ΘΥΜΑ του αδυσώπητου πολέμου των «νονών» των δυτικών προαστίων που έχει κοστίσει τη ζωή σε 20 ανθρώπους την τελευταία τριετία
έπεσε- σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. – ο 40χρονος ιδιοκτήτης νυκτερινών κέντρων Μπάμπης Λαζαρίδης ο οποίος δολοφονήθηκε πριν από δέκα ημέρες στη Βούλα. Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ.μιλούν για έναν ατελείωτο
κύκλο αίματος μεταξύ των ομάδων δύο φυλακισμένων μεγαλοκακοποιών,ο οποίος δεν έκλεισε ακόμη. «Θα συνεχιστεί και με άλλες εγκληματικές επιθέσεις τις επόμενες εβδομάδες» προειδοποιούν.

Oι συνεχείς εκκαθαρίσεις στον κόσμο της νύκτας δεν έχουν προηγούμενο στα εγκληματολογικά χρονικά, αναφέρουν οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. Ο «φάκελος Λαζαρίδη», που προσπαθούν ψηφίδα ψηφίδα να συμπληρώσουν τις τελευταίες ημέρες στην Ασφάλεια Αττικής, περιλαμβάνει εκατοντάδες έγγραφα για τις δραστηριότητες, τις οικονομικές συναλλαγές, αλλά και τις υψηλές διασυνδέσεις του επιχειρηματία. Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. μιλούν για «ένα πλήρες και εντελώς ρεαλιστικό μυθιστόρημα,που περιλαμβάνει βομβιστικές επιθέσεις,συμβόλαια θανάτου,επίορκους αστυνομικούς,αλλά και…καλλιτεχνικές συγκρούσεις,διαφορές με ιδιοκτητών νυκτερινών κέντρων και άλλες ιστορίες».

Η δολοφονική επίθεση κατά του 40χρονου επιχειρηματία σημειώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυκτα της Παρασκευής 12 Δεκεμβρίου στην οδό Καραμανλή 1 στη Βούλα. Εκείνη την ώρα ο Μπάμπης Λαζαρίδης έβγαινε μαζί με την 31χρονη σύντροφό του τραγουδίστρια Αγγελική Ηλιάδη από ξενοδοχείο στο οποίο διέμενε και ετοιμαζόταν να επιβιβαστεί στο αυτοκίνητό του. Δύο άγνωστοι δράστες που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα πλησίασαν το ζευγάρι και ένας από αυτούς άρχισε να «γαζώνει» με ένα Καλάσνικοφ τον άτυχο επιχειρηματία, ο οποίος δέχτηκε τουλάχιστον 20 σφαίρες σε όλο του το σώμα. Μία από τις σφαίρες τραυμάτισε ελαφρά στο πόδι και την κυρία Ηλιάδη.

Από την Καβάλα στις «Μούσες»
Ο Μπάμπης Λαζαρίδης γεννήθηκε στην Καβάλα και ήταν αθλητής του κικ μπόξινγκ. Εκεί γνωρίστηκε με έναν πρώην αστυνομικό των ΕΚΑΜ, ο οποίος είχε κατηγορηθεί (τελικώς απηλλάγη διά βουλεύματος) για συμμετοχή στο περιώνυμο «συνδικάτο των εκτελεστών», που έδρασε την περίοδο 1988-1995, και για σχέσεις με άτομα που κινούνταν στον κόσμο της νύκτας. Οι γνωριμίες αυτές βοήθησαν τον Μπάμπη Λαζαρίδη να δραστηριοποιηθεί επιχειρηματικά στην Αθήνα και να ανοίξει τα τελευταία χρόνια το νυκτερινό κέντρο Μούσες στη λεωφόρο Συγγρού. Το 1992 γνώρισε στη Γερμανία την τραγουδίστρια Πόπη Μαλιωτάκη με την οποία παντρεύτηκαν λίγα χρόνια αργότερα και απέκτησαν έναν γιο, τον οκτάχρονο σήμερα Βασίλη. Πριν από έξι χρόνια γνωρίστηκε με την επίσης τραγουδίστρια Αγγελική Ηλιάδη- εγγονή της γνωστής τραγουδίστριας Καίτης Γκρέυ – με την οποία απέκτησε έναν ακόμη γιο, ηλικίας σήμερα τεσσάρων ετών. Αναγνώρισε το παιδί, αλλά ουδέποτε πήρε διαζύγιο από την πρώτη του σύζυγο. Μάλιστα στη αρχή του δεσμού του με την Αγγελική Ηλιάδη, συγγενείς της τον κατηγορούσαν ότι την εκμεταλλεύεται, ενώ είχαν καταφύγει και στα δικαστήρια. Στη Γερμανία υπάρχει ένα ακόμη αναγνωρισμένο παιδί του Μπάμπη Λαζαρίδη, ένα κορίτσι 15 ετών, το οποίο είχε αποκτήσει παλαιότερα από άλλη σχέση.

