Την αύξηση- στα όρια… φάμπρικας- των νομοθετικών ρυθμίσεων που με υπουργικές υπογραφές δίδουν το πράσινο φως για προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ και τον μηχανισμό πριμοδότησης συγκεκριμένων προσώπων, μέσα από συμβάσεις έργου και τα γνωστά προγράμματα Stage του ΟΑΕΔ, ονομάτισε χθες ως τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανεξάρτητη αρχή ο πρόεδρός της κ. Γ.Βέης.

« Τις μαθαίνουμε από τις εφημερίδες! », τόνισε χαρακτηριστικά για τις προσλήψεις «από το παράθυρο» ο κ. Βέης, ανασύροντας το παράδειγμα της φωτογραφικής προκήρυξης του υπουργείου Πολιτισμού (επί θητείας στη θέση του γενικού γραμματέα του κ. Χρ.Ζαχόπουλου ), ενώ αποκάλυψε ότι έχει πολλάκις παρέμβει και προσωπικά με επιστολές διαμαρτυρίας σε εμπλεκομένους υπουργούς, καθώς κρίνει ότι η κατάσταση έχει πλέον λάβει διαστάσεις κοινωνικού προβλήματος.

Αφορμή για τον απολογισμό και τον καταλογισμό ευθυνών ήταν η δημοσιοποίηση της ετήσιας έκθεσης για το 2007, την οποία λίγες ώρες νωρίτερα είχε παραδώσει στον Πρόεδρο της Βουλής κ. Δ.Σιούφα . Παρά τους χιλιάδες ανέργους και την οικονομική κρίση ante portas, μια άδικη αλλά πάγια τακτική- εξήγησε ο κ. Βέης- θέλει φορείς- κυρίως ΑΕΙ, ΤΕΙ, ερευνητικά κέντρα αλλά και δήμους- να καταστρατηγούν το σύστημα προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ με ψευδώνυμες συμβάσεις εργασίας.

Τόσο οι συμβάσεις αυτές όσο και τα προγράμματα Stage παρέχουν τη δυνατότητα προνομιακής εξασφάλισης εμπειρίας που πρακτικά σημαίνει πριμοδότηση με προσαύξηση 50% της βαθμολογίας στους διαγωνισμούς. Το ΑΣΕΠ κάνει λόγο ακόμη και για « φωτογραφικές» μοριοδοτήσεις συμβασιούχων (ΟΑΕΔ, ΚΕΠ) με νόμους που ψηφίστηκαν ομόφωνα απ΄ όλες τις πτέρυγες της Βουλής », για να προτείνει την κατάργηση όλων των σχετικών διατάξεων, αφού κρίνει ότι η εμπειρία δεν μπορεί να λειτουργεί ως τυπικό προσόν διορισμού· ειδικά, δε, όταν είναι μάλλον πλασματική: στα Stage οι εργαζόμενοι περισσότερο μαθητεύουν παρά απασχολούνται.

« Είναι απορίας άξιον πόσοι θα έμεναν απ΄ έξω αν δεν έκαναν χρήση του 50%», διερωτήθηκε με νόημα ο κ. Βέης, καταλήγοντας στην αδικία που συντελείται σε βάρος όλων των υπολοίπων υποψηφίων.

Η σοβαρότητα του ζητήματοςτης επιδεικτικής παραγκώνισης του ΑΣΕΠ- είναι πάντως τέτοια που εγείρει ακόμη και ερωτήματα περί συνταγματικότητας. Η Αρχή θέτει το πρόβλημα, όταν σημειώνει στην έκθεσή της ότι ο περιορισμός της σε « δικαστήριο ελέγχου της τυπικής νομιμότητας» ( στην περίπτωση που άλλοι φορείς διενεργούν προσλήψεις) παραβιάζει ευθέως τη σχετική επιταγή του Συντάγματος, ενώ ο ίδιος κ. Βέης διατύπωσε συγκεκριμένο ερώτημα για το αν είναι συνταγματική, ήδη ψηφισθείσα διάταξη αναφορικά με την προσμέτρηση εντοπιότητας στις προσλήψεις, η οποία λόγω της αναδρομικής ισχύος της, ακυρώνει- υπό την πίεση δημάρχων- όλες τις προηγούμενες προκηρύξεις που έχει εγκρίνει η Αρχή, εν αγνοία της! ΤΕΣΤ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ
Κωμικοτραγικές απαντήσεις
Στα όρια του κωμικοτραγικού κινήθηκαν πολλές από τις απαντήσεις υποψηφίων στο τεστ δεξιοτήτων που διεξήγαγε προσφάτως το ΑΣΕΠ. Ποσοστό της τάξεως του 20% των ερωτηθέντων που φιλοδοξούν να κερδίσουν μια θέση στο Δημόσιο δεν γνωρίζει ότι η ελληνική Βουλή είναι πεντακομματική, ενώ σε ερώτηση σχετικά με τον αγωγό Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη 14% απάντησε ότι μεταφέρει αέριο από τη Ρωσία στη… Βουλγαρία. « Ορισμένες απαντήσεις μας ξάφνιασαν », δήλωσε ο κ. Βέης για το τεστ, « το πιο δίκαιο μέσο αξιολόγησης », το οποίο μάλλον θα καθιερωθεί σε ετήσια βάση- και παρά τα προβλήματά του: το 40% των υποψηφίων δεν προσήλθε, ενώ το κόστος είναι υψηλότατο, μόνον η αμοιβή των 20.000

επιτηρητών ανήλθε στα 2 εκατ. ευρώ.

Οπως όλα δείχνουν πάντως ο Φεβρουάριος θα είναι καυτός μήνας για το ΑΣΕΠ. Κατά τη διάρκειά του θα εκδοθούν τα αποτελέσματα του τεστ, ενώ αρχές του μήνα- ίσως και τέλη Ιανουαρίου- θα διεξαχθεί ο γραπτός διαγωνισμός των εκπαιδευτικών (εξετάζεται αν μπορεί να γίνει ταυτοχρόνως και για τις δύο προκηρύξεις) ο οποίος αναβλήθηκε λόγω των καταλήψεων των σχολείων (εν δυνάμει εξεταστικών κέντρων).