Μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα και πάντως το αργότερο ως την προσεχή Τρίτη θα πραγματοποιηθεί από τον 9ο τακτικό ανακριτή η βλητική εξέταση του χώρου και η αυτοψία στον τόπο όπου δολοφονήθηκε ο 15χρονος μαθητής Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος. Πρόκειται για τις δύο ανακριτικές πράξεις που αναμένεται να ρίξουν φως στις πραγματικές συνθήκες κάτω από τις οποίες διαπράχθηκε ο φόνος του μαθητή, καθώς η πολυαναμενόμενη βαλλιστική έκθεση αφήνει ανοικτά πολλά ζητήματα. Στη βλητική εξέταση και την αυτοψία θα είναι παρόντες οι δικηγόροι της οικογένειας και των δύο προφυλακισμένων ειδικών φρουρών Επ. Κορκονέα και Β. Σαραλιώτη, καθώς και οι πραγματογνώμονες και οι τεχνικοί σύμβουλοι των δύο πλευρών. Χθες οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης κλήθηκαν από τον ανακριτή και συζήτησαν για το πότε θα γίνουν οι δύο ανακριτικές πράξεις, χωρίς ωστόσο να γίνει γνωστό αν κατέληξαν σε συγκεκριμένη ημερομηνία.

Επίσης, την προσεχή εβδομάδα ο 9ος τακτικός ανακριτής θα διαβιβάσει τη δικογραφία σε εισαγγελέα, προκειμένου να διατυπώσει πρόταση προς το δικαστικό συμβούλιο το οποίο θα κρίνει τις προσφυγές των δύο κατηγορουμένων που ζητούν την αποφυλάκισή τους. Ετσι, ως την έκδοση βουλεύματος από το δικαστικό συμβούλιο για την άρση ή μη της προσωρινής κράτησης των δύο ειδικών φρουρών δεν θα εξετασθούν μάρτυρες από τον ανακριτή.

Στο μεταξύ στον εισαγγελέα οδηγήθηκαν χθες εννέα άτομα τα οποία συνελήφθησαν για τα επεισόδια που έγιναν προχθές στο κέντρο της Αθήνας. Από αυτούς μόνο ο ένας διώχθηκε για πλημμελήματα και παραπέμφθηκε να δικαστεί στο αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο, ενώ οι υπόλοιποι οκτώ θα απολογηθούν σε τακτικό ανακριτή από τον οποίο ζήτησαν και έλαβαν προθεσμίες, καθώς οι διώξεις που ασκήθηκαν σε βάρος τους από τον εισαγγελέα αφορούν σοβαρότατα αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος.

O λοι τους αρνούνται τις κατηγορίες και υποστηρίζουν ότι υπάρχουν βίντεο καθώς και μαρτυρίες αυτοπτών από τις οποίες προκύπτει ότι δεν έχουν καμία σχέση με τα επεισόδια. Ανάμεσά τους είναι και ένας 23χρονος στρατιώτης, ο οποίος επίσης επικαλείται τα όσα λένε αυτόπτες μάρτυρες και υποστηρίζει ότι δεν έκανε καμία παράνομη πράξη και ήταν απλός διερχόμενος από το σημείο της σύλληψης.