Συναγερμός έχει σημάνει σε όλο τον κόσμο για τον κίνδυνο εξάπλωσης του ιού της γρίππης των χοίρων που ήδη έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 100 ανθρώπους.

Σε αυξημένη επιφυλακή βρίσκονται οι ελληνικές αρχές, διαβεβαιώνοντας ότι έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και πως υπάρχουν διαθέσιμα τα απαραίτητα αντιιικά φάρμακα.

Στην ειδική τηλεφωνική γραμμή επικοινωνίας (210-5212.054 και 210-5222.339) καλούνται να απευθύνονται οι πολίτες σε περίπτωση ύποπτου κρούσματος.

Σύμφωνα με τoσημερινό τύπομέχρι στιγμής τα δύο όπλα που έχουν οι γιατροί είναι τα ήδη υπάρχοντα αντιιικά φάρμακα που χρησιμοποιήθηκαν ευρέως όταν ξέσπασε η γρίπη των πτηνών, το Τamiflu και το Relenza.

Σήμερα, Δευτέρα, αναμένεται στα αεροδρόμια της χώρας να αρχίσει η διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων με επιστημονικές οδηγίες για ταξιδιώτες προς τις χώρες με κρούσματα της γρίπης, στους οποίους ωστόσο συστήνεται να αναβάλουν το ταξίδι τους.

«Το συχνό πλύσιμο των χεριών με απολυμαντικό που έχει ως βάση την αλκοόλη, η αποφυγή κλειστών χώρων και βέβαια η απομάκρυνση από τις περιοχές όπου υπάρχουν εκτροφεία χοίρων είναι μερικές από τους συμβουλές που δίνουμε στους ταξιδιώτες που πρόκειται να αναχωρήσουν προς εκείνες τις χώρες που χαρακτηρίζονται υψηλού κινδύνου» λέει ο πρόεδρος της Έκτακτης Επιτροπής Πανδημίας Γρίπης Πάνος Ευσταθίου.

Τι λένε οι ειδικοί

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο ιός της γρίπης των χοίρων μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο και όχι τρώγοντας χοιρινό. Συνιστάται, ωστόσο, στους πολίτες να ψήνουν το κρέας σε υψηλές θερμοκρασίες άνω των 70 βαθμών Κελσίου.

Η γρίπη των χοίρων είναι μια αναπνευστική νόσος που προσβάλλει τους χοίρους, μέσω του ιού της γρίπης τύπου Α και μέχρι σήμερα οι επιστήμονες γνώριζαν πως μπορεί να προκαλέσει επιδημία στα ζώα.

Ο ιός της γρίπης μπορεί να μεταδοθεί απευθείας από τον χοίρο στον άνθρωπο και από τον άνθρωπο στον χοίρο. Η μετάδοση του ιού της γρίπης από τον χοίρο στον άνθρωπο είναι πιθανότερο να συμβεί όταν οι άνθρωποι έρχονται σε επαφή με μολυσμένους χοίρους.

Επίσης, είναι πιθανή η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο και μάλιστα με τον ίδιο τρόπο με την εποχική γρίπη. Δηλαδή με τα σταγονίδια του σάλιου που εκτοξεύονται με τον βήχα και το φτέρνισμα. Τη μετάδοση ευνοούν τα air condition, ταξίδια με αεροπλάνα και κλειστοί χώροι με κεντρικό εξαερισμό και θέρμανση, όπως σχολεία, κυβερνητικά κτίρια, εστιατόρια, καφέ, κλαμπ κ.λπ. Οι άνθρωποι μπορεί να μολυνθούν επίσης εάν αγγίξουν αντικείμενο στο οποίο υπάρχει ο ιός και στη συνέχεια βάλουν το χέρι στο στόμα, στη μύτη ή σε άλλο βλεννογόνο.

Υπάρχουν τέσσερα διαθέσιμα αντιιικά φάρμακα με τις δραστικές ουσίες αμανταδίνη, ριμανταδίνη, οσελταμιβίρη και ζαναμιβίρη που καταπολεμούν τους ιούς της γρίπης. Αν και οι περισσότεροι ιοί των χοίρων είναι ευάλωτοι και στα τέσσερα φάρμακα, ο πιο πρόσφατος ιός της γρίπης των χοίρων αντιστέκεται στις ουσίες αμανταδίνη και ριμανταδίνη.

Προς το παρόν, το Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων των ΗΠΑ προτείνει τη χορήγηση οσελταμιβίρης και ζαναμιβίρης για την πρόληψη και τη θεραπεία της εν λόγω νόσου.