Ζημιές σε περίπου 150 εμπορικές επιχειρήσεις είχε καταγράψει ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών (οι 4-5 καταστράφηκαν ολοκληρωτικά) από το βράδυ του περασμένου Σαββάτου ως και αργά χθες το βράδυ. Οπως είπε μιλώντας προς «Το Βήμα» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Π. Καρέλας , στις πληγείσες επιχειρήσεις εργάζονται 600-700 εργαζόμενοι και η αποκατάσταση των ζημιών θα χρειαστεί από μία εβδομάδα ως και τρεις μήνες.

Ολοσχερώς καταστράφηκαν επιχειρήσεις που βρίσκονται στην οδό Ερμού, όπως Sprider, Υsatis, Ιntersport, Glou και Βenetton, καθώς και αντιπροσωπείες αυτοκινήτων στη λεωφόρο Αλεξάνδρας αλλά και πολλά καταστήματα στην οδό Στουρνάρη, μεταξύ αυτών και το Πλαίσιο, που κάηκε ολοσχερώς.

Στα χθεσινοβραδινά επεισόδια καταστράφηκαν όλα τα καταστήματα γύρω από την πλατεία Συντάγματος και όλες οι τράπεζες. Ωστόσο είναι νωρίς ακόμη να γίνει συνολική εκτίμηση των ζημιών. Πάντως ο ΕΣΑ έχει ξεκινήσει τη διαδικασία συλλογής στοιxείων προκειμένου να υποβληθούν στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών για να αποζημιωθούν τόσο οι επιχειρηματίες όσο και οι εργαζόμενοι, όπως υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός κ. Κ.Καραμανλής. Επ΄ αυτού μάλιστα είχαν χθες συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφη οι πρόεδροι της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος και της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου κκ. Δ. Ασημακόπουλος και Δ. Αρμενάκης, της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών κκ. Γ. Κασιμάτης και Κ. Μίχαλος και του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Καρέλας. Οι εκπρόσωποι των φορέων έλαβαν τη διαβεβαίωση του κ. Αλογοσκούφη πως πρόκειται να αποζημιωθούν για το σύνολο των ζημιών που υπέστησαν.

Εν τω μεταξύ σε συνάντηση που είχαν χθες το μεσημέρι με τους δημοσιογράφους οι κκ. Καρέλας και Β.Κορκίδης , πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιώς, αν και είχε προγραμματιστεί να συζητηθεί η κατάσταση εν όψει της χριστουγεννιάτικης αγοράς, η συζήτηση επικεντρώθηκε στα γεγονότα των τελευταίων ημερών.

Oκ. Καρέλας επιτέθηκε κατά πάντων και κυρίως κατηγόρησε μερίδα της συμπολίτευσης καθώς και τα κόμματα της αντιπολίτευσης για «πλειοδοσία συναισθηματικής φόρτισης», ζητώντας την αναστολή των προγραμματισμένων κινητοποιήσεων, αφού- όπως είπε – «είναι γνωστό ότι στις διαδηλώσεις βρίσκουν χώρο να δράσουν οι “γνωστοί άγνωστοι” που εδώ και 30 χρόνια έχουν μάθει να διεκδικούν και να ζητούν αυτά που θέλουν προκαλώντας καταστροφές αφού υπάρχει εμφανής ανικανότητα ή έλλειψη πολιτικής βούλησης να στατήσουν τα επεισόδια». «Α υτό που πρέπει να γίνει είναι να καθήσουν όλοι γύρω από ένα τραπέζι διαλόγου,ώστε στο μέλλον να μην υπάρξουν ξανά τέτοια φαινόμενα και να γνωρίζουμε ποιος θα πληρώνει τους εμπόρους για τέτοιου είδους ζημιές». Επίσης στράφηκε και κατά των δικαστικών αρχών, λέγοντας ότι δεν κάνουν τη δουλειά τους. Πρόσθεσε μάλιστα ότι «όσοι δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους, να πάνε στα σπίτια τους». Από την πλευρά του ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ) σε ανακοίνωσή του εκφράζει τη βαθιά λύπη του για «τον άδικο θάνατο ενός ανήλικου νέου ανθρώπου από άστοχες ενέργειες ανεκπαίδευτων αστυνομικών», τονίζοντας όμως ότι δεν εκφράζουν την πλειοψηφία του Αστυνομικού Σώματος.

Παράλληλα καταδικάζει απερίφραστα τα πρωτοφανή επεισόδια που εξελίχθηκαν στο κέντρο της Αθήνας και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας με συνέπεια τον τραυματισμό πολιτών και αστυνομικών, πρωτόγνωρη καταστροφή δημόσιας περιουσίας και λεηλασία, κλοπή και καταστροφή της περιουσίας ελλήνων φιλήσυχων πολιτών και εμπόρων.

Και ο ΣΕΛΠΕ καταλήγει λέγοντας: «Καλούμε τον πολιτικό κόσμο της χώρας να καθήσει στο ίδιο τραπέζι και μαζί με την ηγεσία της Δικαιοσύνης να επιβάλει μέτρα προστασίας για το κέντρο της Αθήνας,το οποίο έχει καταστεί ανοχύρωτη πολιτεία. Οι κάτοικοι και οι εμπορικές επιχειρήσεις του κέντρου δεν αντέχουν πλέον τη θλιβερή αυτή κατάσταση που οδηγεί στην πλήρη εξόντωσή τους». ΑΠΑΓΓΕΛΘΗΚΑΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Ελεύθεροι οι συλληφθέντες
Ελεύθεροι αφέθηκαν μετά την άσκηση διώξεων σε βάρος τους οι δώδεκα νεαροί οι οποίοι συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια επεισοδίων στο κέντρο της Αθήνας μετά τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή. Εξι από τους συλληφθέντες διώκονται για κλοπές και παραπέμφθηκαν να δικαστούν στο αυτόφωρο τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών από το οποίο πήραν προθεσμία για αύριο. Αλλοι πέντε νεαροί που οδηγήθηκαν χθες στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών θα δικαστούν στις 26.6.2009 από το τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών για φθορά ξένης ιδιοκτησίας, αντίσταση κατά της αρχής και εξύβριση. Τις ίδιες κατηγορίες αντιμετωπίζει και ένας ανήλικος ο οποίος παραπέμφθηκε να δικαστεί στις 29.1.2010 από δικαστήριο ανηλίκων.