«Η Αστυνομία νωρίς το μεσημέρι της 16ης Ιουνίου 1998 ήταν ενήμερη για την ύπαρξη μελών της “Χρυσής Αυγής” στα Δικαστήρια και της ερειστικής τους διάθεσης έναντι των συγκεντρωμένων φοιτητών οι οποίοι συμπαραστέκονταν σε εκπαιδευτικούς που συνελήφθησαν όταν επιχείρησαν να εμποδίσουν τη διεξαγωγή του ΑΣΕΠ των εκπαιδευτικών». Αυτό κατέθεσε χθες ο αντιπρόεδρος της ΟΛΜΕ κ. Μανόλης Καλομοίρης, στη δεύτερη ημέρα της δευτεροβάθμιας δίκης του Αντώνη Ανδρουτσόπουλου, γνωστού και ως « Περίανδρου », ο οποίος πρωτοδίκως έχει καταδικαστεί σε 21 χρόνια κάθειρξη για την απόπειρα ανθρωποκτονίας των Δημήτρη Κουσουρή,Ιωάννη Καραμπατσόλη και Ηλία Φωτιάδη. «Δύο εκπρόσωποι των φοιτητών, ένας εκ των οποίων ήταν ο Κουσουρής,μου ζήτησαν να επικοινωνήσω με την Αστυνομία και να τους ενημερώσω ότι τα μέλη της “Χρυσής Αυγής” βρίζουν,προπηλακίζουν κτλ.Ανάμεσα σε άλλα,μου είπαν ότι έλεγαν “φύγετε,θα σας λιανίσουμε”.Επικοινώνησα με τον επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων και του είπα ότι πρέπει να κάνουν κάτι για να απομονώσουν τα μέλη της “Χρυσής Αυγής” ».

Για «ανοχή» και «συνεργασία» της Αστυνομίας με τη «Χρυσή Αυγή» έκανε λόγο και ο δημοσιογράφος κ. Δημήτρης Τρίμης, ο οποίος χαρακτήρισε το περιστατικό της 16ης Ιουνίου 1998 «δολοφονική ενέργεια». Περιέγραψε μια άγρια και συντεταγμένη επίθεση, όπως προέκυψε από τα στοιχεία του επιτόπιου ρεπορτάζ που πραγματοποίησε μία ημέρα μετά τον άγριο ξυλοδαρμό: «Ο κ.Ανδρουτσόπουλος σύμφωνα με έντυπα της οργάνωσης “Χρυσή Αυγή” ήταν το νούμερο δύο της οργάνωσης και επικεφαλής της “Φάλαγγας” που είχε στρατιωτική πειθαρχία και ήταν επιφορτισμένη με το να τιμωρεί,να χτυπάει κτλ.Θεωρώ ότι ο επικεφαλής δεν θα μπορούσε να μη συμμετείχε σε μια τέτοια ενέργεια.Θα έπρεπε να είχε την τόλμη να αναλάβει την ευθύνη των πράξεων».

Κ αι επέμεινε στη συνεργασία της οργάνωσης με την Αστυνομία λέγοντας: «Πρέπει να αναφέρω ότι το 1999,ενώ ήταν φυγόδικος και υποστηρίζει ότι ήταν στη Βενεζουέλα,παραβρέθηκε στην κηδεία του δικτάτορα Παπαδόπουλου.Αυτό κατά τη γνώμη μου δείχνει μια ανοχή από την Αστυνομία και μια συμφωνία.Το ξέρω γιατί τον αναγνώρισα σε πλάνα που προβλήθηκαν στην τηλεόραση».

Τέλος, στο δικαστήριο, το οποίο διέκοψε για την ερχόμενη Τρίτη, καταγγέλθηκε από συνηγόρους της πολιτικής αγωγής ότι μέλη της «Χρυσής Αυγής» που βρίσκονται στο ακροατήριο φωτογραφίζουν τους μάρτυρες κατηγορίας.