Χιλιάδες εκπαιδευτικοί, φοιτητές και μαθητές πήραν μέρος χθες στο πρώτο συλλαλητήριο της νέας χρονιάς από τα Προπύλαια ως τη Βουλή. Το συλλαλητήριο τελείωσε ειρηνικά. Ωστόσο ομάδες κουκουλοφόρων μετά τη λήξη της πορείας συγκρούστηκαν με τα ΜΑΤ αρχικά στο ύψος της «Μεγάλης Βρεταννίας» και στη συνέχεια στα Προπύλαια, όπου ρίχθηκαν δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου – λάμψης, ενώ οι νεαροί πετούσαν μολότοφ και πέτρες. Λίγο αργότερα ομάδες νεαρών προσπάθησαν να εισβάλουν στο κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου χωρίς να τα καταφέρουν.

Παράλληλα άλλοι νεαροί κινήθηκαν προς τη Νομική με στόχο να την καταλάβουν, ωστόσο και εκεί βρέθηκαν μπροστά σε διμοιρίες των ΜΑΤ στην οδό Σόλωνος. Οι αστυνομικοί απώθησαν τους κουκουλοφόρους προς τα Εξάρχεια, όπου συνεχίστηκαν ο πετροπόλεμος και η ρίψη δακρυγόνων, ενώ έγιναν δεκάδες προσαγωγές, ανάμεσά τους και αρκετοί δικηγόροι. Σύμφωνα με την Αστυνομία τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν κουκουλοφόροι πέταξαν πέτρες, μπογιές και άλλα αντικείμενα στους άνδρες των ΜΑΤ, ενώ διαδηλωτές καταγγέλλουν ότι «λάδι στη φωτιά έριξε μια χειροβομβίδα κρότου – λάμψης που τους πέταξε αδικαιολόγητα αστυνομικός».

Λίγο μετά τις 5 το απόγευμα το σκηνικό των επεισοδίων μεταφέρθηκε στα Εξάρχεια στο σημείο που δολοφονήθηκε ο νεαρός Αλέξης Γρηγορόπουλος.

Νεαροί επιτέθηκαν με πέτρες, ενώ οι αστυνομικοί έκαναν και πάλι χρήση δακρυγόνων. Η αστυνομία έκανε προσαγωγές αρκετών ατόμων, ενώ όπως μετέδωσε το MEGA, σε αρκετές περιπτώσεις οι προσαγωγές έγιναν ακόμα και με βίαιο τρόπο. Παράλληλα, επίθεση από τις αστυνομικές δυνάμεις δέχθηκαν και δημοσιογράφοι που κάλυπταν ειδησεογραφικά το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο.

Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Πάνος Σόμπολος, προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας προς τον αναπληρωτή υπουργό Δημόσιας Τάξης, Χρήστο Μαρκογιαννάκη, καταγγέλοντας την άγρια επίθεση και τον ξυλοδαρμό από αστυνομικούς, δημοσιογράφων και άλλων εργαζομένων στα ΜΜΕ, ζητώντας να μην παρεμποδίζεται το έργο τους.

Κατά τις συγκρούσεις σημειώθηκαν τραυματισμοί διαδηλωτών, τουλάχιστον τέσσερις εκ των οποίων διεκομίσθησαν στην παρακείμενη Κεντρική Κλινική Αθηνών. Ο ένας μάλιστα ήταν τραυματίας με γάζες στο κεφάλι που αναχωρούσε από την κλινική και τραυματίστηκε από τα γκλομπς των αστυνομικών για να επιστρέψει για δεύτερη φορά στην κλινική.

Ενταση επικράτησε αργά το απόγευμα εξω από τη ΓΑΔΑ όπου βρίσκονταν συγκεντρωμένοι πολλοί δικηγόροι και διαδηλωτές οι οποίοι διαμαρτύρονταν για τις συλλήψεις που έγιναν νωρίτερα.Εκεί σημειώθηκαν νέες συγκερούσεις με την αστυνομία να κάνει χρήση χημικών.

