Επίθεση κουκουλοφόρων και κρανοφόρων του λεγόμενου αντιεξουσιαστικού χώρου σημειώθηκε χθες το πρωί εις βάρος του καθηγητή Εγκληματολογίας στο τμήμα ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ι. Πανούση στη διάρκεια ημερίδας που διοργάνωνε το υπουργείο Δικαιοσύνης στο ιστορικό κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών «Κωστής Παλαμάς». Ο κ. Πανούσης τραυματίστηκε ελαφρά στο κεφάλι και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, ενώ λίγο αργότερα ο καθηγητής Εγκληματολογίας πήρε εξιτήριο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Πανούσης είχε ζητήσει πρόσφατα την ακριβή εφαρμογή του νόμου για το πανεπιστημιακό άσυλο σε περίπτωση που καταλαμβάνεται πανεπιστημιακός χώρος από κουκουλοφόρους και εξωπανεπιστημιακά στοιχεία, ενώ σε τηλεοπτική εκπομπή είχε διατυπώσει την άποψη ότι «το άσυλο πλέον δεν προστατεύει την ελεύθερη διακίνηση ιδεών». Στην ίδια εκπομπή είχε μάλιστα αναφερθεί ονομαστικά και σε μία τουλάχιστον ομάδα ατόμων που κινούνται στις παρυφές του αντιεξουσιαστικού χώρου, χρεώνοντάς τους παλαιότερες καταλήψεις και βανδαλισμούς στα Προπύλαια. Η χθεσινή επίθεση πραγματοποιήθηκε λίγο πριν από το μεσημέρι, την ώρα που ο κ. Πανούσης βρισκόταν στο βήμα της ημερίδας, η οποία είχε ως θέμα τη σωφρονιστική πολιτική και τα μέτρα επανένταξης στην κοινωνία όσων κρατουμένων αποφυλακίζονται. Ομάδα περίπου 30 ατόμων που φορούσαν κουκούλες και κράνη διέσχισε την οδό Μασσαλίας, μπήκε στο αίθριο της Νομικής Σχολής και από την είσοδο αυτής της πλευράς εισέβαλε στο εσωτερικό του κτιρίου «Κωστής Παλαμάς», και συγκεκριμένα στην αίθουσα εκδηλώσεων.

Επικράτησε πανικός, ενώ ορισμένοι από τους κουκουλοφόρους κατευθύνθηκαν εναντίον του κ. Πανούση και τον προπηλάκισαν. Τον χτύπησαν στο πρόσωπο και στο σώμα, ενώ κάποιοι του πέταξαν και γιαούρτια. Εν συνεχεία, προσπάθησαν να αποκλείσουν την έξοδο στους παρισταμένους, κλείνοντας τις πόρτες με βαριά λουκέτα και αλυσίδες. Κατά την αποχώρηση της ομάδας αυτής, ορισμένοι έγραψαν συνθήματα κατά του εγκλεισμού στις φυλακές όσων συνελήφθησαν στα γεγονότα του Δεκεμβρίου και εναντίον των χορηγών εταιρειών της εκδήλωσης, ενώ πέταξαν προκηρύξεις που έγραφαν «Λευτεριά στους φυλακισμένους εξεγερθέντες». Την ίδια στιγμή, άλλοι κατέστρεψαν προθήκες στο εντευκτήριο των καθηγητών του Πανεπιστημίου και αναποδογύρισαν τα τραπέζια όπου είχε τοποθετηθεί ο μπουφές για το διάλειμμα των συμμετεχόντων στην ημερίδα. Σ ύμφωνα πάντως με πληροφορίες, η παραπάνω επίθεση έχει δημιουργήσει χάσμα μεταξύ διαφόρων ομάδων του λεγόμενου αντιεξουσιαστικού χώρου, που καταδικάζουν τον προπηλακισμό του κ. Πανούση και υποστηρίζουν ότι απλώς έπρεπε να αποδοκιμαστεί με συνθήματα και άλλους ειρηνικούς τρόπους η πολιτική του υπουργείου Δικαιοσύνης για τους κρατουμένους. Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη Πέμπτη είχε εκραγεί και αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός, αποτελούμενος από γκαζάκια, έξω από το γραφείο του κ. Πανούση στην οδό Σταδίου.

Συμπαρίστανται και καταδικάζουν
Την επίθεση στον καθηγητή κ. Ι. Πανούση καταδίκασαν η κυβέρνηση, τα κόμματα, πανεπιστημιακές αρχές και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (ΔΣΑ). Ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Ν. Δένδιας εξέφρασε τη συμπαράστασή του στον καθηγητή Εγκληματολογίας και δήλωσε «συγκλονισμένος από την άνανδρη αυτή επίθεση». Για «πράξη βίας που πλήττει υπέρτατες αξίες του πανεπιστημίου και της δημόσιας Παιδείας» έκανε λόγο ο υπουργός Παιδείας κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλος.

«Ενας φασιστικού τύπου προπηλακισμός, που εκδηλώθηκε άνανδρα, πρέπει να καταδικάζεται με τον πιο έντονο τρόπο»σημείωσε από την πλευρά της η εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ για θέματα Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου, ενώ το ΚΚΕ τονίζει ότι «η δράση των κουκουλοφόρων στρέφεται εναντίον του νεολαιίστικου κινήματος».

Για «εγκληματική επίθεση που βάλλει κατά της ελεύθερης δημοκρατικής έκφρασης» κάνει λόγο ο ΣΥΝ, ενώ οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Αθηνών υπογραμμίζουν ότι «η επίθεση στρέφεται εναντίον της δημοκρατικής λειτουργίας του πανεπιστημίου».

Μηνύματα καταδίκης της επίθεσης εξέδωσαν επίσης ο ΔΣΑ, όπου γίνεται λόγος για «πράξη βαρβαρότητας» και ο πρώην πρόεδρος του ΔΣΑ κ. Αντ. Ρουπακιώτης.