ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑστραμμένο στον Αρειο Πάγο βρίσκονται τα μέλη της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, καθώς τις επόμενες ημέρες το ανώτατο δικαστήριο αναμένεται να αποφασίσει αρνητικά ή θετικά στην αίτηση αναίρεσης που κατέθεσε ο Μητροπολίτης πρώην Αττικής Παντελεήμων για τις εις βάρος του αποφάσεις της ποινικής Δικαιοσύνης. Η Ιερά Σύνοδος έθεσε την υπόθεση στο αρχείο, γεγονός που προκαλεί θύελλα αντιδράσεων και πολλοί εκτιμούν ότι πρόκειται για μια μάχη μέσα στην Ιεραρχία κληρικών που επί δεκαετίες είχαν μάθει να μη λογοδοτούν για τις αποφάσεις τους. Η συντριπτική πλειονότητα
της Ιεραρχίας αντέδρασε έντονα στην απόφαση της 12μελούς Ιεράς Συνόδου και στήριξε τη στάση που τήρησαν οι πέντε μητροπολίτες, Νικοπόλεως κ. Μελέτιος, Αργολίδος κ. Ιάκωβος , Αρτης κ. Ιγνάτιος, Κίτρους κ. Αγαθόνικος και ο φίλος του Αρχιεπισκόπου Μητροπολίτης Μαντινείας κ. Αλέξανδρος, οι μόνοι που ζήτησαν την παραπομπή σε δίκη του κ. Παντελεήμονος. Αλλά ο ασκός του Αιόλου για την εκκλησιαστική Δικαιοσύνη είχε ανοίξει. Ο Μητροπολίτης Μεσογαίας κ. Νικόλαος υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του τοποτηρητή της Μητρόπολης Αττικής δηλώνοντας ότι δεν μπορεί να κωφεύσει στη φωνή του λαού. Και 23 μητροπολίτες με κοινή τους δήλωση εξέφρασαν στον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο την αντίθεσή
τους στην απόφαση που έλαβε η Ιερά Σύνοδος και τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την Ιεραρχία. Ταυτόχρονα άλλοι 10 μητροπολίτες απέστειλαν επιστολές διαμαρτυρίας ζητώντας από τον κ. Ιερώνυμο την άμεση ανάληψη πρωτοβουλιών για την απεμπλοκή από την κρίση που ξέσπασε. Ο Αρχιεπίσκοπος προ του αδιεξόδου και εν μέσω θυέλλης αποφάσισε να συγκαλέσει εκτάκτως τη Σύνοδο της Ιεραρχίας, η οποία και θα λάβει τις αποφάσεις της που θα κρίνουν το μέλλον και την τύχη του Μητροπολίτη πρώην Αττικής. Πολλοί ιεράρχες εκτιμούν πλέον ότι οι «σωτήρες» του κ. Παντελεήμονος τον καταδίκασαν, αφού κινδυνεύει πλέον, αν δεν γίνει αποδεκτή η αίτηση αναίρεσής του από τον Αρειο Πάγο, να καθαιρεθεί.

Το αρχείο της Ιεράς Συνόδου φαίνεται να είναι απίστευτης χωρητικότητας. Είναι η τρίτη φορά που μια υπόθεση που αφορά τον Μητροπολίτη πρώην Αττικής παραπέμπεται σε αυτό το «απύθμενο» αρχείο. Το 2002 και το 2003 και πάλι η Ιερά Σύνοδος αρχειοθέτησε τις κασέτες με τις ροζ στιχομυθίες, όπου ο ένας εκ των συνομιλητών φερόταν να είναι ο εν λόγω ιεράρχης. Το σκεπτικό που επικράτησε τότε ήταν ότι η Σύνοδος θα έπρεπε να προσφύγει σε ειδικά εργαστήρια του εξωτερικού για να αποδειχθεί η γνησιότητά τους. Ωστόσο οι Συνοδικοί αποφάνθηκαν ότι ετερόδοξοι ή ετερόθρησκοι δεν μπορούν να προσαγάγουν τεκμήρια σε εκκλησιαστικό δικαστήριο. «Μπορεί ανάμεσα στους εμπειρογνώμονες να υπάρχει κανένας εβραίος» είπε γνωστός ιεράρχης. Την ίδια περίοδο «η Ιερά Σύνοδος,ύστερα από διαλογική συζήτηση,θεώρησε ότι οι εξηγήσεις που έδωσε ο Μητροπολίτης Αττικής είναι επαρκείς και η υπόθεση ετέθη στο αρχείο» . Η υπόθεση που τότε ετέθη στο αρχείο ήταν οι πληροφορίες που τον έφεραν να έχει ρευστοποιήσει ομόλογα πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων δραχμών, τα οποία σύμφωνα με ορισμένες καταγγελίες αργότερα τοποθετήθηκαν στην υπεράκτια εταιρεία που φέρεται ότι διέθετε ο ιεράρχης. Στις 9 Μαρτίου του 2009 η Ιερά Σύνοδος «αφού μελέτησε τον σχετικό ανακριτικό φάκελο, κατέληξε με ψήφους 7 προς 5 στην κατά πλειοψηφία απόφασηότι δεν προκύπτουν από τον φάκελο επαρκείς ενδείξεις ενοχής κατά του εγκαλουμένου αρχιερέως και έθεσε την κανονική υπόθεση στο αρχείο», παρά το γεγονός ότι ο κ. Παντελεήμων καταδικάστηκε δύο φορές από την ποινική Δικαιοσύνη για την ίδια υπόθεση, δηλαδή της υπεξαίρεσης χρημάτων από τη Μονή Οσίου Εφραίμ. Βέλη κατά των φίλων
Εξι ημέρες μετά την «ιστορική» απόφαση των 12 μελών της Συνόδου που συμμετείχαν στο εκκλησιαστικό δικαστήριο σχεδόν όλοι οι ιεράρχες, με πρώτο τον προεδρεύοντα Μητροπολίτη Νικοπόλεως κ. Μελέτιο , στρέφουν τα βέλη τους κατά ιεραρχών-φίλων του κ. Παντελεήμονος, και ιδιαίτερα των επτά μητροπολιτών που επί της ουσίας τον αθώωσαν.