Στη ΓΑΔΑ, εκτός από πλήθος κόσμου, έσπευσαν και εκπρόσωποι της ΕΣΗΕΑ, του Δικηγορικού Συλλόγου και των Ομοσπονδιών Εκπαιδευτικών. Στη ΓΑΔΑ κατέφθασαν μεταξύ άλλωνο πρόεδρος και ο γραμματέας του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας Δημήτρης Παξινός και Δημήτρης Βερβεσός.

Συνολικά πραγματοποιήθηκαν προσαγωγέςδεκάδων διαδηλωτών, ανάμεσά τους και 8 δικηγόροι-μέλη της ομάδας νομικής βοήθειας που συστάθηκε από μέλη του δικηγορικού συλλόγου – οι οποίοι προσπάθησαν να αποτρέψουν την σύλληψή τους διαδηλωτών που είχαν καταφύγει σε πολυκατοικία της οδού Ασκληπιού.

Ανάλογη κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, με σημείο αφετηρίας την Καμάρα, καθώς και στην Πάτρα με αφετηρία το μνημείο Τεμπονέρα.

Εν τω μεταξύ, την περιφρούρηση των πανεπιστημιακών χώρων που βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας αποφάσισαν φοιτητές και καθηγητές υπό το φόβο νέων έκτροπων.

Στο Πολυτεχνείο αποφασίστηκε η περιφρούρηση των κτιρίων και του προαύλιου χώρου από μεικτές ομάδες φοιτητών και καθηγητών, ενώ στην ίδια κατεύθυνση αναμένεται να κινηθούν καθηγητές και φοιτητές του Οικονομικού Πανεπιστημιου.

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο έγινε και στα Χανιά στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς. Στις 12 το μεσημέρι εκπαιδευτικοί, μαθητές και φορείς της εκπαίδευσης συγκεντρώθηκαν στην πλατεία και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Αναφερόμενη στο σημερινό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Σήμερα, η εκπαιδευτική κοινότητα είναι πάλι στο δρόμο, αναδεικνύοντας τα τεράστια προβλήματα της Παιδείας, διεκδικώντας το δικαίωμα στη μόρφωση, αντιπαλεύοντας κάθε μορφή βίας. Αυτή η κυβέρνηση δεν έχει μέλλον. Οι πολίτες δεν ελπίζουν τίποτα».

Πρόσθεσε ακόμη ότι σήμερα περισσότερο από ποτέ απαιτείται πολιτική για δημόσια Παιδεία με λύσεις και άμεσες δεσμεύσεις, για παιδεία με ποιότητα, δημιουργία, συμμετοχή και πραγματικά ελεύθερη διακίνηση ιδεών.

O γραμματέας της ΚΝΕ και βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Πρωτούλης δήλωσε: «Καταγγέλλουμε τους ξυλοδαρμούς και την αγριότητα των ΜΑΤ σε βάρος περαστικών και δημοσιογράφων, στους δρόμους της Αθήνας μετά τις διαδηλώσεις. Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη. Η δράση των ΜΑΤ ήταν επίδειξη δύναμης και καταστολής που αξιοποιεί την προβοκατόρικη δράση των κουκουλοφόρων».

Το «παρών» στο συλλαλητήριο έδωσε και ο πρόεδρος του ΣΥΝΑλέξης Τσίπρας, ο οποίος τόνισε ότι η μόνη απάντηση στον κύκλο αίματος είναι η μαζικοποίηση των αγώνων, της νεολαίας και των εργαζομένων απέναντι στην κυβερνητική πολιτική. «Η σημερινή απάντηση απέναντι στον τρόμο είναι μια ουσιαστικήαπάντηση που θα έχει και συνέχεια» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στα επεισόδια ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Κυριάκος Βελόπουλος επανέλαβε την πρόταση του κόμματος ότι δεν θα πρέπει να γίνονται διαδηλώσεις, αν οι διοργανωτές δεν μπορούν να τις περιφρουρήσουν.