Αμετανόητοι. Παρά το αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο- η κατοχή ή/και διακίνηση υλικού παιδικής πορνογραφίας μετά την έκρηξη που παρουσιάζει το φαινόμενο (τουλάχιστον στο Ιnternet) και στην Ελλάδα έχει γίνει κακούργημα- και το φόβητρο της διαπόμπευσης, άνθρωποι της διπλανής πόρτας, υπεράνω πάσης υποψίας, αλλά εθισμένοι στο πάθος τους, συνεχίζουν να ζουν μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή, «ταξιδεύοντας» σε ιστοσελίδες με γυμνά παιδιά σε σεξουαλική δραστηριότητα, και να «κατεβάζουν»στους υπολογιστές τους φωτογραφίες και βίντεο με σκηνές που σοκάρουν ακόμα και τους πιο έμπειρους αστυνομικούς της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Ενας αρχιμανδρίτης, επιχειρηματίες, γιατροί, ένας αξιωματικός του στρατού και ένας νεαρός φαντάρος, ιδιωτικοί υπάλληλοι και μηχανικοί, άνθρωποι σε γενικές γραμμές αξιοσέβαστοι, με πτυχία και θέσεις οι περισσότεροι, έκαναν τους δικούς τους και τους γείτονες για μία ακόμη φορά να πέσουν από τα σύννεφα. Ζούσαν σε διαφορετικές περιοχές της χώρας, έκαναν διαφορετικές δουλειές (και είχαν διαφορετικές ζωές), αλλά τους ένωνε το ίδιο «τρομερό μυστικό». Ολοι τους, περιλαμβάνονται τώρα με την ιδιότητα του κατηγορουμένου στη δικογραφία που σχηματίστηκε έπειτα από την εξάμηνη επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. με την κωδική ονομασία «Μyosis». Είχε προηγηθεί σήμα από τη βρετανική αστυνομία, που έφτασε μέσω Ιnterpol στην ΕΛ.ΑΣ., σύμφωνα με το οποίο βρέθηκαν πολλά «ίχνη»πουοδηγούσαν στην Ελλάδα, σε ιστοσελίδες με παιδική πορνογραφία- προσβάσιμες μόνο σε μέλη, τα οποία πλήρωναν περίπου 80 ευρώ μέσω πιστωτικής κάρτας. Πώς τους αφήσαμε; Η αντεισαγγελέας Εφετών Αθηνών, πρόεδρος της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων Αθηνών, κυρία Ειρήνη Μελίστα-Πανταζή, μιλώντας στο «Βήμα» διαπιστώνει διάσταση μεταξύ του ικανού πλαισίου νόμου, που υπάρχει και της εφαρμογής του, η οποία αποδεικνύεται ελλιπής. Ο νόμος 3625/07 παρέχει στη δικαστική αρχή τη δυνατότητα «να υποβάλει τον δράστη σεξουαλικών εγκλημάτων σε βάρος ανηλίκων σε διαγνωστική εξέταση της ψυχογενετήσιας κατάστασής του και να διατάξει την από τον δράστη παρακολούθηση προγράμματος ψυχογενετήσιας θεραπείας είτε κατά τον χρόνο έκτισης της ποινής ή ανεξαρτήτως αυτής». Δυστυχώς, όπως σημειώνει, «παρ΄ ότι ο παραπάνω νόμος προέβλεπε την έκδοση διατάγματος που θα ρύθμιζε τις λεπτομέρειες της διαδικασίας,των δομών των οργάνων,του τρόπου και είδους διενέργειας διαγνωστικής εξέτασης για τη διακρίβωση της ψυχογενετήσιας κατάστασης,όπως και της θεραπείας του θύματος και του θύτη,τούτο δεν έχει εκδοθεί και συνεπώς ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμοστεί». Α πό μόνη της η στερητική της ελευθερίας ποινή,χωρίς αποκαταστατικά προγράμματα δεν είναι αποτελεσματική».