Ο ιεράρχης που κατακλύζεται από τον ορυμαγδό των επικρίσεων των αρχιερέων είναι ο Μητροπολίτης Ιερισσού και Αρδαμερίου κ. Νικόδημος , καθώς ουδείς ανέμενε ότι θα ηγούνταν μιας προσπάθειας, και μάλιστα θα την έφερε εις πέρας με τέτοια επιτυχία. Βραχύσωμος και με μακριά γενειάδα, ο κ. Νικόδημος αποφεύγει συστηματικά να εμπλέκεται σε κρίσιμες καταστάσεις. Πάντοτε καμαρωτός, έχει συγκεντρώσει πολλές φορές τα ειρωνικά σχόλια των πνευματικών αδελφών του. Φίλος επί δεκαετίες του Μητροπολίτη πρώην Αττικής, ο κ. Νικόδημος είναι ο κληρικός που έπεισε τα μέλη της Ιεράς Συνόδου να θέσουν την υπόθεση στο αρχείο. Γεννημένος στη Μυτιλήνη το 1931 είχε πνευματικές σχέσεις με τον μακαριστό Μητροπολίτη Μυτιλήνης Ιάκωβο Β΄ (κατά κόσμον Κλεόμβροτο), ο οποίος κατά τη διάρκεια της τοποτηρητείας του στη Χίο στις αρχές της δεκαετίας του ΄60 χειροτόνησε πρεσβύτερο τον κ. Παντελεήμονα. Μάλιστα, όπως επισημαίνουν, ο μακαριστός Ιάκωβος και ο τότε Μητροπολίτης Ζακύνθου και μετέπειτα Αττικής κ. Παντελεήμων στήριξαν την εκλογή του στον μητροπολιτικό θρόνο της Ιερισσού το 1981 και ήταν παρόντες την ημέρα της χειροτονίας του σε επίσκοπο στον Αγιο Νικόλαο Πατησίων.

Ο πάντοτε χαμηλών τόνων Μητροπολίτης Μυτιλήνης κ. Ιάκωβος Γ΄ συνδέεται φιλικά με τον συμπατριώτη του κ. Νικόδημο και υπηρέτησε επί πολλές δεκαετίες ως αρχιμανδρίτης και πρωτοσύγκελος στη Μητρόπολη Μυτιλήνης. Χειροτονήθηκε, όπως και ο Μητροπολίτης πρώην Αττικής, από τον μακαριστό Ιάκωβο (Κλεόμβροτο), τον οποίο και διαδέχθηκε το 1988 στον θρόνο της Μυτιλήνης με τη στήριξη και του τότε Μητροπολίτη Ζακύνθου κ. Παντελεήμονα Μπεζενίτη.

Ο Μητροπολίτης Μηθύμνης κ. Χρυσόστομος ποιμαίνει ένα κομμάτι του Νομού Λέσβου και έχει καλές σχέσεις με τους μητροπολίτες Ιερισσού και Μυτιλήνης. Εξελέγη μητροπολίτης το 1984 και υπηρέτησε επί πολλές δεκαετίες ως κληρικός της Μητρόπολης Αττικής. Και ο κ. Παντελεήμων από τις αρχές της δεκαετίας του ΄90, οπότε και μετατέθηκε από τη Μητρόπολη Ζακύνθου στην Αττική, τον καλούσε στα μεγάλα πανηγύρια της νέας του επαρχίας.

