Εξόφληση χρεών των νοσοκομείων που ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ ρυθμίζει τροπολογία των υπουργείων Υγείας και Οικονομίας που κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Ειδικότερα, ρυθμίζονται όσα χρέη αφορούν προμήθειες οι οποίες έχουν γίνει από το 2005 ως και τον Ιούνιο του 2007 είτε με βάση παρατάσεις συμβάσεων είτε με βάση τις τιμές προμήθειας προϊόντων που είχαν καθοριστεί με ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση). Οι προμήθειες αυτές, σύμφωνα με τον νομικό σύμβουλο του υπουργείου Υγείας κ. Πολύκαρπο Αδαμίδη, αφορούν κυρίως τα λεγόμενα μη συγκρίσιμα υλικά όπως είναι τα ορθοπαιδικά υλικά και τα φίλτρα τεχνητού νεφρού. Πρόκειται δηλαδή για τα υλικά που είχαν προμηθευτεί τα νοσοκομεία για ιδιαίτερα ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και αποτελούσαν την κύρια αιτία των κινητοποιήσεων των προμηθευτών. «Μολονότι τα νοσοκομεία επεδίωκαν από την αρχή να πληρώσουν τις προμήθειες, υπήρχε κώλυμα λόγω αμφισβητούμενων ερμηνειών σε σχέση με τη θεώρηση των χρηματικών ενταλμάτων.Με την τροπολογία δίνουμε τέλος σε αυτό το πρόβλημα»επισημαίνει ο κ. Αδαμίδης μιλώντας στο «Βήμα». Αντίστοιχες ρυθμίσεις χρεών είχαν γίνει το 2001, το 2003 και το 2004. Με την εφαρμογή του νέου συστήματος προμηθειών και τις συμβάσεις-πλαίσιο που αυτό προβλέπει, οι αρμόδιοι του υπουργείου Υγείας επισημαίνουν ότι«οι σχετικοί παράγοντες της παθογένειας εξαλείφονται». «Ξεπερνιέται οριστικά το πρόβλημα και δεν θα υπάρξει πλέον στο μέλλον ανάγκη για τη νομιμοποίηση τέτοιου είδους συμβάσεων και προμηθειών»τονίζει ο κ. Αδαμίδης.

Οπως αναφέρεται στην ειδική έκθεση που συνοδεύει την τροπολογία-προσθήκη στο σχέδιο νόμου «Ενσωμάτωση Οδηγιών 2006/98/ΕΚ, 2008/8/ΕΚ και 2007/74/ΕΚ, διατάξεων των Οδηγιών 2006/112/ΕΚ και 2006/69/ΕΚ, διατάξεις φορολογίας εισοδήματος, κεφαλαίου, ΦΠΑ και λοιπών φορολογιών και λοιπές διατάξεις» του υπουργείου Οικονομικών:

«Από τις διατάξεις της προτεινόμενης τροπολογίας προκαλείται επιβάρυνση του προϋπολογισμού των νοσοκομείων του ΕΣΥ, περιλαμβανομένων των ψυχιατρικών και των πανεπιστημιακών κλινικών,των νοσοκομείων Αρεταίειο και Αιγινήτειο, του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου και του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης (κυρίως ΝΠΔΔεπιχορηγούμενα από τον κρατικό προϋπολογισμό), από την παρεχόμενη δυνατότητα πληρωμής των σχετικών με τις νομιμοποιούμενες προμήθειες δαπανών. Η δαπάνη αυτή θα καλυφθεί από τις πιστώσεις των προϋπολογισμών των ανωτέρω νομικών προσώπων».