Οι πρόσφατες διατάξεις του Νόμου 3727/08, μία μάλιστα εκ των οποίων δεν επιτρέπει την άσκηση επαγγέλματος που συνεπάγεται επαφή με τα παιδιά στον Δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα σε όσους διώκονται ή έχουν καταδικαστεί για σεξουαλικά αδικήματα, είναι στη σωστή κατεύθυνση σύμφωνα με την κυρία Πανταζή. Αρκεί να υλοποιηθούν. Οπως επισημαίνει ο ψυχίατρος και πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης και Πρόληψης Σεξουαλικής Κακοποίησης κ. Ορέστης Γιωτάκος γενικά διακρίνονται τρεις ομάδες χρηστών παιδικής πορνογραφίας. Οι χρήστες για ψυχαγωγία(!), οι οποίοι «επισκέπτονται τα σχετικά sites από περιέργεια και για λόγους διασκέδασης», οι χρήστες υπό κίνδυνο, όπως λέγονται, οι οποίοι «διαμορφώνουν μια καταναγκαστική σχέση με την ηλεκτρονική πορνογραφία,η οποία επιδρά και στην off-line ερωτική τους συμπεριφορά» και οι σεξουαλικά παθολογικοί χρήστες, οι οποίοι «χρησιμοποιούν το Ιnternet για να εκφράσουν τις παθολογικέςή παρεκκλίνουσες σεξουαλικές τους προτιμήσεις και να δικτυωθούν με αντίστοιχους άλλους χρήστες».

Αρκετά συχνά οι χρήστες που ενέχονται στην παιδική πορνογραφία στο Ιnternet, επισημαίνει ο κ. Γιωτάκος, αποδεικνύονται απλοί «ξεφυλλιστές».

Χειρότεροι είναι οι λεγόμενοι «συλλέκτες», οι οποίοι αγοράζουν, μεταφορτώνουν ή ανταλλάσσουν την παιδική πορνογραφία διαμέσου κάθε διαθέσιμης πηγής πληροφοριών στο Ιnternet ή διαμέσου ομάδων συνομιλίας.

Τέλος- το χειρότερο και πιο δύσκολο να εντοπιστεί- υπάρχουν και οι «παραγωγοί», οι οποίοι παράγουν υλικό παιδικής πορνογραφίας και το παρέχουν σε άλλους χρήστες και οι «διανομείς» της παιδικής πορνογραφίας, που μπορεί να έχουν ή να μην έχουν σεξουαλικό ενδιαφέρον για την παιδική πορνογραφία, αλλά έχουν σίγουρα ως σκοπό το οικονομικό όφελος. Η αναζήτηση παιδικού πορνογραφικού υλικού μέσω του Ιnternet μοιάζει με ένα είδος ηδονοβλεψίας. «Η ανωνυμία που απολαμβάνει ο χρήστης πορνογραφικών δικτυακών τόπων θεωρείται ένα από τα κυριότερα “συστατικά” αυτής της εξάρτησης» σημειώνει ο κ. Γιωτάκος.

Στη χώρα μας, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, λειτουργεί η SafeLine (www. safeline.gr), η Ελληνική Ανοικτή Γραμμή που δέχεται καταγγελίες για δικτυακούς τόπους που εντοπίζουν οι χρήστες του Ιnternet και θεωρούν ότι το περιεχόμενό τους είναι παράνομο. Από το σύνολο των καταγγελιών που υποβάλλονται στη συγκεκριμένη Ανοικτή Γραμμή το 30% έχει ως περιεχόμενο την παιδική πορνογραφία και το 20% την πορνογραφία ενηλίκων. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά η υπεύθυνη επικοινωνίας της Safeline κυρία Μελτίνη Χριστοδουλάκη το 2008 σε σχέση με το 2007 υπήρξε σημαντική αύξηση στον αριθμό των καταγγελιών. Ειδικότερα το 2007 η SafeLine έλαβε 406 καταγγελίες, ενώ το 2008 οι καταγγελίες ξεπέρασαν τις 700, αύξηση που ξεπερνά το 75%.

Προφυλακίστηκαν οι κατηγορούμενοι

Ο αρχιμανδρίτης Φώτιος Μακρυστάθης

Στις φυλακές βρίσκονται προσωρινά, κρατούμενοι, οι πέντε εκ των βασικών κατηγορουμένων της υπόθεσης παιδοφιλίας που αποκαλύφθηκε στα μέσα της εβδομάδας. Τελευταίος πέρασε την Παρασκευή την πόρτα των φυλακών Κορυδαλλού ο 41χρονος φυσίατρος Χαράλαμπος Κ.Χαραλαμπίδης, ο οποίος τον Μάρτιο του 2007 διορίστηκε στη θέση του αναπληρωτή διοικητή του Κέντρου Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παίδων Βούλας (πρώην ΠΙΚΠΑ).

