από metereologos.gr
Τετάρτη 26 Ιουλίου 2017
 
ΧΡΗΣΗ ΒΙΑΣ

Οι Ευρωπαίοι δέρνουν τα παιδιά τους

Καταφεύγουν συχνά στο πλέον παρωχημένο «εργαλείο» διαπαιδαγώγησης
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Oι ευρωπαίοι γονείςμε φωτεινή εξαίρεση τους Σουηδούςγνωρίζουν ότι το ξύλο... δεν βγήκε από τον Παράδεισο, το χρησιμοποιούν ωστόσο ευρέως ως μέσο σωφρονισμού των παιδιών τους. Τα στοιχεία που δημοσιοποιεί ο Συνήγορος του Πολίτη, με αφορμή τη σημερινή παρουσίαση της πανευρωπαϊκής εκστρατείας του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά της σωματικής τιμωρίας των παιδιών, καταδεικνύουν ότι τόσο οι έλληνες γονείς όσο και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι καταφεύγουν συχνά στο πλέον παρωχημένο εργαλείο διαπαιδαγώγησης. Σχετικά πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού σε νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου αποκαλύπτει ότι οι μισοί από τους γονείς που ερωτήθηκαν (53%) παραδέχονται τη χρήση βίας στα παιδιά- ποσοστό που ανερχόταν στο 65,5% το 1997.

Δεν χωρεί αμφιβολία πάντως ότι τα παιδιά όλου του κόσμου θα ήθελαν να ζουν στη Σουηδία: δικαιώνοντας τον τίτλο της πρώτης χώρας που απαγόρευσε διά νόμου τη σωματική τιμωρία των ανηλίκων, το 1979, η Σουηδία απορρίπτει σήμερα το συγκεκριμένο μέσο πειθαρχίας σε ποσοστό 90%.

Παρά τον προηγμένο χαρακτήρα τους ως χωρών, η Βρετανία και η Γαλλία εμφανίζουν μεσαιωνική εικόνα ως προς το «ξύλο». Το 96% των παιδιών στη Γαλλία έχει εμπειρία κάποιας μορφής σωματικής τιμωρίας, ενώ στη Γηραιά Αλβιώνα στατιστικές της δεκαετίας του ΄90 δείχνουν ότι το 38% των μωρών κάτω του ενός έτους δεχόταν «ξύλο» περισσότερο από μία φορά την εβδομάδα!

Την ίδια στιγμή, στο Βέλγιο η βία στα παιδιά χαίρει τέτοιας αποδοχής ώστε σε ποσοστό 17% οι γονείς δεν διστάζουν να δηλώσουν ότι μπορούν να χτυπούν τα παιδιά τους κατά το δοκούν, χωρίς καμία ειδική αιτιολογία.


Κοινωνία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (0)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
-