Δεν υπάρχει μολυσμένο χοιρινό κρέας στην Ευρώπη και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την κτηνοτροφία στην Κύπρο και την Ελλάδα, διαβεβαιώνει ο καθηγητής Κτηνιατρικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Σπύρος Κυριάκης, προσθέτοντας ότι η Κύπρος διαθέτει πολύ καλή χοιροτροφία και ο πολύς θόρυβος μόνο ζημιά προκαλεί.

Σε δηλώσεις στο ΡΙΚ, ο κύριος Κυριάκης τόνισε ότι το στέλεχος του ιού Η1Ν1, που εμφανίστηκε στην Αμερική, διαφέρει από το στέλεχος του ίδιου ιού στην Ευρώπη, κι ως εκ τούτου δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος σε κτηνιατρικό επίπεδο.

Διευκρίνισε ότι ο ιός δεν μεταδίδεται από την πεπτική οδό, αλλά αερογενώς, με την αναπνοή. Και να καταναλώσει κάποιος μολυσμένο κρέας, είπε, δεν παθαίνει απολύτως τίποτε. Ο ιός μεταδίδεται μόνο από το φτάρνισμα.

Πάντως, σε εγρήγορση βρίσκονται και οι αρμόδιες υπηρεσίες στην Κύπρο, παρόλο ότι δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος.

Όπως δήλωσαν οι υπουργοί Υγείας και Γεωργίας Χρίστος Πατσαλίδης και Μιχάλης Πολυνείκης, δεν δικαιολογείται πανικός και τα μέτρα που λαμβάνονται είναι προληπτικά.

Ο κύριος Πατσαλίδης ανέφερε ότι το Υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε συνεννόηση και επαφή με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης μεταδοτικών νοσημάτων.

Είπε ότι το πρώτο μέτρο που έχει αποφασισθεί είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των πολιτών για τη νόσο.

Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε, ενημερώνονται οι ταξιδιώτες για τις χώρες όπου υπάρχει πρόβλημα.

Ταυτόχρονα έχει εκδοθεί ταξιδιωτική οδηγία στα αεροδρόμια τα οποία βρίσκονται σε εγρήγορση.

Για την ώρα τουλάχιστον δεν απαγορεύονται τα ταξίδια σε περιοχές που έχουν επηρεαστεί από τον ιό. Απλώς συστήνεται σε όσους θα επισκεφθούν αυτές τις περιοχές να εφαρμόσουν όλα τα μέτρα ατομικής υγιεινής που ισχύουν για το απλό κρυολόγημα.