Μετά την αυθόρμητη κραυγή διαμαρτυρίας για τη δολοφονία του 16χρονου μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου, η εκπαιδευτική κοινότητα οργανώνει την περαιτέρω αντίδρασή της.Δεκάδες σχολεία, ΑΕΙ και ΤΕΙ παραμένουν κλειστά, ενώ προγραμματίζονται νέα συλλαλητήρια. Στους δρόμους ξανά σήμερα, Πέμπτη, οι μαθητές.

Οιμαθητές κλείνουνδρόμους σε διάφορες περιοχές της Αθήνας και μοιράζουνφυλλάδια με περιεχόμενο κατά της βίας. Αυτή τη στιγμή μαθητές έχουν κλείσει εντελώς ή μερικώς:

– Τη λεωφ. Κύπρου στην Αργυρούπολη
– Τη λεωφ. Βουλιαγμένης στην περιοχή του Αγ.Δημητρίου
– Τη Βεΐκου στο Γαλάτσι, καθώς τη Γαλατσίου στην ίδια περιοχή με πρόθεση να διαμαρτυρηθούν στο Αστυνομικό ΤμήμαΠατησίων.
– Την πλ. Κένεντι και το Αστυνομικό Τμήμα στο Χαλάνδρι
– Τη συμβολή των οδών Λαμπράκη και Ταξιαρχών στον Κορυδαλλό, καθώς και στην οδό Σολωμού στις φυλακές Κορυδαλού.

Νωρίτερα, σύμφωνα με το ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, ομάδανεαρών επιτέθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Πατησίων και έγιναν 12 προσαγωγές. Επεισόδιο σημειώθηκε μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικής δύναμης και έξω από τις φυλακές Κορυδαλλού.

Επιπλέον, οι κινητοποιήσεις που έχουν αποφασιστεί για τις επόμενες ημέρες είναι:

– Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί στις 12:00 την Παρασκευή στα Προπύλαια.

– Συγκέντρωση μαθητών από τα σχολεία της Αττικής έξω από τη ΓΑΔΑ στη λεωφ. Αλεξάνδρας τη Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου στις 12:00.

– Πανελλαδικό συλλαλητήριο την ερχόμενη Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου στο κέντρο της Αθήνας.

Το συντονιστικό όργανο των μαθητών συνεδριάζει προκειμένου να αποφασίσει τη μορφή που θα πάρουν οι επόμενες κινητοποιήσεις. Ήδη, δεκάδες σχολεία βρίσκονται υπό κατάληψη, ωστόσο ο ακριβής αριθμός τους είναι δύσκολο να διασαφηνιστεί, δεδομένης και της απεργίας που πραγματοποίησαν τις προηγούμενες ημέρες δάσκαλοι και καθηγητές.

Πληροφορίες από το υπουργείο Παιδείας κάνουν λόγο για περίπου 120σχολεία υπό κατάληψη -60 στην Αθήνα και άλλα τόσα στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Την ίδια ώρα, στο χώρο των πανεπιστημίων κλιμακώνεται η αντίδραση. Οι φοιτητές φαίνεται να διευρύνουν το διεκδικήτικό τους πλαίσιο, που αφορούσε το νόμο – πλαίσιο για τα ΑΕΙ, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και την αναγνώριση των κολεγίων, για να ζητήσουν απόσυρση όλων των κυβερνητικών μέτρων που αφορούν τον τομέα τόσο της Παιδείας, όσο και της εργασίας.

Από το συντονιστικό όργανο των κινητοποιήσεων έχει αποφασιστεί να προχωρήσουν οι καταλήψεις σε όλες τις σχολές των ΑΕΙ. Ήδη, η απόφαση έχει ληφθεί στις σχολές του ΕΜΠ, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στη Νομική και στη Φυσικομαθηματική του Πανεπιστημίου Αθηνών. Υπό κατάληψη βρίσκονται πολλά τμήματα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Σήμερα, Πέμπτη, πραγματοποιούνται συνελεύσεις στις σχολές και άλλων ιδρυμάτων.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία, σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της κατάστασης, το υπουργείο Παιδείας έδωσε προφορική εντολή προς τους περιφερειακούς διευθυντές της Εκπαίδευσης να μεταφέρουν στο εκπαιδευτικό προσωπικό των σχολείων οδηγίες στήριξης των μαθητών με χαλαρότερες συνθήκες διδασκαλίας στις τάξεις και εξορμήσεις ψυχαγωγικού χαρακτήρα.