Νέα σελίδα φαίνεται να ανοίγει για την ομοσπονδία των καθηγητών Πανεπιστημίου (ΠΟΣΔΕΠ). Ολα δείχνουν ότι το 9ο Συνέδριο που ολοκληρώνεται το ερχόμενο Σαββατοκύριακο με την εκλογή νέας διοίκησης στην ομοσπονδία θα φέρει μεγάλες αλλαγές που θα αλλάξουν συνολικά τη φυσιογνωμία του συνδικαλιστικού οργάνου των πανεπιστημιακών καθηγητών για τα επόμενα χρόνια. Η εντυπωσιακή αύξηση της συμμετοχής των καθηγητών που προσήλθαν εφέτος στις κάλπες για την εκλογή αντιπροσώπων στο Συνέδριο, που έφτασε το 70% σε πολλές σχολές, δίνει σαφές μήνυμα αποδοκιμασίας στη νυν ηγεσία της ομοσπονδίας («Συσπείρωση» του ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΠΑΚ του ΚΚΕ) για τη σκληροπυρηνική στάση που κράτησε τα προηγούμενα χρόνια, αρνούμενη τον διάλογο για την Παιδεία.

Ταυτόχρονα οι εξαγγελίες συνεχόμενων κινητοποιήσεων στις οποίες συμμετείχε μόνο μικρή μερίδα των καθηγητών ΑΕΙ συσπείρωσε τελικά την πλειονότητα των διδασκόντων γύρω από το σύνθημα «ανοικτό πανεπιστήμιο». Σε συνέχεια των παραπάνω, ο απερχόμενος πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ κ. Λ.Απέκης και ο αντιπρόεδρός της κ. Γ. Μαΐστρος αποχώρησαν ήδη από την εκλογική διαδικασία.

Στο συνέδριο της ομοσπονδίας αναμένεται διπλασιασμός των αντιπροσώπων που εξελέγησαν στο προηγούμενο συνέδριό της και σαφές προβάδισμα των παρατάξεων του κεντροαριστερού πολιτικού χώρου (Αριστερή Μεταρρύθμιση του ανανεωτικού χώρου του Συνασπισμού και της ευρύτερης Αριστεράς, Κίνηση Πανεπιστημιακής Αναβάθμισης κ.ά.). Οπως αναφέρουν πληροφορίες, οι επικεφαλής των ψηφοδελτίων της ανανεωτικής Αριστεράς και των ευρύτερων προοδευτικών δυνάμεων που αναμένεται ότι θα πλειοψηφήσουν στο συνέδριο της ομοσπονδίας έχουν στόχο να στρέψουν την ΠΟΣΔΕΠ σε ένα «καινούργιο» συνδικαλιστικό όργανο με οργανωμένα γραφεία, παρέμβαση στα κοινωνικά και πολιτικά θέματα που ανοίγουν για την ανώτατη εκπαίδευση και σχεδιασμό συγκεκριμένων προτάσεων και λύσεων για την αναβάθμιση των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ. Οπως όλα δείχνουν λοιπόν, πέρα από την «παλιά φρουρά» των συνδικαλιστών πανεπιστημιακών που συνέβαλαν στη δημιουργία της ΠΟΣΔΕΠ των δεκαετιών του ΄70 και του ΄80, αναμένεται πλέον ότι η ομοσπονδία θα «ανοίξει» σε νέους ανθρώπους.

Την ερχόμενη εβδομάδα ολοκληρώνεται και η κρίσιμη εκλογική διαδικασία στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία και θεωρείται προάγγελος των αποτελεσμάτων για τους συλλόγους του Ιδρύματος. Στη Σχολή κατεβαίνει ενιαίο ψηφοδέλτιο όλων των παρατάξεων, ενώ ισχυρή παρουσία έχει η «Αριστερή Μεταρρύθμιση» της ανανεωτικής Αριστεράς του Συνασπισμού και ανεξάρτητων αριστερών σχημάτων (με υποψήφια την επικεφαλής της παράταξης κυρία Ευγενία Μπουρνόβα ).