«Φοβόμαστε διαδοχικές τυφλές αιματηρές επιθέσεις που θα θυμίζουν… Αλ Κάιντα!Χθες υπήρξε κίνδυνος να ισοπεδωθεί η μισή Κηφισιά και να θρηνούσαμε πολλά θύματα.Είμαστε ίσως στη χειρότερη φάση δράσης ένοπλων οργανώσεων στην Ελλάδα τα τελευταία 34 χρόνια με συνεχή χτυπήματα και με κίνδυνο να σκοτωθούν
αθώοι πολίτες…». Αυτό επεσήμαναν χθες το βράδυ στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών μετά την απόπειρα βομβιστικής επίθεσης με παγιδευμένο- με τουλάχιστον 80 κιλά εκρηκτικών- αυτοκίνητο στις εγκαταστάσεις της Citibank στην Κηφισιά αλλά και τους πυροβολισμούς που έπεσαν το βράδυ
της Τρίτης στον τηλεοπτικό σταθμό Αlter. Αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας μιλούν για ένα «αμόκ ένοπλων επιθέσεων από τη νέα γενιά τρομοκρατών, οι οποίοι έχουν πραγματοποιήσει πέντε χτυπήματα μέσα σε περίπου 60 ημέρες και οι οποίοι πλέον δεν υπολογίζουν αν υπάρχουν ανθρώπινες
απώλειες…». Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία διαθέτει από το σύστημα καμερών στη Citibank και στο Αlter βίντεο όπου καταγράφονται με απόλυτη ευκρίνεια οι κινήσεις των δραστών και στις δύο επιθέσεις. Παραμένει όμως άγνωστο αν μπορεί να εκμεταλλευθεί στην πορεία αυτό το οπτικό υλικό…
Το συμβάν που έχει προκαλέσει πανικό στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία είναι η απόπειρα επίθεσης που σημειώθηκε χθες στις 4.00 τα ξημερώματα στις κύριες εγκαταστάσεις της Citibank, στην οδό Τροιζηνίας, στην Κηφισιά, σε απόσταση περίπου 60 μέτρων από την εθνική οδό Αθηνών- Λαμίας. Στις εγκαταστάσεις αυτές εργάζονται καθημερινά περίπου 300 άτομα.

Ενα αυτοκίνητο μάρκας Μazda που είχε κλαπεί πριν από έναν μήνα από περιοχή της Καισαριανής και στο οποίο επέβαιναν τρία άτομα που έφεραν περούκες και άλλα είδη αποκριάτικης μεταμφίεσης σταμάτησε μπροστά από την περίφραξη των εγκαταστάσεων της Citibank. Τα κεντρικά κτίρια βρίσκονται στη δεξιά πλευρά- του ρεύματος προς Αθήνα- της Εθνικής οδού Αθηνών- Λαμίας, σε απόσταση περίπου 500 μέτρων από τη γέφυρα της Βαρυμπόμπης, στο ίδιο σημείο όπου υπήρχε κτίριο της φαρμακοβιομηχανίας Φαράν το οποίο γκρεμίστηκε στον σεισμό του 1999.

Ενας από τους δράστες έσπασε με μία ψαλίδα το λουκέτο της κεντρικής πόρτας εισόδου των υπαλλήλων στην εξωτερική περίφραξη και αμέσως οι δύο συνεργοί του οδήγησαν το αυτοκίνητο μέσα στο προαύλιο σε απόσταση δύο-τριών μέτρων από το κεντρικό κτίριο της Citibank. Τις κινήσεις τους αντελήφθη αμέσως ένας από τους δύο άνδρες εταιρείας security που φρουρούσαν εκείνη την ώρα το κτίριο. Ο φρουρός έσπευσε στο σημείο όπου οι κουκουλοφόροι άφησαν το αυτοκίνητο. Οι τρεις δράστες, αφού του ζήτησαν να μπει στο κτίριο όπου ήταν το γραφείο του και να κάνει τη δουλειά του, χάθηκαν προς την πλευρά της Εθνικής οδού.