Στο νυκτερινό του κέντρο στη λεωφόρο Συγγρού μαζί με την Αγγελική Ηλιάδη έχουν ανεβεί στην πίστα ο Θέμης Αδαμαντίδης , η Νάνσυ Αλεξιάδη και άλλοι. Συνεργάτες του επιχειρηματία μιλούν «για έναν καλό εργοδότη και γλυκομίλητο άνθρωπο,που υπεραγαπούσε την Αγγελική Ηλιάδη και ποτέ δεν έδινε αφορμές στον κόσμο της νύκτας».

Μπράβοι και συμμορίες
Η Αστυνομία δεν έχει την ίδια γνώμη. «Στο μαγαζί του Μπάμπη Λαζαρίδη συγκεντρώνονταν πολλοί μπράβοι, μέλη συμμοριών προστατών της Αθήνας» λένε υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. και προσθέτουν: «Παράλληλα ο επιχειρηματίας είχε αποκτήσει διασυνδέσεις με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ.που υπηρετούσαν στα Τμήματα Δίωξης Ναρκωτικών,Εκβιαστών και άλλων περιφερειακών υπηρεσιών και είχαν ύποπτη δραστηριότητα». Πριν από δύο χρόνια οι συγγενείς της Αγγελικής Ηλιάδη παρέδωσαν ένα CD στην Υποδιεύθυνση Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος όπου περιέχονταν καταγγελίες ότι ο Μπάμπης Λαζαρίδης προχωρούσε σε σειρά παρανόμων ενεργειών όπως λαθρεμπόριο ναρκωτικών, ξέπλυμα χρήματος, απάτες, εκβιάσεις και άλλα. Μάλιστα σχετική ενημέρωση για τις καταγγελίες αυτές είχε και η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. που μιλούσε τότε για σοβαρά ευρήματα. Συντάχθηκε σχετική δικογραφία η οποία παραδόθηκε στην Εισαγγελία Αθηνών, οι έρευνες όμως που ακολούθησαν δεν απέδειξαν το παραμικρό.

Τον Οκτώβριο του 2007 ο Μπάμπης Λαζαρίδης κατηγορήθηκε ότι έδωσε εντολή σε έναν υπαξιωματικό του Πολεμικού Ναυτικού να σκοτώσει τον ιδιοκτήτη άλλου νυκτερινού κέντρου στη λεωφόρο Συγγρού ο οποίος θεωρείτο ανταγωνιστής του. Ο υπαξιωματικός συνελήφθη από ιδιώτες να κινείται ύποπτα έξω από το νυκτερινό κέντρο του «στόχου» της εγκληματικής ενέργειας και ομολόγησε ότι είχε αναλάβει «συμβόλαιο θανάτου» αντί περίπου 30.000 ευρώ. Κατηγορούμενος για την προμήθεια του όπλου στον υπαξιωματικό βρέθηκε ένας πρώην αξιωματικός της Ασφαλείας Αττικής, ενώ στην υπόθεση ενεπλάκησαν και άλλοι άνθρωποι της νύκτας οι οποίοι φαίνεται ότι έβρισκαν στέγη στις Μούσες. Ανάμεσά τους ήταν συνεργάτες «νονού» των δυτικών προαστίων, αλλά και εμπλεκόμενοι στη «μαφία του Μυλοποτάμου» στην Κρήτη. Ωστόσο ο Λαζαρίδης απαλλάχτηκε λίγους μήνες αργότερα- διά βουλεύματος- από τις κατηγορίες, αφού θεωρήθηκε ότι δεν υπήρξε καμία «αρχή εκτέλεσης εγκλήματος» από τον υπαξιωματικό του Πολεμικού Ναυτικού και δεν αποδεικνυόταν ότι υπήρχε σχέδιο δολοφονίας του ανταγωνιστή του επιχειρηματία.

«Οι ισχυρισμοί του πελάτη μου για την αθωότητά του τότε επαληθεύτηκαν. Οπως δυστυχώς επαληθεύτηκαν και οι φόβοι του ότι κάποιοι κύκλοι, πέραν της δικαστικής του εμπλοκής, επεδίωκαν και τη φυσική εξόντωσή του» αναφέρει ο δικηγόρος του Μπάμπη Λαζαρίδη κ. Χ.Λυκούδης.

