Χωρίς ίχνος μεταμέλειας ή τύψεων για τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου απολογήθηκε χθες στον 9ο τακτικό ανακριτή κ. Φ. Βλάχο ο ειδικός φρουρός Επαμεινώνδας Κορκονέας. Σκληρός σαν «πιστολέρο» και αμετανόητος σαν να μην ήταν αποτέλεσμα της δικής του πράξης ο θάνατος του μαθητή, ο 37χρονος κατηγορούμενος δεν αρκέστηκε απλώς στο να διαψεύσει τους αυτόπτες μάρτυρες, οι οποίοι λένε ότι σκόπευσε τον 15χρονο και πυροβόλησε χωρίς να έχει προηγηθεί τίποτε άλλο εκτός από μια φραστική αντιπαράθεση. Προχώρησε παραπέρα επιχειρώντας να σπιλώσει τη μνήμη του νεκρού από τα πυρά του όπλου του. Συγκεκριμένα, εμφάνισε αυτόν και την παρέα του ως γόνους πλουσίων οικογενειών που επέλεγαν τα Εξάρχεια ως τόπο διασκέδασης και προκαλούσαν επεισόδια στα γήπεδα! Και κατέληξε να του αποδώσει «αποκλίνουσα συμπεριφορά»!

Ο Επαμεινώνδας Κορκονέας και ο συνάδελφος και συγκατηγορούμενός του για απλή συνέργεια σε ανθρωποκτονία από πρόθεση Βασίλειος Σαραλιώτης κρίθηκαν προφυλακιστέοι μετά τις απολογίες τους με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα. Κατά την προσαγωγή τους στα δικαστήρια της Ευελπίδων προστατεύονταν από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες δεν επέτρεπαν την είσοδο δημοσιογράφων στο κτίριο 9 των δικαστηρίων όπου στεγάζονται τα ανακριτικά γραφεία. Μάλιστα στα συνεχή ερωτήματα για το ποιος έδωσε τη σχετική εντολή, οι αστυνομικοί παρέπεμπαν στον προϊστάμενο της τριμελούς διοίκησης του Πρωτοδικείου Αθηνών κ. Κράνη και εκείνος με τη σειρά του στον επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων. Τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας δεν απέτρεψαν τελικά την επίθεση ομάδας νεαρών που πέταξε βόμβες μολότοφ στην είσοδο των δικαστηρίων, με αποτέλεσμα να παραδοθεί στις φλόγες μονάδα εξωτερικών μεταδόσεων τηλεοπτικού σταθμού.

Αίσθηση προκάλεσε σε νομικούς κύκλους το ύφος του 11σέλιδου απολογητικού υπομνήματος που κατέθεσε στον ανακριτή ο Επ. Κορκονέας. Μάλιστα, δύο σημεία του ήταν αυτά που σχολιάστηκαν ιδιαίτερα από τους νομικούς και συγκεκριμένα:

_ Το γεγονός ότι ο ειδικός φρουρός δεν θυμάται πόσες σφαίρες έριξε. Ο ίδιος μίλησε για «δύο προειδοποιητικές βολές στον αέρα» και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να έριξε και τρίτη την οποία, όπως υποστήριξε, «δεν είχα συνειδητοποιήσει, αλλά μου την υπενθύμισε ο συγκατηγορούμενός μου».

_ Τα όσα προσβλητικά για τη μνήμη ενός νεκρού υποστήριξε, περιλαμβάνοντας μεταξύ αυτών και τον ισχυρισμό ότι ο Αλέξανδρος είχε αποβληθεί από τη Σχολή Μωραΐτη. Ωστόσο και αυτό διαψεύσθηκε από την ίδια τη Σχολή Μωραΐτη, η οποία σε χθεσινή ανακοίνωσή της αναφέρει ότι ο Αλέξανδρος «φοίτησε στη Σχολή Μωραΐτη από την Α’ τάξη του Δημοτικού ως την Γ’ Γυμνασίου. Μετά την κανονική αποφοίτησή του από το Γυμνάσιο, η μητέρα του, με την οποία το σχολείο είχε πάντα άριστη συνεργασία, αποφάσισε, όπως συμβαίνει και σε άλλες περιπτώσεις, να τον εγγράψει σε άλλο Λύκειο χωρίς καμία επέμβαση της σχολής». Καταλήγοντας η Σχολή Μωραΐτη επισημαίνει ότι σε όλο το διάστημα της φοίτησής του «ο Αλέξανδρος είχε λαμπρές σχέσεις με τους συμμαθητές και τις συμμαθήτριές του, ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στο διδακτικό προσωπικό, είχε πολύ καλή συμπεριφορά και η διαγωγή χαρακτηριζόταν (και ήταν) πάντα κοσμιοτάτη».

Ο 37χρονος ειδικός φρουρός ισχυρίστηκε με το υπόμνημά του ότι σε καμία περίπτωση δεν θα στόχευε με το όπλο του κατά ενός ανθρώπου, «πόσο μάλλον ενός εφήβου, λόγω και της ιδιαίτερης ευαισθησίας που έχω απέναντι στα παιδιά, μια και είμαι και εγώ πατέρας τριών ανήλικων τέκνων». Συνεχίζοντας ανέφερε ότι τη μοιραία ημέρα στη συμβολή των οδών Χαρ. Τρικούπη και Ναυαρίνου, και ενώ με τον συγκατηγορούμενό του βρίσκονταν μέσα στο περιπολικό, «δεχθήκαμε επίθεση από ομάδα 30 ατόμων περίπου, τα οποία μας φώναζαν “μπάτσοι, αλήτες, θα σας κάψουμε ζωντανούς”». Αιτιολογώντας το γιατί επέστρεψαν πεζή έκανε λόγο για «ομάδα αναρχικών» την οποία ακολούθησαν για να ενημερώσουν περαιτέρω τη διμοιρία των ΜΑΤ στη Χαρ. Τρικούπη «που ήταν βέβαιος στόχος των αναρχικών». Και υποστήριξε ότι η ομάδα των νεαρών κινήθηκε επιθετικά εναντίον τους «με κροτίδες, βόμβες μολότοφ, μάρμαρα, σιδερένια τασάκια και άλλα βαριά αντικείμενα».