας, δυνατότητα που υποχώρησε αισθητά στη χώρα μας, όταν προ τριών εβδομάδων ο Πρωθυπουργός έκλεισε αιφνιδιαστικά τη Βουλή, δημιουργώντας τις συνθήκες παραγραφής για τις τυχόν ποινικές ευθύνες των πολιτικών προσώπων.

Η ενέργεια του άλλοτε ισχυρού άνδρα της Siemens Ηellas να πάει στο Μόναχο μόλις πέντε ημέρες πριν από την ημερομηνία που είχε οριστεί για να απολογηθεί και στη συνέχεια να επικαλεστεί λόγους υγείας για να μην παρουσιαστεί στο ραντεβού του με τη Δικαιοσύνη, ήταν μια καλά μελετημένη κίνησή του, εκτιμούν νομικοί κύκλοι.

Ηταν ο άσος που φύλαγε στο μανίκι του από την πρώτη στιγμή, όταν εκλήθη από την ελληνική Δικαιοσύνη να δώσει εξηγήσεις για την εμπλοκή του ως κεντρικού προσώπου στην πορεία του «μαύρου χρήματος» που έρρευσε άφθονο από τα παραταμεία της μητρικής Siemens προς σημαίνοντα πρόσωπα και πολιτικά κόμματα της χώρας μας, όπως λένε μεγαλοστελέχη της μητρικής Siemens που έχουν καταθέσει στον γερμανό εισαγγελέα.

Το «χαρτί» της φυγής στη Γερμανία μπορεί και να μην το χρησιμοποιούσε ποτέ- λένε οι ίδιοι κύκλοι- αν δεν βρισκόταν παροπλισμένος από το απότομο «γύρισμα της παρτίδας» που προκλήθηκε από δύο πλευρές και συγκεκριμένα:

* Από τις κινήσεις του 4ου ειδικού ανακριτή κ. Ν. Ζαγοριανού, οι οποίες έκαναν σαφή την πρόθεσή του να προχωρήσει στις απολογίες και όπως ήδη έχει φανεί στις προφυλακίσεις κατηγορουμένων, εν μέσω της προεκλογικής περιόδου.

* Από τη διάλυση της Βουλής που σήμανε την παραγραφή των όποιων ευθυνών πολιτικών προσώπων με τα οποία ο κατηγορούμενος θα μπορούσε να διαπραγματευτεί τη σιωπή του προσδοκώντας σε καλύτερη ποινική μεταχείριση εντός των συνόρων της χώρας.

Το σίγουρο είναι ότι με τις τελευταίες του αιφνιδιαστικές ενέργειες ο κ. Χριστοφοράκος κατάφερε να βγει από τη δύσκολη θέση στην οποία είχε περιέλθει και να τοποθετήσει σε αυτή Δικαιοσύνη και κυβέρνηση. Καθιστώντας την πρώτη αναποτελεσματική, καθώς της ξέφυγε μέσα από τα χέρια της ο κεντρικός πρωταγωνιστής της υπόθεσης των «μαύρων ταμείων» και δημιουργώντας στη δεύτερη τον φόβο- και κατά συνέπεια θέτοντάς τη στην ανάγκη να διαπραγματευτεί – ότι θα κατονομάσει ενώπιον των γερμανικών δικαστικών αρχών τα πρόσωπα, τα οποία ήταν και οι τελικοί αποδέκτες του «μαύρου χρήματος» του γερμανικού κολοσσού.