Επίορκοι και βόμβες
Στη δικογραφία της υπόθεσης υπήρχαν καταθέσεις σύμφωνα με τις οποίες στις Μούσες κυκλοφορούσαν σε ρόλο σωματοφύλακα απλοί αστυνομικοί, αλλά και αξιωματικοί της Ασφαλείας Αττικής, οι οποίοι μάλιστα είχαν ζητήσει από τον Λαζαρίδη να προσλάβει ως υπαλλήλους του συγγενείς τους σε αντάλλαγμα για την προστασία. Υστερα από αυτές τις αποκαλύψεις δόθηκε εντολή για δυσμενείς μεταθέσεις των εμπλεκόμενων αστυνομικών. Τον Μάρτιο του 2008 σημειώθηκε έκρηξη βόμβας έξω από το νυκτερινό κέντρο του Μπάμπη Λαζαρίδη. Η βόμβαπέντε κιλά δυναμίτιδας και βραδύκαυστο φυτίλι- προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στην είσοδο του νυκτερινού κέντρου, αλλά και στα γύρω κτίρια. Τότε είχε κληθεί στην Ασφάλεια Αττικής για κατάθεση ο επιχειρηματίας, ο οποίος όμως δεν είχε αναφέρει τίποτε για απειλές που δεχόταν. Την τελευταία διετία υπήρχαν πληροφορίες ότι ο Λαζαρίδης είχε τεράστια χρέη, μεγαλύτερα του 1 εκατ. ευρώ, λόγω της κακής πορείας του νυκτερινού του κέντρου. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα χρέη του ήταν προς έναν τοκογλύφο του Πειραιά, αλλά και προς έναν άλλο ιδιοκτήτη νυκτερινού κέντρου ο οποίος είχε τραυματιστεί προ τετραετίας σε άλλη δολοφονική επίθεση. Ακόμη υπήρχαν εκ νέου αναφορές για εμπλοκή του σε λαθρεμπόριο, οι οποίες όμως ουδέποτε επιβεβαιώθηκαν…

Η κατάθεση της Ηλιάδη και τα σενάρια

Η σύντροφος του δολοφονηθέντος Αγγελική Ηλιάδη

ΠΡΟ ΤΡΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ κατέθεσε στην Ασφάλεια Αττικής η σύντροφός του Αγγελική Ηλιάδη, η οποία δήλωσε ότι ο Λαζαρίδης «δεν είχε εχθρούς», η ίδια δεν γνώριζε τίποτε για παράνομες ενέργειές του και ότι οι μόνοι άνθρωποι με τους οποίους είχε έλθει σε σύγκρουση ήταν οι συγγενείς της. Μάλιστα η κυρία Ηλιάδη κατέθεσε ότι «ο Μπάμπης Λαζαρίδης είχε πλέον καλές προσωπικές σχέσεις και με τον επιχειρηματία που φερόταν στόχος του συμβολαίου θανάτου πριν από δύο χρόνια». Επιβεβαίωσε ωστόσο ότι ο σύντροφός της είχε μεγάλα χρέη.

Οι αξιωματικοί της Ασφαλείας Αττικής που ασχολούνται με την υπόθεση εξετάζουν όλα τα σενάρια για τη δολοφονία του 40χρονου επιχειρηματία. Θεωρούν ωστόσο ότι υπάρχουν σχετικά λιγότερες πιθανότητες να έγινε στόχος δολοφονικής επίθεσης λόγω των οικονομικών εκκρεμοτήτων του ή των άλλων συναλλαγών του. Σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., «είναι πολύ πιθανόν να είχε μπει στο στόχαστρο φυλακισμένου κακοποιού ο οποίος πίστευε ότι είχε επαφές και στέγαζε στο μαγαζί του αντιπάλους του στον κόσμο της νύκτας που έχουν βάση στα δυτικά προάστια». Ισως αυτό αρκούσε για να τον σκοτώσουν, παρατηρούν οι αστυνομικοί. Είναι μάλιστα πιθανόν η δολοφονία του Μπ. Λαζαρίδη να σχετίζεται και με την εν ψυχρώ εκτέλεση στις 8 Οκτωβρίου 2008 στο Χαϊδάρι του 47χρονου ποινικού Αλέξανδρου Κοσμόπουλου, ο οποίος θεωρείτο άνθρωπος του φυλακισμένου «νονού». «Εξετάζουμε τους φακέλους όλων των εγκληματικών επιθέσεων που έχουν σημειωθεί με χρήση Καλάσνικοφ.Συνήθως παραπέμπουν σε ενέργειες αλλοδαπών που συνεργάζονται με έλληνες κακοποιούς» αναφέρουν οι αστυνομικοί που μελετούν τα στοιχεία και κάνουν συγκρίσεις οι οποίες μπορεί να τους οδηγήσουν σε συμπεράσματα για τη δολοφονία.