Oιδιωτικός αστυνομικός αμέσως ειδοποίησε την Αμεση Δράση και στο σημείο έσπευσε περιπολικό. Οταν διαπιστώθηκε ότι το αυτοκίνητο ήταν κλεμμένο, σήμανε συναγερμός στην ΕΛ.ΑΣ. και κλήθηκε επί τόπου συνεργείο της Μονάδας Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών. Οι αστυνομικοί ανακάλυψαν μέσα στο αυτοκίνητο πέντε φιάλες προπανίου έμφορτες με εκρηκτική ύλη ΑΝFΟ, ηλεκτρικούς πυροκροτητές, μπαταρίες και δύο μηχανικά ρολόγια. Η έκρηξη φέρεται ότι είχε προγραμματισθεί για τις 4.30 το πρωί.

Μεγάλο μέρος της έρευνας της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας αφορά την εκρηκτική ύλη τύπου ΑΝFΟ που βρέθηκε μέσα στο παγιδευμένο αυτοκίνητο. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εξετάζουν σοβαρά την περίπτωση οι δράστες της επίθεσης να την κατασκεύασαν με ανάμειξη λιπασμάτων και πετρελαίου ή να την αγόρασαν από κάποιο κατάστημα αφού πωλείται ελεύθερα.

ΑΝFΟ
Φθηνή και διαδεδομένη η εκρηκτική ύλη
Τ ο όνομα ΑΝFΟ προέρχεται από τα αρχικά γράμματα των λέξεων Αmmonium Νitrate Fuel Οil. Πρόκειται για τη διασημότερηκαι λίαν οικονομική- μη στρατιωτική εκρηκτική ύλη και χρησιμοποιείται ευρύτατα στα λατομεία και στα δημόσια έργα. Το κυριότερο συστατικό της ΑΝFΟ είναι η νιτρική αμμωνία, το γνωστότερο δηλαδή λίπασμα γεωργικής χρήσης. Παρ΄ ότι μπορεί να καταστεί θανατηφόρος αν αναμειχθεί με άλλα συστατικά, η νιτρική αμμωνία πωλείται σε όλους τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, αλλά και στα γεωπονικά καταστήματα της χώρας. Παλαιότερη έρευνα του υπουργείου Δημόσιας Τάξης έδειχνε ότι η συγκεκριμένη ύλη βρίσκεται σε τουλάχιστον 3.000

αποθήκες διάσπαρτες σε όλη την Ελλάδα. Μάλιστα, για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων οι αρμόδιες αρχές είχαν συγκροτήσει μεικτές επιτροπές σε επίπεδο νομού για την ασφάλεια των συγκεκριμένων υλικών.

Τη δεκαετία του 1950 ομάδα αμερικανών ερευνητών δημιούργησε το ΑΝFΟ, το οποίο ετέθη και παραμένει σε μαζική παραγωγή. Αρκετά χρόνια αργότερα το υλικό άρχισε να γνωρίζει ευρύτατη χρήση από τρομοκρατικές οργανώσεις, αφού τα συστατικά του βρίσκονται παντού και είναι ιδιαίτερα οικονομικά.

Υπό προϋποθέσεις, ένα κιλό μείγμα νιτρικής αμμωνίας με υδρογονάνθρακα μπορεί να επιτύχει εκρηκτικό αποτέλεσμα μιάμιση φορά ισχυρότερο από ό,τι το ΤΝΤ! Το 1947 στο λιμάνι του Τέξας Σίτι ένα πλοίο φορτωμένο νιτρική αμμωνία εξερράγη: προκάλεσε τσουνάμι και ισοπέδωσε σχεδόν τη μισή πόλη με 576 θύματα.