Αίτημα εξαίρεσης
Ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου κ. Νικηφόρος βρέθηκε το 2005 στη δίνη του κυκλώνα που ξέσπασε στη διοίκηση της Εκκλησίας με αφορμή τις καταγγελίες κατά ιεραρχών, ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο ίδιος αλλά και ο κ. Παντελεήμων. Ο κ. Νικηφόρος βίωσε, όπως λένε στενοί συνεργάτες του, τον διασυρμό από καταγγελίες περί σεξουαλικής παρενόχλησης, τις οποίες στήριξε μόνο ένας μάρτυρας ενώπιον της Ιεράς Συνόδου. Αντίθετα, τον υποστήριξαν περισσότερα από 500 άτομα και η υπόθεση μπήκε στο αρχείο.

Ο Μητροπολίτης πρώην Αττικής, όταν πριν από έναν μήνα είδε ότι ο ακρίτας ιεράρχης δεν θα μπορέσει να συμμετάσχει στο δικαστήριο εξαιτίας των σοβαρών προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει και θα τον αντικαθιστούσε ένας άλλος ακρίτας, ο Κονίτσης κ. Ανδρέας, κατέθεσε αίτημα εξαίρεσης.

Αιτία του αιτήματος εξαιρέσεως ήταν το γεγονός ότι πολλές φορές ο κ. Ανδρέας στηλίτευσε τον κ. Παντελεήμονα. Με αυτή την κίνησή του ο κ. Παντελεήμων κέρδισε χρόνο και ο κ. Νικηφόρος προσήλθε τη Δευτέρα στη Σύνοδο και συμμετείχε στη συνεδρίαση.

Διάφορες κατηγορίες
Η στάση του Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Κωνσταντίνου ήταν αναμενόμενη, καθώς, όπως λένε κληρικοί με πικρόχολη διάθεση, έχουν δύο κοινά με τον κ. Παντελεήμονα. Δεν δηλώνει την ημερομηνία γεννήσεως του στα Δίπτυχα της Εκκλησίας και εναντίον του κ. Κωνσταντίνου έχουν καταγραφεί διάφορες κατηγορίες από τον επί μακρό χρονικό διάστημα οδηγό του αλλά ουδέποτε διερευνήθηκαν από την Ιερά Σύνοδο ή κάποιον εκκλησιαστικό ανακριτή.

Ο Μητροπολίτης Λαρίσης κ. Ιγνάτιος, όπως υποστηρίζουν φίλοι του αρχιερείς, δηλώνει ότι «παρασύρθηκε». Ανεξάρτητα από το αν παρασύρθηκε ή όχι ο μητροπολίτης της πρωτεύουσας του θεσσαλικού κάμπου, το σίγουρο είναι ότι είναι φίλος του Μητροπολίτη Αττικής και ο ίδιος έχει ζήσει πολλές φορές δύσκολες στιγμές εξαιτίας των διαδηλώσεων και των κινήσεων που πραγματοποιούν εναντίον του οι υποστηρικτές του μακαριστού Μητροπολίτη Λαρίσης επί αρχιεπισκοπίας Ιερωνύμου Κοτσώνη, Θεολόγου . Και ο κ. Παντελεήμων φαίνεται ότι διαθέτει έναν ισχυρό αντίπαλο, ο οποίος αποκάλυψε πολλές παραμέτρους από τη δραστηριότητά του, τον Μητροπολίτη πρώην Αττικής και Μεγαρίδος κ. Νικόδημο Γκατζιρούλη, ο οποίος εξελέγη επί αρχιεπισκοπίας Ιερωνύμου Κοτσώνη, ήταν πνευματικός αδελφός του μακαριστού Θεολόγου και διατηρεί σχέσεις και με τις ομάδες της Λάρισας που εναντιώνονται στον κ. Ιγνάτιο.

Ο 77χρονος Μητροπολίτης Φωκίδος κ. Αθηναγόρας φαίνεται ότι «δεν είδε και δεν άκουσε τίποτε», αφού, όπως υποστηρίζουν μέλη της Ιεράς Συνόδου, με δυσκολία μπορούσε να αντιληφθεί, εξαιτίας των προβλημάτων της υγείας του, τις παραμέτρους του ζητήματος. Και κυρίως στο περιβάλλον του υπάρχουν γνωστοί κληρικοί που έχουν πολύ καλές σχέσεις με τον κ. Παντελεήμονα.