Ο γιατρός εκτελούσε και χρέη προέδρου της Επιστημονικής Επιτροπής και ήταν αρμόδιος για την εισαγωγή των παιδιών στο Κέντρο. Οι εργαζόμενοι του Κέντρου διευκρινίζουν πάντως ότι, παρά τις αρμοδιότητές του, δεν είχε επικοινωνία με τα παιδιά, ούτε επισκεπτόταν τους θαλάμους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 41χρονος γιατρός ήταν επιλογή του πρώην υφυπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Γ.Κωνσταντόπουλο υ, ο οποίος τον είχε διορίσει στη θέση του αναπληρωτή διοικητή. Αυτός- όπως λέγεται – ήταν και ο βασικός λόγος της απομάκρυνσης του κ. Κωνταντόπουλου από το υπουργείο Υγείας στον τελευταίο ανασχηματισμό.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το γραφείο του Πρωθυπουργού είχε ενημερωθεί εδώ και αρκετό καιρό για τη δράση του γιατρού από τους αρμοδίους του Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Υπενθυμίζεται ότι προφυλακιστέοι είχαν ήδη κριθεί ο 44χρονος αρχιμανδρίτης Φώτιος Σ. Μακρυστάθης, ο 52χρονος μηχανικός του μετρό Σπύρος Χρ. Συμεωνίδης, ο ηλεκτρολόγος- μηχανικός Γιώργος Ι.Ηλιόπουλος, 29 ετών, και ο επιχειρηματίας Φαίδωνας Χρ.Χασιώτης , 48 ετών. Ακόμη, ένας φοιτητής και ένας ομογενής εργάτης που συνελήφθησαν στη Θεσσαλονίκη βρίσκονται ήδη στη φυλακή.

Αστείρευτος ποταμός «sex movies»
ΚΑΘΕνόμισμα έχει δύο όψεις. Στη συγκεκριμένη περίπτωση στη μια είναι οι παιδόφιλοι και στην άλλη τα παιδιά θύματα. Οπως σημειώνει η εγκληματολόγος και νομικός κυρία Μαρία Τσιλιάκου ένα στα πέντε παιδιά που χρησιμοποιούν το Ιnternet τακτικά θα γίνει στόχος σεξουαλικής παρενόχλησης τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο.

Το διαθέσιμο υλικό είναι ατελείωτο. Αν πληκτρολογήσουμε το λήμμα «sex movies» σε μια διαδικτυακή μηχανή αναζήτησης (google), σε 0,12 δευτερόλεπτα θα έχουμε στη διάθεσή μας περί τις 141.000.000. ιστοσελίδες πορνογραφικού περιεχομένου. «Η ηλεκτρονική πορνογραφία διαθέτει εύκολη και σχετικά ανέξοδη προσβασιμότητα σε εκατομμύρια χρήστες ανά την υφήλιο,εγκαθιστά σχέση ενεργητική ή σχέση διαντίδρασης με τον χρήστη,και ο χρήστης μπορεί εύκολα να γίνει ταυτόχρονα διακινητής ή παραγωγός σχετικού υλικού» λέει η κυρία Τσιλιάκου και προσθέτει: «Το πορνογραφικό περιβάλλον είναι εικονικό για τον χρήστη τη στιγμή που το επισκέπτεται,δεν παύει όμως να είναι και πραγματικό για τους πρωταγωνιστές του σε κάποιο τόπο και κάποιο χρόνο- και το κυριότερο-,ενώ μπορεί να γίνει πραγματικό και για τον χρήστη,αν αυτός το θελήσει,μέσω της δυνατότητας άμεσης επικοινωνίας του με τους παραγωγούς». Η πλειονότητα των ταινιών με παιδική πορνογραφία που διακινούνται στο Ιnternet παρουσιάζουν παιδιά που κατάγονται από Ασία, Αφρική και Λατινική Αμερική, ενώ οι ενήλικοι άνδρες οι οποίοι τα κακοποιούν φαίνεται να προέρχονται τις περισσότερες φορές από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Παράγονται κυρίως σε χώρες όπως οι Φιλιππίνες, η Ινδία και το Βιετνάμ, αλλά και σε χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ. Εχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις παραγωγής παιδικής πορνογραφίας και σε χώρες της Δύσης, όμως δεν αποτελούν παρά την εξαίρεση των ταινιών που διακινούνται στο Ιnternet. «Μέσω αυτών των δικτύων,εκτός του φωτογραφικού υλικού,πωλούνται κασέτες βίντεο και CD-RΟΜ. Η τιμή πώλησης ενός τέτοιου πορνογραφικού βίντεο κυμαίνεται από 50 ως 60 ευρώεάν είναι αντιγραφή και περίπου 800 ευρώ εάν είναι πρωτότυπο» λέει η κ. Τσιλιάκου.