Το 1995 στην Οκλαχόμα 168 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τρομοκρατική επίθεση με ΑΝFΟ, ενώ την επόμενη χρονιά στο Λονδίνο ο ΙRΑ χρησιμοποίησε το ίδιο υλικό σε δύο χτυπήματα σε Λονδίνο και Μάντσεστερ. Ιδιες μεθόδους χρησιμοποιούν κατά παράδοση η ΕΤΑ, η αυτονομιστική οργάνωση των Βάσκων, καθώς και οι FΑRC, ανταρτικές δυνάμεις της Κολομβίας.

Το 2002 η νιτρική αμμωνία χρησιμοποιήθηκε στο τρομοκρατικό χτύπημα στο Μπαλί, καθώς και σε δύο διαδοχικές επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη. Τότε αρκετά κράτη, όπως η Κολομβία, οι Φιλιππίνες και η Κίνα, απαγόρευσαν την εισαγωγή του.

Το κατά τα άλλα αθώο λίπασμα έχει χρησιμοποιηθεί σε επιθέσεις σε Αφγανιστάν και Ιράκ, ενώ αποτέλεσε το κύριο όπλο στο μεγάλο τρομοκρατικό χτύπημα στο Μπανγκαλόρ της Ινδίας το περασμένο καλοκαίρι. ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ
Τεράστια η έκρηξη
Α ξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας εκτιμούν ότι μέσα στις φιάλες προπανίου, χωρητικότητας 12 λίτρων η καθεμιά, «υπήρχαν περισσότερα από 80 κιλά εκρηκτικών υλών. Η ποσότητα αυτή θα μπορούσε να προκαλέσει κατάρρευση μεγάλου τμήματος των κτιρίων της Citibank και να σκότωνε τους δύο ιδιωτικούς φρουρούς που εργάζονταν εκεί. Επιπλέονγύρω από τις εγκαταστάσεις της τράπεζας υπάρχουν πολλές κατοικίες και είναι βέβαιο ότι και εκεί θα υπήρχαν θύματα. Το ωστικό κύμα από μια τέτοια τεράστια έκρηξη μπορούσε να προκαλέσει τροχαία ατυχήματα στην Εθνική οδό αλλά και ζημιές σε ακτίνα 4-5 χιλιομέτρων. Θα ήταν μια τεράστια καταστροφή. Από τμήματα του εκρηκτικού μηχανισμού καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι πίσω από την ενέργεια αυτή κρύβεται η οργάνωση “Επαναστατικός Αγώνας”,που έχει πραγματοποιήσει 13 ένοπλες επιθέσεις από το 2003».

Οπως επεσήμαναν οι ίδιοι αξιωματικοί, «τη δεκαετία του 1980 και του 1990 είχαμε πολλές επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα από τη “17Ν”.Στόχοι όμως ήταν τότε διπλωμάτες, πολιτικοί και αστυνομικοί και η οργάνωση ελάμβανε μέτρα για να μην τραυματισθούν ανυποψίαστοι πολίτες.Τέτοιο τυφλό χτύπημα δεν έχει συμβεί από άλλη ελληνική ένοπλη οργάνωση. Η χθεσινή ενέργεια θυμίζει επιθέσεις αυτοκτονίας στο Ιράκ,σε χώρες της Μέσης Ανατολής, στην Τουρκία και αλλού,γι΄ αυτό και εξετάζουμε κάθε σενάριο για τις διασυνδέσεις των δραστών…».

Κύριο ενδιαφέρον των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. είναι να διαπιστώσουν γιατί δεν ενεργοποιήθηκε ο εκρηκτικός μηχανισμός. Οπως εκτιμούν, «η έκρηξη δεν σημειώθηκε επειδή υπήρχε λάθος στη συνδεσμολογία και οι πυροκροτητές δεν μπόρεσαν να ενεργοποιήσουν τέτοια μεγάλη ποσότητα εκρηκτικής ύλης».